skip to content

 
 
 

Sajtóközlemények

2023

Elfogadta tárgyalási álláspontját a politikai hirdetésekre vonatkozó jogszabály-tervezetről csütörtökön az Európai Parlament, szigorúbb szabályokat szeretne az átláthatóság érdekében.
Csütörtökön a Parlament elfogadta tárgyalási mandátumát a digitális munkaügyi platformokon dolgozókra vonatkozó szabályokról.
Az EU-Ukrajna csúcs előtt az EP-képviselők újra megerősítik elkötelezettségüket Ukrajna uniós tagsága iránt, azt is hangsúlyozva, hogy érdemeken alapuló csatlakozási folyamatra van szükség.
Jichák Hercog izraeli elnök az európai antiszemitizmus felszámolására és a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség antiszemitizmus definíciójának elfogadására szólította fel az EP-képviselőket.
Január 26-án csütörtökön 10:30-tól Izrael elnöke, Jichák Hercog beszédet mond az Európai Parlament plenáris ülésén a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából.
Uniós szankciókkal kell sújtani az emberi jogi jogsértések felelőseit, az Iszlám Forradalmi Gárdát pedig fel kell venni a terrorista szervezetek listájára az EP-képviselők szerint.
Az EP-képviselők a csütörtökön elfogadott állásfoglalásban az orosz politikai és katonai vezetés felelősségre vonását követelik az Ukrajna elleni agresszió bűntette miatt.
Az európaiak 93 százaléka aggódik a megélhetési költségek miatt, állapítja meg az Európai Parlament által ma teljes terjedelmében közzétett, legutóbbi Eurobarometer felmérés.

2022

A Parlment azonnali változtatásokkal reagált a korrupciós esetekre, a képviselők bezárnák a meglévő átláthatósági intézkedések kiskapuit.
A Parlament szerdán jóváhagyta a 18 milliárd eurós támogatáscsomag módosított változatát Ukrajna számára azt követően, hogy Magyarország megvétózta az eredeti javaslatot.
A jogszabály-javaslat felgyorsítaná a megújuló energiát termelő, például nap- vagy szélerőművek engedélyeztetését és a meglévő erőművek átalakítását.
A Parlament 2022-es Szaharov-díját december 14-én, ünnepélyes keretek között adták át Ukrajna bátor népének.
A képviselők a holnapi uniós csúcs előtt alacsonyabb energiaárakat és Románia és Bulgária schengeni tagságát kérték a Tanácstól és a Bizottságtól.
Egy Eurobarométer felmérés tanúsága szerint a demokrácia képviseletét várják el leginkább a Parlamenttől Európa polgárai. Országa uniós tagságát a válaszadók 72 százaléka tartja előnyösnek.
Az Európai Parlament kedden Eva Kaili képviselő alelnöki megbizatásának megszüntetése mellett döntött.
A képviselők a fogyatékossággal élők jogait védő és a hátrányos megkülönböztetés ellen fellépő javaslatot fogadtak el.
Az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola az alábbi beszédet mondta el a strasbourgi plenáris ülés hétfői megnyitásakor.
December 2-án az EU három intézménye és több mint 500 európai polgár közösen értékelte az Európa jövőjéről szóló konferencia eredményeképp hozott intézkedéseket.

2021

Az Ukrajna ellen irányuló, fokozódó orosz katonai fenyegetés láttán a képviselők kijelentették: az agresszióért Moszkvának nagy gazdasági és politikai árat kell fizetnie.
A Parlament csütörtökön három állásfoglalást fogadott el oroszországi, szerbiai és kubai emberijog-sértésekkel kapcsolatban.
Az államügyészi kinevezésekre, a média szabadságára és a jogállamiságot fenyegető veszélyekre fókuszáló állásfoglalás néhány területen előrelépésről számol be.
A Parlament szerdán számba vette a lengyelországi fejleményeket: több képviselő sürgette a jogállamiság és az alapvető jogok területén tapasztalható visszalépés elleni fellépést.
A Parlament jóváhagyását követően megkezdődhet az egyeztetés a tagállamokkal az online óriásplatformok Unión belüli tevékenységének szabályozásáról.
A képviselők konkrét intézkedéseket várnak az EU-tól és a tagállamoktól a nők jogainak érvényesítésére és a nemek közötti egyenlőtlenségek csökkentésére.
Az Unió Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköze az eddigi legnagyobb uniós támogatási csomag, amelynek versenyképesebbé, igazságosabbá és ellenállóbbá kell tennie az EU-t.
Alekszej Navalnij nevében lánya, Darija Navalnaja vette át az Európai Parlament Szaharov-díját a december 15-i ünnepségen.
A mobil munkavállalókra nehezedő adminisztratív terhek csökkentésére az EP 2022 végéig az európai társadalombiztosítási kártyára vonatkozó jogszabályjavaslatot vár a Bizottságtól.
Európa elöregedő népessége és a munkaerőhiány miatt a Bizottságnak 2022. január végéig a legális munkaerő-bevándorlást megkönnyítő szabályzást kell beterjesztenie, mondja a Parlament.

2020

A képviselők a jövő évi költségvetésben többletforrásokat harcoltak ki a munkahelyteremtésre, a koronavírus-járvány hatásainak kezelésére és az éghajlati programokra.
A Parlament szeretné elkerülni az EU és az Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatairól szóló tárgyalások kudarcát, de időre van szüksége az esetleges megállapodás áttekintésére.
A Parlament csütörtökön a kulturális és nyelvi sokszínűséget fokozni kívánó európai polgári kezdeményezés javaslataival kapcsolatban cselekvésre szólította fel a Bizottságot.
Az EP az MFF-csomagról szóló szerdai vitát lezáró állásfoglalásban kétségbe vonja a jogállamisági eljárást az Európai Bíróság jóváhagyásáig felfüggesztő tanácsi nyilatkozat érvényét.
Az EP bírálja, hogy az érvényben lévő menedékügyi jogszabályok sem a tagállamok közti méltányos felelősségmegosztást, sem a menedékügyi eljáráshoz való gyors hozzáférést nem biztosítják.
A Parlament szerdán hozzájárult a következő többéves költségvetési kerethez (MFF), így az európaiak már a jövő év elején hozzájutnak az uniós támogatásokhoz.
Az EP szerdán üdvözölte a költségetésről, a helyreállítási alapról és a klímacélokról született megállapodást, de figyelmeztetett: a jogállamisági mechanizmus szigorú végrehajtását várja.
A belarusz demokratikus ellenzék nevében Szvjatlana Cihanouszkaja és Veranika Csapkala szerdán átvette a Parlament gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díját David Sassoli elnöktől.
A Parlament szerdán jóváhagyta a rendeletet, amely az uniós források védelmét szolgálja a jogállamiságot torzító kormányok visszaéléseivel szemben.
A képviselők további járványhelyzeti támogatást adnának az egészségügyi ellátórendszerekre és a társadalomra nehezedő nyomás regionális szintű enyhítéséhez.
A képviselők a jelenlegiről a következő uniós agrárpoltikára való zökkenőmentes váltást garantáló szabályokról, és nyolc milliárd euró agrártámogatásról döntöttek.