skip to content

 
 
 

Euroscola program Strasbourgban

Az Európai Unió szerepe és helye a világban meghatározza Európa fiataljainak jövőjét: az Unió tehát nem maradhat távoli misztérium e korosztály előtt. Az európai párbeszédben való részvétel, a különbözőség és az egység megtapasztalása ezért döntő fontosságú minden fiatal számára. E megfontolásból hirdette meg az Európai Parlament az Euroscola-programot, amely lehetővé teszi Európa fiataljai számára, hogy találkozzanak, nézeteiket megvitassák, és párbeszédet folytassanak Európa jövőjéről. A program kapcsán 28 tagállam középiskolás diákjai vehetnek részt az "Európai Ifjúsági Parlament" formájában megrendezésre kerülő találkozókon az Európai Parlament üléstermében, Strasbourgban.

A program

Az Euroscola-program keretében minden évben alkalmanként körülbelül 500 középiskolás diák látogathat el az Európai Parlamentbe (az uniós tagállamokból), hogy a Parlament munkájával ismerkedjen és maga is részt vegyen abban.

A program során a résztvevők bevezető előadást hallhatnak az európai integráció főbb állomásairól, majd ezt követően a diákok maguk is munkacsoportokat alakítanak, és parlamenti vitákban tárgyalják meg az uniós kérdéseket. A vita lezárása után természetesen döntéshozatalra is sor kerül, hiszen így teljes a folyamat modellezése.

Az Euroscola-programban kizárólag a felső tagozatos gimnazisták és szakközépiskolások (16 - 18 év) vehetnek részt, általában 26 fős csoportokban, 2 kísérővel (24 diák + 2 kísérő).

További feltétel az angol, francia vagy német nyelv ismerete (német tolmácsolás csak a plenáris üléseken érhető el, a szakbizottsági üléseken nem). A diákoknak - az európai uniós ismereteken túl - tartalmilag is fel kell készülniük a programban való részvételre.

Az Európai Parlament kilométer alapú utazási támogatást nyújt a programban való részvételhez.

Az alábbi versenyek főnyereménye részvétel a strasbourgi Euroscola-programban

További felvilágosítás

Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája
H-1024 Budapest, Lövőház u. 35.
E-mail: epbudapest@europarl.europa.eu
Tel.: +36 1 411 35 40