Please fill this field
László TRÓCSÁNYI László TRÓCSÁNYI
László TRÓCSÁNYI

poslanecký klub Evropské lidové strany (Křesťanských demokratů)

Člen

Maďarsko - Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt (Maďarsko)

Datum narození : , Budapest

Úvodní stránka László TRÓCSÁNYI

Člen

AFCO
Výbor pro ústavní záležitosti
DMAG
Delegace pro vztahy se zeměmi Maghrebu a Arabskou maghrebskou unií, včetně Smíšených parlamentních výborů EU-Maroko, EU-Tunisko a EU-Alžírsko

Náhradník

AFET
Výbor pro zahraniční věci

Poslední činnosti

Právo na umělé přerušení těhotenství v Polsku (B9-0373/2020) HU

26-11-2020
Písemná vysvětlení hlasování

Az EU szerződései szerint az emberi méltóság az egyik alapvető érték, ebből következik, hogy az élethez való jog az egyik legalapvetőbb jog. Az élet kezdetének meghatározásához minden tagállamnak és társadalomnak más és más megközelítése van. Az Európai Unió csak azokon a területeken hozhat intézkedéseket, amelyeken erre a tagállamok az uniós szerződésekben felhatalmazták - az abortusz kérdése nem tartozik ezek közé. A szerződések értelmében az Európai Unió kompetenciája nem terjed ki az egészségügyi politika kialakítására, annak teljesszintű megszervezése tagállami hatáskör.
Az Európai Parlament határozatában a lengyelországi abortusz de facto betiltásáról szól. Az Európai Parlament balololdalát ezek szerint a de jure tények nem érdeklik. Ráadásul a politikai ítélkezést összeköti a jogállamiság megsértés vádjával is.
Színtisztán látszik tehát a politikai támadás Lengyelország, illetve a lengyel kormány ellen. Ezek a jogaik köntösbe bújtatott politikai támadások mára már rendszerszintűek és sorozatosak. Mindez méltatlan az európai intézményekhez, méltatlan az európai konfliktus rendezési eljárásokhoz. A Fidesz magyar delegáció ebből az eljárásból kivonul, így a határozat megszavazásán nem vesz részt.

Nová průmyslová strategie pro Evropu (A9-0197/2020 - Carlo Calenda) HU

25-11-2020
Písemná vysvětlení hlasování

Az európai iparstratégia a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból történő kilábalás egyik eszköze lehet. Az Európai Bizottság 2020 márciusában közzétett koncepcióját az időközben gyökeresen megváltozott helyzethez kell igazítani. Ezért fontos az Európai Parlament jelentése. A dokumentum elismeri, hogy csak a tagállami sajátosságok figyelembevételével lehetséges a hatékony válságkezelés. Szintén kiemelt fontossággal bír, hogy a jelentés a digitális- és zöld átmenetet egyenrangú kihívásként ismeri el, melyekben az egységes digitális piac, illetve a földgáz döntő szerepet tölthetnek be. Üdvözlendő, továbbá, hogy az elfogadott szöveg a kis- és középvállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésére szólít fel. A bürokráciacsökkentés és a többletforrások biztosítása a két legfontosabb összetevő a kkv-k megfelelő támogatásának. Azonban az Uniót sújtó gazdasági válság legyőzését nem hátráltathatják felelőtlen intézményi csatározások. Ezért az Európai Parlament az uniós szerződésekkel szembemenő jogkör-bővítési törekvéseit a Következő Generáció EU csomaggal kapcsolatban a magyar néppárti delegációval együtt nem támogattam, míg a jelentést támogattam a végszavazás során.

Zahraničně politické důsledky rozšíření onemocnění COVID-19 (A9-0204/2020 - Hilde Vautmans) HU

25-11-2020
Písemná vysvětlení hlasování

Covid19-járvány külpolitikai következményeiről szóló saját kezdeményezésű parlamenti jelentés eredeti célja az elmúlt egy év világjárvánnyal kapcsolatos eseményeinek a megfelelő értelmezési keretbe helyezése lett volna.
Ehelyett a jelentés tartalma kimerül egyes országok, beleértve az Amerikai Egyesült Államok, járvánnyal kapcsolatos intézkedéseinek a bírálásában.
A jelentés a világjárványhoz összefüggésben nem álló kérdésekben, sok esetben ideológiai alapon foglal állást, így a migrációs útvonalak vagy az uniós külpolitika területén a minősített többségi szavazásra való áttérés sürgetése esetében. Ezzel nem csak hatáskörét lépi túl a jelentés, hanem teljesen figyelmen kívül hagyja számos tagállam és európai parlamenti képviselő határozott ellenző véleményét is a kérdésben, hiszen nem lehet elvenni a jogot és a lehetőséget a kisebb és nem a liberális fősodorhoz tartozó országoktól, hogy saját érdekeiket megjeleníthessék az európai külpolitikai döntéshozatal során.
Az Európai Parlamentnek nem ilyen mélyen megosztó kérdésekkel kellene foglalkoznia az országok közötti szolidaritást igénylő világjárvány kellős közepén, ezért a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának tagjaként a végszavazásnál tartózkodtam.

László TRÓCSÁNYI
László TRÓCSÁNYI

Na platformě EP NEWSHUB

I very much welcome the international conference hosted by @EmmanuelMacron and @antonioguterres for #Lebanon. Lebanese people need the #EU and the international community in these fragile times. Also, a new&credible government and deep reforms are urgently needed for stability🇱🇧

Comme rapporteur responsable pour le #Maroc au sein du #PE, je salue vivement les efforts déployés par @OliverVarhelyi pour revitaliser les relations entre l’#UE et le #Maghreb. Nous avons besoin les uns des autres! 🇪🇺🇲🇦 https://t.co/QvGXYp6MB2 

Kontakt

Bruxelles

Strasbourg