Please fill this field
Tomislav SOKOL Tomislav SOKOL
Tomislav SOKOL

Group of the European People's Party (Christian Democrats)

Member

Croatia - Hrvatska demokratska zajednica (Croatia)

Date of birth : , Zagreb

Home Tomislav SOKOL

Member

IMCO
Committee on the Internal Market and Consumer Protection
D-TR
Delegation to the EU-Turkey Joint Parliamentary Committee

Substitute

REGI
Committee on Regional Development
D-ME
Delegation to the EU-Montenegro Stabilisation and Association Parliamentary Committee
DMED
Delegation to the Parliamentary Assembly of the Union for the Mediterranean

Most recent activities

Banking Union - annual report 2019 (A9-0026/2020 - Pedro Marques) HR

19-06-2020
Written explanations of vote

Inovativne financijske tehnologije korjenito mijenjaju financijski sektor, uključujući bankarske i platne usluge, a potrošačima na tržištu nude širi raspon odluka.
S druge strane, nove tehnologije donose i nove izazove koje je potrebno riješiti, poput osiguravanja održivih prekogranično interoperabilnih poslovnih modela, nužnosti jednakih uvjeta u pogledu regulacije i nadzora te kibersigurnosti.
Za rješavanje tih rizika od ključne je važnosti koordinirano djelovanje, uključujući uspostavu makrobonitetnih alata i daljnju operacionalizaciju postojećih alata za suzbijanje prijetnji za financijsku stabilnost. Ključ za učinkovitost napora za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma također leži u koordiniranom djelovanju nadležnih tijela i financijskih institucija.
Kada je riječ o pranju novca i financiranju terorizma potrebno je dodatno provesti procjene učinka koji mogu proizaći iz ranjivosti. Ove ranjivosti mogu nastati iz sve veće upotrebe novih tehnologija u kreditnim i financijskim institucijama te brzog širenja kriptomaterijala, s obzirom na anonimnost povezanu s tom imovinom i nepostojanja zajedničkog regulatornog režima.
Prepoznavanje svih potencijalnih izazova i načina adekvatnog razrješavanja istih od iznimne je važnosti, stoga sam podržao ovo izvješće.

Guidelines for the 2021 Budget - Section III (A9-0110/2020 - Pierre Larrouturou) HR

19-06-2020
Written explanations of vote

S obzirom na to da se Europska unija suočava s nezapamćenom krizom uzorkovanom pandemijom bolesti COVID-19 koja je pogodila sve aspekte života, a koju se ne može riješiti uobičajenim proračunom, Europska komisija iznijela je novi prijedlog za Višegodišnji financijski okvir koji će stupiti na snagu 2021. godine.
U sklopu novog proračuna posebno je istaknuta nužnost stavljanja naglaska na ublažavanje učinaka epidemije bolesti COVID-19 i podupiranje gospodarskog oporavka, na temelju europskog zelenog plana i digitalne transformacije, kako bi se pružila kvalitetna rješenja za povećane društvene, ekološke, gospodarske i financijske izazove.
U sklopu proračuna predstavljen je i plan oporavka koji se mora temeljiti na europskom zelenom planu i digitalnoj transformaciji naših društava kako bi se obnovilo gospodarstvo te osigurala otpornost i uključenost.
S obzirom na činjenicu kako niti jedna država članica ne može prebroditi ovu krizu samostalno, već je potrebna solidarnost i potpora cijele Europske unije, podržao sam ovo izvješće.

Eastern Partnership in the run-up to the June 2020 Summit (A9-0112/2020 - Petras Auštrevičius) HR

19-06-2020
Written explanations of vote

Europska unija zalaže se za sigurnost i stabilnost regije svojim političkim, kulturnim i gospodarskim ulaganjima u zemlje Istočnog partnerstva, s obzirom na to da su europski prosperitet i sigurnost usko povezani sa stanjem susjednih zemalja.
U skladu s time, potrebno je napredovati u ambicioznijim oblicima suradnje i integracije te potaknuti razvoj prilagođenih strategija sa svim zemljama Istočnog partnerstva. Također je važno održati uravnoteženi pristup između diferencijacije prilagođenih strategija unutar Istočnog partnerstva i inkluzivnosti, koherentnosti i dosljednosti multilateralnog okvira. Uz to, potrebno je uvesti instrumente kao što su zakonski pregled i sektorske mape puta kako bi se utvrdila spremnost zemalja Istočnog partnerstva u pridržavanju pravne stečevine EU-a.
Bitno je primijetiti da su zemlje Istočnog partnerstva posljednjih godina bile podložne ambicijama trećih zemalja, poput Kine, Turske te nekih zaljevskih država. Stoga je nužno pojačati suradnju između EU-a i Istočnog partnerstva u sigurnosti i obrani, pritom posvećujući posebnu pozornost mirnom rješavanju regionalnih sukoba i sprečavanju i rješavanju novih vrsta izazova, poput hibridnih prijetnji i kibernapada ili uplitanja trećih strana u političke, izborne i druge demokratske procese.
Prepoznajući važnost daljnjeg razvoja odnosa EU-a i zemalja Istočnog partnerstva, podržao sam ovo izvješće.

Tomislav SOKOL
Tomislav SOKOL

On EP NEWSHUB

Borba za prava pacijenata, jedinstveni punjač i veća uloga zdravstva u 🇪🇺 presjek su moje prve godine mandata u @Europarl_EN. Na videokonferenciji @EP_Zagreb osvrnuo sam se i na plan oporavka EU, kao i na ulogu 🇩🇪 predsjedanja Vijećem 🇪🇺.

@AndorDeli @AndrejPlenkovic @dubravkasuica @KarloRessler @ZovkoEU @EPPGroup Puno hvala Andore.

RT @AndrejPlenkovic: Hvala! #SigurnaHrvatska 🇭🇷 https://t.co/7EvCJ1oJFz 

Contact

Bruxelles

Strasbourg