Tudor CIUHODARU
Tudor CIUHODARU

Group of the Progressive Alliance of Socialists and Democrats in the European Parliament

Member

Romania - Partidul Social Democrat (Romania)

Date of birth : , Bacau

Home Tudor CIUHODARU

Vice-Chair

D-IN
Delegation for relations with India

Member

ENVI
Committee on the Environment, Public Health and Food Safety
COVI
Special Committee on the COVID-19 pandemic: lessons learned and recommendations for the future

Substitute

LIBE
Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs

Most recent activities

Rights of Romanians in Ukraine

20-01-2023 E-000173/2023 Commission
Written questions

Control of the financial activities of the European Investment Bank - annual report 2021 (A9-0294/2022 - Angelika Winzig) RO

19-01-2023
Written explanations of vote

Prețurile ridicate la energie afectează în mod grav competitivitatea IMM-urilor europene sunt necesare evaluări ale nivelului actual de sprijin pentru IMM-uri cu scopul de a decide dacă acesta este suficient pentru ca întreprinderile mici și mijlocii să poată să își desfășoare activitatea în contextul prețurilor ridicate la energie și al creșterii costurilor materiilor prime. Pentru a găsi cele mai adecvate răspunsuri la aceste provocări și a acorda un sprijin adecvat trebuie să ținem cont că cele peste 23 de milioane de firme mai mici din Europa reprezintă 99,8% din ansamblul întreprinderilor nefinanciare și asigură aproximativ două treimi din totalul locurilor de muncă. IMM-urile reprezintă o forță motrice a dezvoltării economice în întreaga lume și sunt, de asemenea, vectori esențiali ai inovării. Ele au nevoie totodată de sprijin pentru a face față costurilor digitalizării și ale acțiunilor climatice, care au crescut în timpul pandemiei de COVID-19 și au exercitat o presiune suplimentară asupra activității lor.

Protection of the EU’s financial interests - combating fraud - annual report 2021 (A9-0299/2022 - Sabrina Pignedoli) RO

19-01-2023
Written explanations of vote

Uniunea Europeană este preocupată de amenințările tot mai mari, din ultimii ani, la adresa bugetului UE pe care o reprezintă criminalitatea organizată, inclusiv organizațiile de tip mafiot și structurile oligarhice. Asemenea grupuri infracționale organizate încearcă să se infiltreze în economia legală și să comită nereguli administrative cu metode infracționale dăunătoare. În plus, modurile lor de operare includ din ce în ce mai mult recurgerea la intermediari cu înaltă calificare, care sunt capabili să comită fraude extrem de sofisticate și greu de detectat legate de fondurile UE, ascund banii prin intermediul unor arhitecturi financiare complexe, uneori cu ajutorul paradisurilor fiscale, ceea ce face ca identificarea și recuperarea fondurilor să fie deosebit de dificilă. Pe de altă parte, frauda care afectează fondurile europene are din ce în ce mai mult dimensiuni transnaționale, că organizațiile criminale profită de eterogenitatea sistemelor juridice pentru a comite activități frauduloase împotriva intereselor financiare ale statelor membre, motiv pentru care UE are obligația de a interveni în politicile anticorupție. Susțin propunerea raportorului privind necesitatea ca executivul european să facă tot posibilul pentru a asigura o armonizare a legislațiilor penale ale statelor membre tocmai pentru a evita proliferarea activităților transfrontaliere în domenii care afectează interesele financiare ale Uniunii.

Contact

Bruxelles

Parlement européen
Bât. ALTIERO SPINELLI
10G210
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. LOUISE WEISS
T08078
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex