Johan VAN OVERTVELDT
Johan VAN OVERTVELDT

European Conservatives and Reformists Group

Member of the Bureau

Belgium - Nieuw-Vlaamse Alliantie (Belgium)

Date of birth : , Mortsel

Home Johan VAN OVERTVELDT

Chair

BUDG
Committee on Budgets

Member

CPCO
Conference of Committee Chairs
ECON
Committee on Economic and Monetary Affairs
D-CA
Delegation for relations with Canada

Substitute

TRAN
Committee on Transport and Tourism
FISC
Subcommittee on Tax Matters

Most recent activities

Opinion on the Commission proposal on a Regulation of the European Parliament and of the Council on Enhancing police cooperation in relation to the prevention, detection and investigation of migrant smuggling and trafficking in human beings, and on enhancing Europol’s support to preventing and combating such crimes and amending Regulation (EU) 2016/794 2023/0438(COD) - COM(2023)0754.

24-04-2024 BUDG_AL(2024)761004 PE761.004v01-00 BUDG
Opinions - as rapporteur
Johan VAN OVERTVELDT

Trans-European transport network (A9-0147/2023 - Barbara Thaler, Dominique Riquet) NL

24-04-2024
Written explanations of vote

De N-VA steunt de herziening van het trans-Europees vervoersnetwerk. Dit netwerk speelt een essentiële rol in het versterken van grensoverschrijdende vervoersverbindingen. Zo versterken we onze mobiliteit en de eengemaakte markt. Binnen deze wetgeving komen zowel het moderniseren van bestaande verbindingen als de constructie van nieuwe infrastructuur in aanmerking voor verdere Europese financiering. Binnen het TEN-T wordt het onderscheid gemaakt tussen het kernnetwerk en het uitgebreide netwerk. In het kernnetwerk is onder andere het creëren van veilige parkeerplaatsen voor vrachtwagens een prioriteit. Dit verwelkomen we, ook omdat Vlaanderen hier een voortrekkersrol in speelt. Eveneens wordt de strategische waarde van havens als energiehubs bevestigt. Zo valt ook de haven van Oostende, die nu wordt erkend als energiehaven, binnen het TEN-T.
Een belangrijk aspect van het TEN-T is de bevordering van duurzamer vervoer door de overgang naar efficiëntere vervoerswijzen zoals trein of schip te stimuleren, de zogenaamde “modal shift”. Dit is een grote stap vooruit wat betreft duurzame en efficiënte transportoplossingen.
Vanuit Vlaanderen blijven we pleiten voor de voltooiing van de 3RX-verbinding, een onderdeel van het uitgebreide TEN-T-netwerk. Hoewel de verantwoordelijkheid hiervoor bij de betrokken regio’s ligt, pleit de N-VA voor een spoedige afronding van dit project.

Contact

Bruxelles

Parlement européen
Bât. SOPHIE SCHOLL
05U012
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. SALVADOR DE MADARIAGA
G02041
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex