Please fill this field
Malin BJÖRK Malin BJÖRK
Malin BJÖRK

Group of the European United Left - Nordic Green Left

Member

Sweden - Vänsterpartiet (Sweden)

Date of birth : , Göteborg

Home Malin BJÖRK

Member

ENVI
Committee on the Environment, Public Health and Food Safety
D-BR
Delegation for relations with the Federative Republic of Brazil
DCAS
Delegation to the EU-Kazakhstan, EU-Kyrgyzstan, EU-Uzbekistan and EU-Tajikistan Parliamentary Cooperation Committees and for relations with Turkmenistan and Mongolia
DLAT
Delegation to the Euro-Latin American Parliamentary Assembly

Substitute

LIBE
Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs
DMER
Delegation for relations with Mercosur
D-ZA
Delegation for relations with South Africa

Most recent activities

Emergency Legislation in Hungary and its impact on the Rule of Law and fundamental rights (continuation of debate)

14-05-2020 P9_CRE-PROV(2020)05-14(2-024-0000)
Contributions to plenary debates

Draft amending budget No 1/2020: Assistance to Greece in response to increased migration pressure - Immediate measures in the context of the COVID-19 outbreak - Support to post-earthquake reconstruction in Albania - Other adjustments SV

17-04-2020
Written explanations of vote

. – Jag röstade nej till detta budgetändringsförslag eftersom lejonparten av det (220 miljoner euro) går till att bygga fem nya permanenta flyktingläger på de grekiska öarna. Beslutet innebär att ett system som är raka motsatsen till en hållbar, humanitär lösning på flyktingfrågan cementeras. Vänsterpartiet anser att stödet till Grekland ska gå till humanitära åtgärder och för att skapa ett system för fördelning av asylsökanden till olika medlemsländer – inte till att inrätta nya stängda öläger och ytterligare institutionalisering av en misslyckad och rättsvidrig modell.
Tyvärr klumpades stödet till Grekland ihop med ett stöd på 100 miljoner euro till Albanien efter jordbävningskatastrofen. Det finner jag naturligtvis mycket olyckligt, för att inte säga fult. Stödet till Albanien hade jag annars röstat för.

Malin BJÖRK
Malin BJÖRK

On EP NEWSHUB

RT @jsjostedt: Den europeiska investeringsbanken EIB kan användas mer offensivt för investeringar i krisen. Men som vanligt passar EU-kommissionen på att försöka använda en kris till att utöka sin egen och EUs politiska inflytande över medlemsländerna.

RT @jsjostedt: Istället måste EUs budget reformeras för att frigöra medel för gröna investeringar. Jordbruksstödet är föråldrat och några av de största mottagarna är oligarker i länder som Ungern och Tjeckien. Ett strikt demokratikrav måste införas för ekonomiskt stöd från EU.

RT @jsjostedt: Det är en myt att politik blir mer effektiv för att den utförs av EU. Det är betydligt bättre att vi för egen del behåller våra pengar under nationell kontroll än att vi skapar rundgång via EU för att investera för att ta oss ur krisen.

Contact

Bruxelles

Strasbourg