Please fill this field
Sunčana GLAVAK Sunčana GLAVAK
Sunčana GLAVAK

Group of the European People's Party (Christian Democrats)

Member

Croatia - Hrvatska demokratska zajednica (Croatia)

Date of birth : , Čakovec

Home Sunčana GLAVAK

Member

AFET
Committee on Foreign Affairs
INGE
Special Committee on Foreign Interference in all Democratic Processes in the European Union, including Disinformation
DSEE
Delegation for relations with Bosnia and Herzegovina, and Kosovo

Substitute

ENVI
Committee on the Environment, Public Health and Food Safety
D-US
Delegation for relations with the United States

Most recent activities

Homologation and distribution of transparent masks (debate) HR

11-02-2021 P9_CRE-PROV(2021)02-11(4-140-0000)
Contributions to plenary debates

Safety of the nuclear power plant in Ostrovets (Belarus) (B9-0109/2021) HR

11-02-2021
Written explanations of vote

Nuklearna elektrana u Ostrovecu koja je počela s radom 3. studenog 2020., nije u skladu s najvišim međunarodnim standardima u području zaštite okoliša i nuklearne sigurnosti, među ostalim i s preporukama IAEA-e. Također, stručnim pregledom provedenim od strane EU, zabilježeni su brojni nedostaci, a od puštanja elektrane u pogon zabilježeni su brojni sigurnosni incidenti što izaziva zabrinutost s obzirom na blizinu nuklearne elektrane državama EU kao što su Poljska, Latvija, Litva i Estonija. Navedeno postrojenje se provodi kao geopolitički projekt Bjelarusa i Rusije te da su njegova izgradnja i budući rad izvor moguće prijetnje EU. Potrebno je da Komisija ocijeni i predloži mjere za obustavu trgovine električnom energijom s Bjelarusom na način koji je u skladu s obvezama iz međunarodnog trgovinskog, energetskog i nuklearnog prava kako bi se osiguralo da električna energija proizvedena u postrojenju Ostrovec ne uđe na energetsko tržište EU-a dok su Estonija, Latvija i Litva još uvijek povezane s mrežom BRELL.
Nadalje, potrebno je poticati Bjelarus da bez odgode osigura potpuno poštovanje međunarodnih standarda nuklearne i ekološke sigurnosti te transparentnu, uključivu i konstruktivnu suradnju s međunarodnim tijelima.
U skladu sa svime navedenim, podržavam ovu rezoluciju.

Humanitarian and political situation in Yemen (B9-0119/2021) HR

11-02-2021
Written explanations of vote

Sukob u Jemenu traje već šest i pol godina te smo svjedoci humanitarne krize gdje gotovo 80 % stanovništva treba humanitarnu pomoć, od toga 12 milijuna djece. Ograničenja pristupa koja su sukobljene strane nametnule humanitarnim agencijama i opskrbi hranom, lijekovima i gorivom, daljnje pogoršavanje ili uništavanje vodovodne, sanitarne i zdravstvene infrastrukture, poplave te pandemija bolesti COVID-19, dodatno pridonose pogoršavanju situacije. EU će nastaviti s pružanjem razvojne pomoći Jemenu, prioritetno intervencijama usmjerenima na stabilizaciju zemlje, te će u stabilnim područjima raditi s lokalnim tijelima vlasti kako bi se promicala otpornost, pridonijelo održavanju pružanja osnovnih usluga i potaknuli održivi prihodi za zajednice. Također će osigurati preko 114 milijuna EUR humanitarne pomoći.
U skladu sa svime navedenim, podržavam ovu rezoluciju.

Contact

Bruxelles

Strasbourg