Please fill this field
Lefteris NIKOLAOU-ALAVANOS Lefteris NIKOLAOU-ALAVANOS
Lefteris NIKOLAOU-ALAVANOS

Non-attached Members

Greece - Communist Party of Greece (Greece)

Date of birth : , Athens

Home Lefteris NIKOLAOU-ALAVANOS

Member

ECON
Committee on Economic and Monetary Affairs
D-MK
Delegation to the EU-North Macedonia Joint Parliamentary Committee

Substitute

REGI
Committee on Regional Development
PETI
Committee on Petitions
DPAL
Delegation for relations with Palestine

Most recent activities

New MFF, own resources and Recovery plan EL

15-05-2020
Written explanations of vote

. – Το κοινό Ψήφισμα Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Συντηρητικών – Μεταρρυθμιστών σχετικά με το νέο ΠΔΠ και το σχέδιο ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας στα κράτη-μέλη της ΕΕ, επιχειρεί να παρέμβει στην εξέλιξη της σφοδρής αντιπαράθεσης των αστικών κυβερνήσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, με επίδικο την έκταση και τους όρους στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων που εκπροσωπούν, ενόψει της νέας καπιταλιστικής κρίσης που επισπεύστηκε σε Ευρωζώνη και ΕΕ από την πανδημία του κορονοϊού. Oι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου προτάσσουν, σαν βάση ενός ακόμη εύθραυστου συμβιβασμού, τα κοινά συμφέροντα του κεφαλαίου, ώστε να φορτώσουν πάλι τα βάρη και της νέας κρίσης στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Κοινός τόπος όσων ζητούν δάνεια κι όσων επιδιώκουν επιχορηγήσεις είναι σε κάθε περίπτωση να χρηματοδοτήσουν φτηνά τους επιχειρηματικούς ομίλους τους σε βάρος των ανταγωνιστών τους.
Το σχέδιο ανάκαμψης των μονοπωλιακών ομίλων που αναπτύσσει το ψήφισμα προβλέπει νέες παροχές τρισεκατομμυρίων ευρώ στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, μέσα από τον ευρωενωσιακό Πολυετή Προϋπολογισμό, το «Ταμείο Ανάκαμψης», τα διάφορα επενδυτικά ταμεία της ΕΕ και τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Αξιολογεί τις προτεραιότητες στην «πράσινη οικονομία» (στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας») και την «ενιαία ψηφιακή αγορά», ως στρατηγικούς τομείς ανάκαμψης των κερδών και ενίσχυσης των θέσεων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στη σκληρή διαπάλη με τους ανταγωνιστές τους στη παγκόσμια αγορά. Ταυτόχρονα απαιτεί νέα αφαίμαξη των εργατικών-λαϊκών εισοδημάτων που θα κατευθυνθεί στους ομίλους, μέσω των λεγόμενων «ίδιων πόρων» της ΕΕ, με το δημαγωγικό πυροτέχνημα της φορολόγησης ανταγωνιστικών μονοπωλίων (ιδιαίτερα σε κλάδους όπως η ψηφιακή οικονομία ή οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές) που θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι ως καταναλωτές ή χρήστες των αντίστοιχων υπηρεσιών, στους οποίους οι μεγάλοι όμιλοι θα μετακυλήσουν τις όποιες επιβαρύνσεις. Τα σχέδια των οργάνων της ΕΕ, των κυβερνήσεων και όλων των αστικών κομμάτων στα κράτη-μέλη της πρέπει να συναντήσουν τη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων. Ο εργαζόμενος λαός δεν θα πληρώσει ξανά τη νέα οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος που με περιοδική νομοτέλεια επαναλαμβάνεται, επιδεινώνοντας κάθε φορά όλες τις συνθήκες και τους όρους ζωής των εργαζομένων. Οι εργατικές λαϊκές δυνάμεις διαθέτουν πλέον πλούσια πείρα και συμπεράσματα. Η ανασυγκρότηση του ταξικού εργατικού, γενικότερα του λαϊκού κινήματος και της κοινωνικής συμμαχίας τους, η αποφασιστική όξυνση της εργατικής-λαϊκής πάλης, μπορεί να σφραγίσει τις εξελίξεις, ανοίγοντας το δρόμο για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία.

Temporary measures concerning the operation of air services EL

15-05-2020
Written explanations of vote

. – Με νέες διευκολύνσεις - εκτός από τους πακτωλούς χρηματοδοτήσεων με χρήματα από την υπερφορολόγηση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων - προικοδοτούν ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις τους ομίλους αερομεταφορών την ίδια ώρα που δρομολογούνται από αυτούς χιλιάδες απολύσεις, αναστολές συμβάσεων εργασίας, μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση της εργασίας κλπ. Συγκεκριμένα, ο κανονισμός αναβάλλει την εξέταση της οικονομικής κατάστασης των αεροπορικών εταιριών για το τέλος του 2021 προκειμένου να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις (τραπεζικές και κρατικές), δίνει τη δυνατότητα στους οργανισμούς διαχείρισης αεροδρομίων να αναθέτουν απευθείας τις υπηρεσίες εδάφους χωρίς διαγωνισμό σε περίπτωση πτώχευσης μιας εταιρίας και στα κράτη μέλη να αποφασίζουν την απαγόρευση πτήσεων. Έχει προηγηθεί η τροποποίηση του κανονισμού που αφορά τη διατήρηση από τις εταιρείες αερομεταφορών των "χρονοθυρίδων" τους στα αεροδρόμια της ΕΕ μέχρι τέλη Οκτώβρη, η αποδοχή της απαράδεκτης πρακτικής των voucher για τους επιβάτες που ακυρώνεται η πτήση τους, αλλά και η απόφαση για γεμάτες "πτήσεις", χωρίς κενές θέσεις, κόντρα σε όλες τις συστάσεις των επιστημόνων για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται την περίοδο της πανδημίας. Δεν έχουν τέλος τα μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των ομίλων αερομεταφορών και συνολικά των επιχειρηματικών ομίλων με το λογαριασμό να καλούνται να τον πληρώσουν για άλλη μια φορά οι λαοί. Τη λύση στα αδιέξοδα του βάρβαρου αυτού συστήματος μπορούν να την επιβάλλουν μόνο οι ίδιοι οργανώνοντας την πάλη τους για ένα σύστημα που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυμένων αναγκών τους και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων που παρασιτούν σε βάρος τους.

Transitional provisions for the support by the European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) and by the European Agricultural Guarantee Fund (EAGF) in the year 2021 (AGRI) EL

15-05-2020
Written explanations of vote

. – To KKE ψήφισε κατά της έναρξης διαπραγματεύσεων της επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης (AGRI) με το Συμβούλιο με βάση το κείμενο της έκθεσης της επιτροπής σχετικά με τον κανονισμό για μεταβατικά μέτρα προσαρμογής του προϋπολογισμού προς την «νέα» ΚΑΠ 2021-2027. Γιατί είμαστε αντίθετοι στα «παζάρια» πίσω από τις πλάτες της φτωχομεσαίας αγροτιάς και πολύ περισσότερο γιατί η έκθεση της επιτροπής , όπως και η πρόταση κανονισμού της Ευρ. Επιτροπής ενισχύουν τις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τις «ομάδες παραγωγών» και τις μεταποιητικές και άλλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα (όπως αυτές του «αγροτουρισμού» κλπ), σε βάρος των μικρών και μεσαίων αγροτών. Η όποια συμβιβαστική κατάληξη Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου θα ενισχύει την ΚΑΠ της ΕΕ (την οποία στηρίζουν όλα τα άλλα κόμματα στην Ελλάδα μαζί κι η πολιτική ομάδα των Πρασίνων στο ΕΚ), που ξεκληρίζει τη μικρή και μεσαία αγροτιά προς όφελος των μεγαλοαγροτών και των μεγάλων επιχειρήσεων που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή.

Contact

Bruxelles

Strasbourg