Franc BOGOVIČ
Franc BOGOVIČ

Group of the European People's Party (Christian Democrats)

Member

Slovenia - Slovenska ljudska stranka (Slovenia)

Date of birth : , Senovo

Home Franc BOGOVIČ

Vice-Chair

D-RS
Delegation to the EU-Serbia Stabilisation and Association Parliamentary Committee

Member

AGRI
Committee on Agriculture and Rural Development

Substitute

ITRE
Committee on Industry, Research and Energy
REGI
Committee on Regional Development
D-CN
Delegation for relations with the People's Republic of China
DACP
Delegation to the OACPS-EU Joint Parliamentary Assembly
DAFR
Delegation to the Africa-EU Parliamentary Assembly

Most recent activities

Framework of measures for strengthening Europe’s net-zero technology products manufacturing ecosystem (Net Zero Industry Act) (A9-0343/2023 - Christian Ehler) SL

25-04-2024
Written explanations of vote

Ta akt predstavlja temeljno priložnost za Evropo, da postane globalni voditelj v proizvodnji inovativnih, trajnostnih izdelkov. Z vzpostavitvijo spodbud za raziskave, inovacije in naložbe v neto ničelne tehnologije bomo ustvarili tako delovna mesta in gospodarsko rast ter ohranili konkurenčnost EU kot zmanjšali naš vpliv na okolje.
Še posebej me veseli, da so med neto ničelne tehnologije po tem aktu uvrščene tudi tehnologije jedrske cepitve in fuzijske energije, vključno s tehnologijami jedrskega gorivnega cikla. Jedrska energija, kot del neto ničelnih tehnologij, ima potencial, da igra ključno vlogo pri našem prehodu v trajnostno prihodnost.
Njena visoka energetska učinkovitost in nizke emisije ogljika jo uvrščajo med najčistejše vire energije. Poleg tega lahko zagotavlja zanesljivo oskrbo z energijo brez odvisnosti od vremenskih pogojev, kar je ključnega pomena za stabilnost energetskega sistema.
Vključitev jedrske energije v okvir neto ničelnih tehnologij bo omogočila, da izkoristimo njen potencial za zmanjšanje emisij ogljika v industriji, prometu in drugih sektorjih, ki se težje dekarbonizirajo. Spodbujajo se inovacije in raziskave v jedrski tehnologiji, kar bo omogočilo učinkovitejše in varnejše rešitve.
Ker verjamem, da bo akt o neto ničelni industriji spodbujal sodelovanje med podjetji, akademskimi institucijami in javnim sektorjem ter zagotovil učinkovit prenos znanja in tehnologij v prakso, sem glasoval za.

Contact

Bruxelles

Parlement européen
Bât. ALTIERO SPINELLI
13E165
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. LOUISE WEISS
T08016
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex