Dan-Ştefan MOTREANU
Dan-Ştefan MOTREANU

Group of the European People's Party (Christian Democrats)

Member

Romania - Partidul Naţional Liberal (Romania)

Date of birth : , Orastie

Home Dan-Ştefan MOTREANU

Member

REGI
Committee on Regional Development
D-CL
Delegation to the EU-Chile Joint Parliamentary Committee
DLAT
Delegation to the Euro-Latin American Parliamentary Assembly

Substitute

ENVI
Committee on the Environment, Public Health and Food Safety
AGRI
Committee on Agriculture and Rural Development
COVI
Special Committee on the COVID-19 pandemic: lessons learned and recommendations for the future
D-JP
Delegation for relations with Japan

Most recent activities

Conservation of the Southern Bluefin Tuna: conservation and management measures (A9-0134/2022 - Grace O'Sullivan) RO

02-02-2023
Written explanations of vote

Am votat în favoarea acestui raport, care stabilește dispozițiile privind gestionarea, conservarea și controlul capturilor accidentale de ton roșu din sud (SBT), și permite punerea lor în aplicare în temeiul Convenției pentru conservarea tonului roșu din sud.
Regulamentul pune în aplicare rezoluțiile relevante ale Organizației regionale de gestionare a pescuitului responsabilă cu gestionarea SBT (CCSBT), care nu au fost încă încorporate în dreptul Uniunii. Sistemul CCSBT este instituit prin documentare a capturilor (CDS). Capturile accidentale de ton roșu din sud sunt consemnate în formulare de marcare a capturilor, în timp ce documentele de import, de export și de reexport sunt obligatorii în cazul comercializării tonului roșu din sud.
Majoritatea obligațiilor din regulament vor fi declanșate numai în cazul în care flota Uniunii capturează accidental tonul roșu din sud, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 2012, și reține peștele respectiv la bord, lucru care nu a fost raportat până în prezent.

Transparency and targeting of political advertising (A9-0009/2023 - Sandro Gozi) RO

02-02-2023
Written explanations of vote

Am votat în favoarea acestui raport atât de important pentru consolidarea protecției consumatorilor. Acesta urmărește să acopere toată publicitatea politică plătită, introducând noi obligații de transparență și etichetare pentru furnizorii și sponsorii de servicii de publicitate, inclusiv actorii politici sau ONG-urile. Am susținut reguli de publicitate politică mai transparente și mai rezistente la interferențe, care vor oferi mai multe informații cetățenilor, autorităților și jurnaliștilor.
Modificările realizate în Parlamentul European vor permite utilizarea doar a datelor personale furnizate în mod explicit pentru publicitatea politică online, interzicând strategia de micro-targeting, care utilizează datele despre consumatori și datele demografice pentru a identifica interesele anumitor persoane.
Consider că publicul ar trebui să poată obține ușor informații despre cine finanțează o reclamă, despre costul acesteia și despre originea banilor utilizați. Am dispus sancțiuni suplimentare pentru încălcări și o investigare mai eficientă presupuselor încălcări prin reducerea termenelor.
Nu în ultimul rând, susțin crearea unui depozit online pentru toate reclamele politice online și datele conexe pentru a crește transparența și respectarea legislației europene și naționale în vigoare.

Revision of the European Works Councils Directive (A9-0295/2022 - Dennis Radtke) RO

02-02-2023
Written explanations of vote

Am votat în favoarea acestui raport, pe care îl consider necesar și ambițios. Directiva vizată stabilește dispoziții privind dreptul la informare și consultare a lucrătorilor cu privire la aspecte de natură transnațională în întreprinderile sau grupurile de întreprinderi de dimensiune europeană cu cel puțin 1 000 de angajați.
Am solicitat abordarea deficiențelor directivei, cum ar fi definițiile neclare ale drepturilor de consultare și de informare, lipsa unor mecanisme eficace de asigurare a respectării legislației și abuzul de normele de confidențialitate. În acest sens, am propus definiții mai bine direcționate și orientări clare privind soluționarea litigiilor, dar și introducerea unor sancțiuni mai stricte, care să includă excluderea de la finanțarea publică (inclusiv fondurile UE), precum și excluderea de la achizițiile publice pentru o perioadă de până la 3 ani.
Sancțiunile financiare ar trebui să crească în funcție de numărul lucrători afectați. Am cerut cerințe subsidiare consolidate, un acces îmbunătățit la justiție și o clauză de caducitate pentru a se asigura că acordurile predirective sunt acoperite de obligațiile directivei. Am susținut introducerea cotelor de gen pentru comitetele europene de întreprindere și suportarea cheltuielilor judiciare de către conducerea centrală, indiferent de rezultatul procedurii judiciare.

Contact

Bruxelles

Parlement européen
Bât. ALTIERO SPINELLI
11E146
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. LOUISE WEISS
T13017
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex