Csaba MOLNÁR
Csaba MOLNÁR

Group of the Progressive Alliance of Socialists and Democrats in the European Parliament

Member

Hungary - Demokratikus Koalíció (Hungary)

Date of birth : , Csorna

Home Csaba MOLNÁR

Member

ECON
Committee on Economic and Monetary Affairs
DASE
Delegation for relations with the countries of Southeast Asia and the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN)

Substitute

ITRE
Committee on Industry, Research and Energy
D-US
Delegation for relations with the United States

Most recent activities

Objection pursuant to Rule 111(3): Specific hygiene requirements for certain meat, fishery products, dairy products and eggs (B9-0211/2024) HU

11-04-2024
Written explanations of vote

A PPE képviselőcsoport állásfoglalás-tervezetet nyújtott be a 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. és III. mellékletének egyes, a húsokra, halászati termékekre, tejtermékekre és tojásokra vonatkozó különleges higiéniai követelmények tekintetében történő módosításáról szóló, 2023. december 14-i, felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet ellen.
A „stiffening” halászati termékek egyfajta, hagyományos feldolgozási technológiája. Lényege, hogy a terméket átmenetileg fagypont alatti hőmérsékletűre hűtik, ami megakadályozza a káros baktériumok elszaporodását, megkönnyíti a szeletelést, megakadályozza az élelmiszer-pazarlást, és egyenletes minőségű terméket biztosít. A felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet - az előterjesztés szerint önkényesen - legfeljebb 96 órára korlátozza a stiffeningre és az azt követő szeletelésre engedélyezett időtartamot. Az előterjesztés kifogásolja, hogy a rendelkezést, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatósággal (EFSA) folytatott konzultáció nélkül fogadták el, figyelmen kívül hagyva az egyes tagországok feldolgozási hagyományait, továbbá azt a kutatási eredményt, hogy a -7 °C és -14 °C közötti hőmérséklet-tartományban végzett stiffening csökkenti a Listeria monocytogenes nevű káros baktérium füstölt lazacban való elszaporodásának veszélyét. Indítványozza ezért, hogy a Parlament emeljen kifogást és értesítse a Bizottságot, hogy a felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet nem léphet hatályba.

Discharge 2022: EU general budget - Commission (A9-0139/2024 - Isabel García Muñoz) HU

11-04-2024
Written explanations of vote

A Bizottság benyújtotta a 2021. évi mentesítés nyomon követéséről szóló jelentését és részletes válaszokat adott a Parlament konkrét kérdéseire. Benyújtotta továbbá az uniós költségvetésről szóló 2022. évi éves gazdálkodási és teljesítményjelentését és a 2022-ben elvégzett belső ellenőrzésekről szóló, a mentesítésért felelős hatóság számára készített éves jelentését.
A Számvevőszék benyújtotta a 2022. évi pénzügyi évre vonatkozó költségvetés végrehajtásáról szóló éves jelentését, az intézmények válaszaival együtt, valamint a szükséges különjelentéseket, továbbá nyilatkozatot tett, amelyben igazolja a 2022. évi pénzügyi évre vonatkozóan az elszámolás megbízhatóságát, valamint az alapjául szolgáló ügyletek jogszerűségét és szabályszerűségét.
A Tanács ajánlást tett a Bizottság számára a 2022. évi pénzügyi évre vonatkozó költségvetés végrehajtása tekintetében adandó mentesítésre.
Fentiekre tekintettel a Költségvetési Ellenőrző Bizottság jelentésében azt indítványozza, hogy a Parlament adjon mentesítést a Bizottság számára az Európai Unió 2022. évi pénzügyi évre szóló általános költségvetésének végrehajtására vonatkozóan és fogadja el az észrevételeit tartalmazó, a mentesítésről szóló határozat szerves részét képező állásfoglalást.
Ennek megfelelően szavaztam.

Contact

Bruxelles

Parlement européen
Bât. ALTIERO SPINELLI
10G146
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. LOUISE WEISS
T05045
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex