András GYÜRK
András GYÜRK

Non-attached Members

Hungary - Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt (Hungary)

Home András GYÜRK

Member

ITRE
Committee on Industry, Research and Energy
DACP
Delegation to the ACP-EU Joint Parliamentary Assembly

Substitute

BUDG
Committee on Budgets
D-BR
Delegation for relations with the Federative Republic of Brazil

Most recent activities

An EU strategy to boost industrial competitiveness, trade and quality jobs (debate) HU

18-01-2023 P9_CRE-PROV(2023)01-18(3-073-0000)
Contributions to plenary debates

Annual implementing report on the EU association agreement with Georgia (A9-0274/2022 - Sven Mikser) HU

14-12-2022
Written explanations of vote

Az Európai Unió folyamatosan veszít gazdasági és politikai erejéből a globális színtéren. Az egyetlen lehetőség ennek a folyamatnak a visszafordítására az Unió bővítésének a felgyorsítása, és olyan új partnerekkel való kapcsolat erősítése, mint amilyen Grúzia is. Grúzia uniós csatlakozása az Unió alapvető stratégiai érdeke, geopolitikai, gazdasági és energiaügyi szempontból is. Az Európai Unió tagállamai energiaellátásának diverzifikációja szempontjából Grúzia tranzitországként kulcsfontosságú szerepet tölthet be a jövőben. Folyamatosan erősödnek az ország kereskedelmi és gazdasági kapcsolatai is Európával, az Európai Unió Grúzia legfontosabb kereskedelmi partnere.
Magyarország üdvözlendőnek tartja Grúzia tagjelöltségre irányuló kérelmét és elkötelezetten támogatja az ország uniós integrációját. Elismerendők mindazok a komoly előrelépések, amelyeket Grúzia a csatlakozás érdekében intézményi szinten tett, és amelyek alapján megérdemelte volna az uniós tagjelöltséget. Az Európai Unió és Grúzia között társulási megállapodás végrehajtásáról szóló jelentés az intézményi reformok ellenére olyan további kritikai pontokat és feltételeket állapít meg, amelyek legfeljebb már tagállami, illetőleg tagjelölti státusszal rendelkező országok vonatkozásában vizsgálandók. A jelentést a túlzó feltételrendszer és kizárólagosan belpolitikai hatáskörbe tartozó kijelentések miatt szavazatommal nem támogattam.

Prospects for the two-State solution for Israel and Palestine (RC-B9-0552/2022, B9-0552/2022, B9-0553/2022, B9-0554/2022, B9-0555/2022, B9-0556/2022, B9-0557/2022) HU

14-12-2022
Written explanations of vote

Izrael és az arab államok békéje a Közel-Kelet stabilitásának kulcsa, amely Magyarország és Európa biztonsága számára is kiemelkedő jelentőséggel bír. Az elmúlt években a konfliktusok megoldása irányába tett lépések között az Ábrahám-megállapodás különösen tartósnak és valódi politikai innovációnak bizonyult. Az Ábrahám-megállapodás reményt és irányt jelenthet más térségek számára is, hogy a múlt csapdái és az ellenségeskedés helyett a konszenzuson alapuló közös erőfeszítések hosszútávú megoldást eredményezhetnek.
Ha lehetséges volt a béke Izrael és több arab ország között, akkor lehetséges az izraeli - palesztin vita rendezése is. Új lendületre van szükség a konfliktus rendezése terén, közvetlen tárgyalásokra van szükség a felek között, egyúttal tisztességes és kiegyensúlyozott megközelítést kell alkalmazni Izraellel szemben. Folytatni kell egyúttal a terrorral szembeni küzdelmet, elítélendő minden Izraellel és izraeli állampolgárokkal szemben elkövetett terrormerénylet! Nem lehet kétségbe vonni Izrael állam önvédelemhez való jogát.
Lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy ne erősödhessenek meg terrorcsoportok a régióban, az ugyanis a térségben a politikai kríziseket erősítené és újabb migrációs hullámokat indítana el Európa felé. Üdvözöljük az új izraeli kormány felállását, amelynek a békefolyamat során és a Közel-Kelet politikai stabilitásának megteremtésében is kulcsszerepe lesz. Az állásfoglalás szövegében az abban szereplő elfogult és túlzó kijelentések miatt az indítvány ellen szavaztam.

Contact

Bruxelles

Parlement européen
Bât. SOPHIE SCHOLL
07U023
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. SALVADOR DE MADARIAGA
G05016
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex