Andrea BOCSKOR
Andrea BOCSKOR

Non-attached Members

Hungary - Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt (Hungary)

Date of birth : ,

Home Andrea BOCSKOR

Member

CULT
Committee on Culture and Education
ING2
Special Committee on foreign interference in all democratic processes in the European Union, including disinformation (INGE 2)
D-MD
Delegation to the EU-Moldova Parliamentary Association Committee

Substitute

AFET
Committee on Foreign Affairs
DEPA
Delegation to the Euronest Parliamentary Assembly

Most recent activities

The European Year of Youth 2022 Legacy (debate) HU

24-11-2022 P9_CRE-PROV(2022)11-24(4-096-1250)
Contributions to plenary debates

The European Year of Youth 2022 Legacy (B9-0512/2022) HU

24-11-2022
Written explanations of vote

Az európai ifjúsági év célja, hogy reflektorfénybe helyezze a fiatalokat, különösen a Covid-19 járvány következtében, több és jobb lehetőséget kell nyújtani számukra, biztosítva, hogy meghallgassák őket, valamint hangsúlyozva, hogy a fiatal európaiak fontosak a jövő építésében.
Fontosnak tartom a fiatalok aktív szerepvállalását a közéletben, illetve a fiatal nemzedék bevonását a társadalmi vitákba, az ifjúságpolitika és egyéb szakpolitikai területek alakításába. Fontos, hogy a fiatalok hangja az uniós intézményekbe is eljusson, hiszen a jövőnk a fiatalok kezében van.
Az állásfoglalási indítvány néhány bekezdésével azonban nem értek egyet, mint pl. az Európa jövőjéről szóló konferencia következtetéseinek becsatornázására vonatkozóan, amely figyelmen kívül hagyta a polgárok valódi akaratát. Mivel a konferenciasorozat nem mondható sem demokratikusnak, sem pluralistának, a végkövetkeztetések ilyen módszerrel történő elfogadása sem legitim. Tovább az indítvány szorgalmazza a globális és EU-s állampolgársági modulok bevezetését a nemzeti tantervekbe, amely további beavatkozás a tagállamok nemzeti szuverenitásába, mivel az oktatásügy tagállami hatáskörbe tartozik. Nem utolsó sorban pedig, az indítvány túlzottan kiemeli az LMBTIQ+ személyek és a migránsok hátrányos megkülönböztetését a fiatalok tanulási lehetőségeibe való beruházása mentén, figyelmen kívül hagyva más hátrányos helyzetű csoportokat.
A fentiekkel összhangban a végszavazás során ezért tartózkodtam.

New EU strategy for enlargement (A9-0251/2022 - Tonino Picula) HU

23-11-2022
Written explanations of vote

Az Európa békéjét veszélyeztető fenyegetések rávilágítanak a bővítés geopolitikai jelentőségére és szükségességére. Az EU nem késleltetheti tovább a stratégiai jelentőségű nyugat-balkáni bővítési folyamatot. Hiteles alternatívát kell kínálnia, ami lehetőséget és felelősséget is jelent egyben. A térség az energiaellátás hosszútávú biztosítása és a migrációs válságok kezelése szempontjából is kulcsrégióvá vált Európa számára. A nyugat-balkáni útvonalon súlyosbodik az illegális migrációs krízis, amit a térség és a kulcsszereplője, Szerbia integrációjával lehet megoldani.
Az új uniós bővítési stratégiáról szóló, Tonino Picula által jegyzett jelentésben a csatlakozási folyamat feltételrendszerének átpolitizált szigorítása rossz üzenet, amely elbizonytalanítja a balkáni térség csatlakozásra váró országait, így például Szerbiát is. Elfogadhatatlan továbbá az egyhangúság eltörlésére vonatkozó javaslat is, hiszen a minősített többség alapján meghozott döntésekkel az Unió tagállamainak szuverenitása és különösen a kisebb tagállamok politikai önállósága kerülne súlyos veszélybe. A külpolitikai vonatkozású ügyek terén ez kiváltképpen problémát jelent. A jelentést ezért a szavazatommal nem támogattam.

Contact

Bruxelles

Parlement européen
Bât. SOPHIE SCHOLL
00U020
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. SALVADOR DE MADARIAGA
G05043
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex