Please fill this field
Eugen TOMAC Eugen TOMAC
Eugen TOMAC

Group of the European People's Party (Christian Democrats)

Member

Romania - Partidul Mișcarea Populară (Romania)

Date of birth : , Ismail

Home Eugen TOMAC

Member

EMPL
Committee on Employment and Social Affairs
DROI
Subcommittee on Human Rights
D-RS
Delegation to the EU-Serbia Stabilisation and Association Parliamentary Committee
DSCA
Delegation to the EU-Armenia Parliamentary Partnership Committee, the EU-Azerbaijan Parliamentary Cooperation Committee and the EU-Georgia Parliamentary Association Committee
DEPA
Delegation to the Euronest Parliamentary Assembly

Substitute

INGE
Special Committee on Foreign Interference in all Democratic Processes in the European Union, including Disinformation

Most recent activities

The future of EU-US relations (A9-0250/2021 - Tonino Picula) RO

06-10-2021
Written explanations of vote

Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americi sunt parteneri istorici care, în ultimele decenii, au avut importantul rol de a apăra libertatea, democrația, drepturile omului și statul de drept, comerțul și cooperarea economică, precum și securitatea.
De asemenea, din punct de vedere economic, Uniunea Europeană și Statele Unite au cea mai mare și mai profundă relație bilaterală comercială și de investiții, cu comerț cu bunuri și servicii care reprezintă peste o mie de miliarde de euro pe an. La nivel mondial, economiile UE și SUA reprezintă împreună peste 40 % din PIB-ul întregii planete.
Raportul acesta, pe care l-am susținut, încurajează la un dialog constant și constructiv, bazat pe obiective comune. Este nevoie de o agendă transatlantică puternică și ambițioasă și pentru a aborda orice domenii în care există diferențe transatlantice, printr-o cooperare mai strânsă, inclusiv în domenii precum relațiile cu China și Rusia, angajamentele și capabilitățile de apărare, conflictele din Orientul Mijlociu și alte aspecte legate de securitate și stabilitate.
De asemenea, pentru România, rămâne important să consolidăm parteneriatul strategic pentru secolul XXI semnat în 2011 de președintele Băsescu și președintele Obama. Relația noastră cu Statele Unite este extrem de solidă și este foarte importantă pentru securitatea noastră națională.

State of EU cyber defence capabilities (A9-0234/2021 - Urmas Paet) RO

06-10-2021
Written explanations of vote

Am putut observa cu toții, atunci când au picat serviciile Facebook și Whatsapp, cât de importantă este interconectarea pentru viețile noastre. Sunt analiști care estimează ca doar aceste câteva ore de pauză au costat economia mondială peste 1 miliard de dolari.
Avem în vedere, de asemenea, că numai anul acesta, s-au înregistrat numeroase atacuri cibernetice, atât asupra statelor membre, cât și asupra instituțiilor UE, cum ar fi Comisia, Autoritatea Bancară Europeană sau Agenția Europeană pentru Medicamente. Aceste atacuri nu au doar costuri financiare, ci pot pune în pericol viețile omenești, cum a fost, de exemplu, cazul atacului cibernetic asupra sistemului irlandez de sănătate!
De aceea, este absolut necesar ca Uniunea Europeană să investească mai mult în capabilitățile de apărare cibernetică, pentru a ne asigura reziliența împotriva atacurilor de orice fel. Europa trebuie să devină un lider mondial în dezvoltarea sectorului digital. Capitalul uman și financiar există, iar noi, în Parlamentul European, demonstrăm că avem și voința politică.
Doresc să salut, în acest sens, inițiativa de a crea Centrul de competențe în materie de securitate cibernetică chiar la București, în țara pe care o reprezint! Este, astfel, în interesul tuturor ca acest centru să devină pe deplin operational cât mai repede!

Contact

Bruxelles

Strasbourg