Loránt VINCZE
Loránt VINCZE

Group of the European People's Party (Christian Democrats)

Member

Romania - Uniunea Democrată Maghiară din România (Romania)

Date of birth : , Târgu Mureș / Marosvásárhely

Home Loránt VINCZE

Vice-Chair

AFCO
Committee on Constitutional Affairs

Member

PETI
Committee on Petitions
D-UK
Delegation to the EU-UK Parliamentary Partnership Assembly
D-IN
Delegation for relations with India

Substitute

LIBE
Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs
D-US
Delegation for relations with the United States

Most recent activities

30th Anniversary of the Single Market (B9-0004/2023) HU

18-01-2023
Written explanations of vote

Támogattam az egységes belsőpiac 30. évfordulójára szóló állásfoglalást, amely szerint, döntő pillanatban vagyunk az egységes piac megerősítése és fejlesztése szempontjából.
A belső piac, amelynek alappillére a négy szabadság, az áruk, szolgáltatások, tőke és személyek szabad mozgása, az európai együttműködés alapja. Ez a határok nélküli belső piac ma a világ legnagyobb belső piaca és 56 millió munkahelyet biztosít. Az egységes piac előnyeit mindannyian tapasztaljuk, elég csak a fogyasztóvédelmi normákra gondolni, amelyek biztosítják, hogy bárhol is tartózkodjunk az EU-ban, tudjuk, a termékeknek, amelyeket vásárolunk, használunk, azonos szintű, szigorú követelményeknek kell megfelelniük mielőtt a piacra kerülhetnének. 30 év alatt számos újításra került sor, gondoljunk a többnyelvű termékleírásokra.
A jövőben szükséges az egységes piac külső dimenziójának további megerősítése. A kor igényeinek megfelelően tovább kell folytatni az innováció és környezetvédelem, és a fogyatékkal élő személyek jogainak biztosításához szükséges jogszabályi keretek fejlesztését és gyakorlatban való átültetésének elősegítését. A digitalizáció adta kihívásokra is válaszokat kell találni, hogy azok az európai kkv-k fenntarthatóságára pozitív hatással legyenek, itt említeném az ún. geoblocking kérdését (területi alapon történő tartalomkorlátozás), amelyre sürgető választ kell találni, meghallgatva az európai emberek kérését, hogy az online térben is mindenki azonos lehetőségekkel határok nélkül férhessen hozzá az online tartalmakhoz, saját nyelvén vagy olyan nyelven, amelyen szeretne.

Human rights and democracy in the world and the European Union’s policy on the matter - annual report 2022 (A9-0298/2022 - Isabel Wiseler-Lima) HU

18-01-2023
Written explanations of vote

A Parlament évente értékeli az emberi jogok helyzetét, európai szemmel. Sajnos az utóbbi években nem az objektivitást tartja szem előtt, amikor az emberi jogok betartatását kéri számon harmadik országoktól, hanem ideológiák köré fonja véleményét.
A 2022-ről szóló szövegjavaslat olyan dolgokat szeretne előírni például a vallási közösségek számára, amelyek az egyházi autonómiát sértik. Nem lehet egyetérteni azzal a kijelentéssel, miszerint sokszor visszaélnek a vallással és annak segítségével szítanak intoleranciát az LMBTQI-személyek a szexuális és reproduktív egészséghez való jogok aláásása érdekében. Úgy gondolom, hogy nem az a megfelelő módja annak, hogy az egymás iránti toleranciát és elfogadást próbáljunk globális szinten erősíteni. Elfogadhatatlan, hogy a jelentésben a vallás szabad gyakorlása szembe került az egyetemes emberi jogok politikai célú értelmezésével.
A kisebbségi jogok unión belüli érvényesítésében vállalt feladatiam révén csak üdvözölni tudom, hogy a jelentés kiáll a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségek jogaiért, valamint arra bátorítja az Uniót, teremtsen nagyobb összhangot belső és külső politikái között az emberi jogok védelmének a területén. Véleményem szerint az EU emberi jogi különleges képviselőjének munkája mellett az EU-n belül is fontos lenne, hogy megfelelő intézmény, személy foglalkozna például a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségek jogaival.
Az EU-nak egy őszintébb, átgondolt megközelítést kellene használnia az emberi jogok védelme kapcsán.

Presentation of the programme of activities of the Swedish Presidency (debate) HU

17-01-2023 P9_CRE-PROV(2023)01-17(2-080-5000)
Contributions to plenary debates
Loránt VINCZE
Loránt VINCZE

On EP NEWSHUB

👉The claim that the #EU had already done everything possible to protect minority languages & cultures as set out in the @MSPI_EU cannot be legally supported! 👉We will not give up until we achieve concrete measures for national, autochthonous and linguistic minorities! https://t.co/v69iuCyCmU 

👉A big thanks for the @EUDELCoE for organising this exchange of views and for the the EU Member State Ambassadors to @coe for their valuable recommendations! 👉There are many takeaways from this meeting that can feed into my AFCO report on strengthening #EU-#CoE cooperation! https://t.co/3rShGVbb7Y 

👉I welcome today's endorsement of the ratification of the 2nd Additional Protocol to the Budapest Convention on Cybercrime. 👉Our times demand increased and more efficient co-operation between States and private sector, as well as better legal clarity for service providers. https://t.co/laeSJWKH3p 

Contact

Bruxelles

Parlement européen
Bât. ALTIERO SPINELLI
12E158
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. LOUISE WEISS
T13049
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex