skip to content
 
 
 

EE2019-mediainfók

MANDÁTUMBECSLÉSEK

Az EP februárban indította mandátumbecsléseit a tagállamokban elérhető közvélemény-kutatások alapján
Következő és egyben utolsó becslés időpontja: április 23-a.
Az eljárás (következő EP mandátumainak előrejelzése) online itt érhető el: http://www.europarl.europa.eu/news/hu/press-room/elections-press-kit/5/a-kovetkezo-parlament-mandatumainak-elorejelzese

• A Parlament közvélemény-kutatásokkal foglalkozó egysége,
• a Kantar Public-kal együttműködésben
• szavazói szándékot felmérő tagállami, nyilvánosan hozzáférhető közvélemény-kutatások alapján
• előrejelzést készít arról, hogy hogyan alakul a képviselőcsoportok mérete a következő Parlamentben.
• Mivel az új Parlament képviselőcsoportjainak száma és összetétele előre nem látható, az előrejelzések a jelenlegi Parlamentben működő képviselőcsoportjait feltételezve készülnek
• További információ: dgcomm-pom@europarl.europa.eu
• Sajtóközleményünk, linkkel a módszertanhoz is, itt: http://europarl.europa.eu/hungary/hu/aktualis/2019-hirek/2019-februar/itt-az-elso-mandatum-elorejelzes-az-europai_parlamenttol.html;  http://europarl.europa.eu/hungary/hu/aktualis/2019-hirek/2019-marcius/friss-mandatumbecsles-az-europai_parlamenttol.html

 

CSÚCSJELÖLTI VITA:

Május 15-én Brüsszelben a plenáris teremben kerül megrendezésre, az Eurovision szervezi. 90 perces élő vita a csúcsjelöltek között, tolmácsolással. Előzetes jelentkezés szükséges a helyek biztosítása érdekében (további információ az április 8.-i héten!)

 

VÁLASZTÁSI ÉJSZAKA:

A választás napjára az Európai Parlament üléstermét és a Spinelli épület harmadi emeleti folyosójának nagy részét átrendezik a média (írott és online sajtó, rádiók és TV-k) munkatársainak, újságíróknak és technikusoknak alkalmas munkaterületté. a hatalmas sajtószobává alakított ülésteremben elhelyezett technikai berendezéseken folyamatosan mutatják az érkező adatokat, exit pollokat, részleges és végső eredményeket (adatok, grafikák), háttéranyagot szolgáltatva ezzel a médiának

• 1000 munkaterület
• Sajtóakkreditáció szükséges (amennyiben nem rendelkezik állandó belépővel - a sajtóakkreditáció módjára vonatkozóan további információkat küldünk április 20.-ig!

• Foglalható AV technika (pl. stand-up pozíció) és szolgáltatások (korlátozott számban, kérjük, előre jelentkezzen): avplanning@europarl.europa.eu

• Az EP által biztosított információk a választások éjszakáján:
o A választási napon/éjszakán csak az adott tagállamban lezárult választás / urnazárás után kerülnek ki az adott tagállamra vonatkozó, exit pollokon (vagy utolsó elérhető közvéleménykutatáson) alapuló mandátumbecslések (és miután a tagállamban elérhetőek a közölt adatok).
o a tagállamok választási eredményei (százalékosan és a mandátumok számát tekintve)
o európai eredmények: mandátumok száma, a politikai csoportok százalékos eloszlása, a politikai csoportok nemzetek szerinti összetétele
o a parlament összetételének grafikai megjelenítése
o nemzeti és európai részvételi arányok, adatok

• élőben közvetített sajtókonferenciák a választások napján és estéjén a választások főbb szereplőivel/résztvevőivel (pl. politikai csoportok vezetői). Itt az újságírók élőben követhetik a főbb európai vezetők nyilatkozatait, beszámolóikat kiegészíthetik az érkező adatokkal.

• lehetőség lesz élő kapcsolat létrehozására abban az esetben is, amennyiben az elérni kívánt személy nem lesz jelen Brüsszelben.

• a médialétesítményeket már a választások előtt beüzemelik, az Eurovízió/Csúcsjelöltek vitaestén. Pár nappal május 26.-a előtt ismét felépítik, és csak a választások utáni 2.-3. napon bontják le.

• Az EP az Európai Műsorszórási Unióval (European Broadcasting Union/EBU) kötött partnerségi megállapodása értelmében össze tud kapcsolni különböző tagországokban lévő riportereket/sajtószobákat, koordinálni tudja tagjaitól érkező hírriportokat és továbbítja azokat a médiának Brüsszelbe

Mandátumbecslések:
• Minden média számára elérhető szolgáltatás az adatok felhasználása (kész grafikák vagy saját feldolgozás)
• Jelentkezés előzetesen adatfelhasználáshoz: election-results-data@ep.europa.eu
• Tájékoztató a választási adatok embedjéről pdf-ben:

• Kérjük, jelentkezzen a megadott linken amennyiben szeretné az adatokat felhasználni, hogy az EP szakszolgálata harmonizálni tudja a média igényeinek megfelelően az adatközlését!
• Azon média, amely rendelkezik saját technikai erőforrással a teljes adatsor feldolgozására és közlésére, előzetes jelentkezés alapján tud regisztrálni az április 25.-i, május 7.-i és 14.-i főpróbákra!

• 18:00 órától a nemzeti eredmények előrejelzései vagy, ahol van, előzetes adatok, azokra a tagállamokra vonatkozóan, ahol lezárult a szavazás – folyamatosan frissül az este folyamán
• 20:00 Első teljes mandátumtérkép (camembert) az EP-ről a tagállamokban elérhető adatokra alapozva
• 21:00 Update
• 22:00 Update
• 23:00 EP mandátumok előrejelzése hivatalos tagállami adatok (előzetes eredmények) vagy exit pollok alapján

 

WEBOLDALAK, KÖZÖSSÉGI MÉDIA:

ÚJ - Választási eredmények weboldal:
A www.valsztasi-eredmenyek.eu oldal a választás éjszakáján, május 26-án a nemzeti hatóságoktól érkező hírek függvényében valós időben frissül az összeurópai eredménnyel és az egyes országos eredményekkel.
Az 1979-es választásokig visszamenően megtalálható eredmények; tartalmazza a tagállami választások adatait, a részvételi arányokat, a nemek megoszlási arányát, a parlamenti camembert összetételét.

Mit tud a weboldal?
Az összehasonlító eszközzel összevethetők a különböző választások eredményei.
A felhasználók a többségkalkulátor segítségével különböző parlamenti koalíciókat állíthatnak össze, amint az első hivatalos becslések befutnak május 26-án.
Egy alkalmazás révén a weboldal a felhasználó saját igényeihez szabható. Az alkalmazás az összes korábbi európai választás eredményét és az élő eredményeket jeleníti meg a felhasználó által kívánt oldalon.
Nyílt adatformátumban (json, xml és csv) és grafikus formátumban (jpg és png) tölthetők le adatbázisok.

Ha a választás éjszakáján érkező adatokat szeretné beilleszteni a weboldalára, itt iratkozzon fel emailben a részletekért és a hírekért: election-results-data@europarl.europa.eu

Az átvitel, a fogadás és az egyéb funkciók helyes működésének tesztelését április 25-én, május 7-én és május 14-én végezzük. Ha szeretné kipróbálni, hogy működik-e a rendszer, írjon emailt az election-results-data@europarl.europa.eu címre.

A nemek megoszlását május27-én teszik közzé. Az európai választások eredményei (becsült, részeredmény és végeredmények) táblázat, diagram és a parlamenti félkört jelképező diagram formájában lesznek elérhetők. Kép formátumban utóbbi kettő lesz letölthető.
Az Európai Parlament új weboldalt indít az európai választások eredményéről

A korábbi európai választások
A weboldal 1984-től kezdve az összes távozó Európai Parlament összetételét, 1979-től a helyi pártok és a képviselőcsoportok szerinti lebontást, és 2009 óta pedig az összes országos európai választási eredményt tartalmazza. Az oldalon az európai választásokkal kapcsolatos egyéb trendekről, például a nemek egyensúlyának alakulásáról is találhat információt.

Sajtócsomag a választásokról: http://www.europarl.europa.eu/news/hu/press-room/elections-press-kit. A választási sajtóanyag további információkkal szolgál a választással kapcsolatban, többek között tényekkel és adatokkal a választási folyamattal kapcsolatban, a vezető jelöltekről és az Unió eredményeiről. Ugyanitt friss információ található az Eurobarométer felmérésekről és a Parlament munkájával foglalkozó újságírók számára hasznos elérhetőségekről.

Választási weboldal: https://www.europai-valasztasok.eu/

Minden tagállam tekintetében az érvényes választási információk egybegyűjtve, egy helyen, 24 nyelven.

EE19 intézményi kampányoldal: https://www.szavaznifogok.eu/

A szavaznifogok.eu kampány hivatalos weboldala; önkéntesek számára.

Európának köszönhetjük weboldal: https://www.what-europe-does-for-me.eu/hu/portal. Az EU eredményei felhasználóbarát-módon, demográfiai, szociológiai, regionális és szakpolitikai szűrők.

Instagram https://www.instagram.com/europaiparlament/
#szavaznifogok  #EUválasztás2019

Facebook https://www.facebook.com/EuropaiParlament/
Twitter https://twitter.com/EP_Budapest