Romana JERKOVIĆ
Romana JERKOVIĆ

Grupo de la Alianza Progresista de Socialistas y Demócratas en el Parlamento Europeo

Miembro

Croacia - Socijaldemokratska partija Hrvatske (Croacia)

Fecha de nacimiento : , Split

Inicio Romana JERKOVIĆ

Miembro

ITRE
Comisión de Industria, Investigación y Energía
D-AL
Delegación en la Comisión Parlamentaria de Estabilización y Asociación UE-Albania

Suplente

ENVI
Comisión de Medio Ambiente, Salud Pública y Seguridad Alimentaria
COVI
Comisión Especial sobre la Pandemia de COVID-19: Enseñanzas Extraídas y Recomendaciones para el Futuro
D-RU
Delegación en la Comisión Parlamentaria de Cooperación UE-Rusia

Últimas actividades

Información que acompaña a las transferencias de fondos y de determinados criptoactivos (refundición) (A9-0081/2022 - Ernest Urtasun, Assita Kanko) HR

20-04-2023
Explicaciones de voto por escrito

. – Kažem da informacijama koje prate prijenose sredstava i određene kriptoimovine.
Smatram da kriptotransakcije ne bi trebale biti anonimne. Naprotiv, one bi, baš kao i obični bankovni prijenosi, trebale biti popraćene informacijama o osobi koja šalje i prima sredstva. To bi u značajnoj mjeri pomoglo vlastima u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma, koji i dalje predstavljaju goruće probleme Europske unije.
Nova pravila osiguravaju širok pristup transparentnom prijenosu kriptoimovine, što obuhvaća i novčanike bez hostinga. Isključivanje ove vrste novčanika iz teksta, kao što su predložile neke političke skupine, predstavljalo bi rupu u zakonu koja bi omogućila kontinuirane i neometane nezakonite prijenose kriptoimovine.

Estado de previsiones de ingresos y gastos del Parlamento Europeo para el ejercicio 2024 (A9-0153/2023 - Nils Ušakovs) HR

20-04-2023
Explicaciones de voto por escrito

. – Kažem da procjenama financijskih prihoda i rashoda Parlamenta za nadolazeću 2024. godinu.
Osiguranje komunikacijskih i kibersigurnosnih sredstava EP-a te uokvirivanje građevinske politike EP-a su od iznimne važnosti. Naime, luksuzni projekti bi u ovim teškim vremenima dodatno otežali situaciju našim sugrađanima koji su već pogođeni financijskim problemima. Shodno tomu, trebamo im pružiti konkretne smjernice o ulaganjima u energetsku učinkovitost i uštedu energije.
Ključan faktor u cijelom ovom procesu je podizanje razine ambicije EP-a, koji bi trebao biti primjer u borbi protiv klimatskih promjena i ostvarivanje uštede na novcu poreznih obveznika.

Despenalización universal de la homosexualidad, a la luz de los últimos acontecimientos en Uganda (RC-B9-0219/2023, B9-0219/2023, B9-0220/2023, B9-0221/2023, B9-0222/2023, B9-0223/2023, B9-0224/2023) HR

20-04-2023
Explicaciones de voto por escrito

. – Kažem da univerzalnoj dekriminalizaciji homoseksualnosti. Živimo u 21. stoljeću u kojem je nedopustivo da su pripadnicima LGBT skupine uskraćena prava na temelju njihove seksualnosti.
Izgleda da je demokratsko društvo očito samo paravan za strašne zločine koji se svakodnevno događaju i zataškavaju. Pozivam predsjednika Ugande na nepotpisivanje zloglasnog zakona protiv LGBT osoba kojim se osigurava legitimacija kršenja njihovih prava i oduzimanje slobode.
Ako se prijedlog zakona usvoji, rezolucija sadrži nekoliko važnih zahtjeva. Jedan od njih je da Komisija razmotri suspenziju trgovinskih povlastica EBA-e, pokrene EU-ov režim globalnih sankcija za ljudska prava te da EU ojača potporu organizacijama za ljudska prava LGBT osoba u Ugandi.
Ljudska seksualnost ne poznaje granice. Usvajanje ovog zakona predstavljalo bi ne samo poraz za Ugandu već i za svijet općenito. Pozivam također na omogućavanje sigurnih i legalnih putova za LGBT osobe koje bježe od progona.

Romana JERKOVIĆ
Romana JERKOVIĆ

En EP NEWSHUB

https://t.co/ItOl55ahEq 

Trebali bi se zabrinuti! Zašto hrvatske vlasti zanemaruju svakodnevne realne opasnosti od klimatskih promjena?

Klimatske promjene ne mozemo zaustaviti ali se trebamo prilagoditi. Kako iskoristiti europska sredstva koja za to stoje na raspolaganju te niz ostalih informacija vezanih za ove teme "opstanka", možete pročitati u mojem današnjem intervjuu za portal https://t.co/Fj22r5yGb9 .

Contacto

Bruxelles

Parlement européen
Bât. ALTIERO SPINELLI
13G209
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. LOUISE WEISS
T05040
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex