skip to content
 
 
 

EU-óra

Az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája a Millenáris Parkban található Európa Pontban ingyenes, interaktív ismeretterjesztő foglalkozásokat tart általános- és középiskolásoknak, illetve a felsőoktatási intézményekben tanulóknak.

Az Iroda speciális csoportok bevonását is tervezi a tájékoztatásba és a programokba, így szeretettel várjuk az ép intellektusú látás- és hallássérültek, mozgássérültek, hátrányos helyzetűek jelentkezését is.
A projekt célja, hogy az európai uniós ismeretek terjesztésével, átadásával olyan gyakorlatias témákban igazodjanak el az érdeklődő fiatalok, mint például az önéletrajzírás, munkavállalás az EU-ban, ösztöndíjak felkutatása vagy cserediákprogramokban való részvétel.

 
 

A program keretében az alábbi modulok közül lehet választani.

1. Mindennapi Európa

Ennek a modulnak az a célja, hogy megalapozza az Európai Unióról szóló ismereteket. Az Unió létrejöttének, céljainak és történetének rövid bemutatása a program során bemutatjuk, hogy a résztvevők mindennapi életében is számtalan olyan elem van, ami kapcsolódik a szervezet működéséhez.

A közös munka során a diákokat önálló felfedező útra hívjuk, amelynek keretében megismerkedhetnek a legfontosabb vívmányokkal, a fontos fejlesztésekkel.

2. Irány Európa!

Ebben a modulban egyrészt bemutatjuk azt a számtalan lehetőséget, amelyet az Európai Uniós tagság jelent a fiataloknak akár tanulás, akár az önkéntesség terén. 

A program során a résztvevők interaktív módon ismerkedhetnek meg az Erasmus+ világával, az Europass dokumentum családdal, és információkhoz juthatnak a későbbi munkavállalási lehetőségekről.

3. Európa közösen dönt

Ez a modul lényegében egy szituációs gyakorlat, amelyben a diákok megismerik egyrészt azokat a legfontosabb alapelveket, amelyeken az Európai Unió határozatai alapulnak, másrészt azokat a testületeket, amelyek ezeket a döntéseket hozzák. A közös munka során a résztvevők – az Unió működési rendjének megfelelően – döntéseket hozhatnak valamely aktuális, de erősen vitatott (pl.: a dízelautók kitiltása vagy a Brexit) ügy kapcsán.

További lehetőségek

Igény esetén szívesen vállaljuk egyéb témák feldolgozását is.

Az ingyenes, 90 perces, interaktív foglakozásokat általában kedden és csütörtök tartjuk, kezdés 10:30-kor és 12:30-kor. A maximális csoportlétszám 35 fő.

Itt tudnak jelentkezni a foglalkozásra:

Jelentkezés

További információ

Az Európa Pont megközelítése

1024 Budapest, Lövőház u. 35.

  • 2-es metróval a Széll Kálmán térig, majd gyalog,
  • 4-6-os villamossal a Széna térig, majd gyalog, illetve
  • gépkocsival.

Az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája fenntartja az időpontváltoztatás jogát!