Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελείται από 705 βουλευτές εκλεγμένους στα 27 κράτη μέλη της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 1979, οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με άμεση και καθολική ψηφοφορία για περίοδο πέντε ετών.

Αναζήτηση ευρωβουλευτών ανά χώρα

Ισπανία (Κανάριοι Νήσοι)
Γαλλία (Υπερπόντια Διαμερίσματα και Εδάφη)
Πορτογαλία (Μαδέρα, Αζόρες)
image/svg+xml Ιρλανδία Μάλτα Βέλγιο Λουξεμβούργο Πορτογαλία Σουηδία Κροατία Βουλγαρία Κύπρος Αυστρία Τσεχία Δανία Ουγγαρία Πολωνία Σλοβακία Σλοβενία Γερμανία Εσθονία Φινλανδία Λετονία Λιθουανία Ρουμανία Κάτω Χώρες Ιταλία Ελλάδα Γαλλία Ισπανία

Αναζήτηση βουλευτή

703 βρέθηκαν

Εμφάνιση καταλόγου

Σχετικά με τους ευρωβουλευτές

Κάθε χώρα αποφασίζει για τη μορφή που θα λάβουν οι εκλογές, πρέπει όμως να εξασφαλίζει την ισότητα των φύλων και τη μυστικότητα της ψήφου. Οι ευρωπαϊκές εκλογές γίνονται με αναλογικό σύστημα. Η ηλικία ψήφου ορίζεται στα 16 έτη στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Μάλτα, στα 17 έτη στην Ελλάδα και στα 18 έτη στα υπόλοιπα κράτη μέλη. Οι έδρες κατανέμονται με κριτήριο τον πληθυσμό κάθε κράτους μέλους. Πάνω από το ένα τρίτο των βουλευτών του ΕΚ είναι γυναίκες. Οι βουλευτές χωρίζονται σε πολιτικές ομάδες και όχι με κριτήριο την εθνικότητα. Οι βουλευτές μοιράζουν τον χρόνο τους ανάμεσα στην εκλογική περιφέρειά τους, στο Στρασβούργο, όπου διεξάγονται 12 σύνοδοι της ολομέλειας κάθε έτος, και στις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχουν σε πρόσθετες συνόδους, καθώς και σε συνεδριάσεις των επιτροπών και των πολιτικών ομάδων τους. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να σέβονται οι βουλευτές προσδιορίζονται στο Καθεστώς των Βουλευτών, που εγκρίθηκε το 2009.