Enikő GYŐRI Enikő GYŐRI
Enikő GYŐRI

Euroopa Rahvapartei (kristlike demokraatide) fraktsioon

Liige

Ungari - Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt (Ungari)

Sünnikuupäev : , Budapest

Algus Enikő GYŐRI

Liige

INTA
Rahvusvahelise kaubanduse komisjon
ECON
Majandus- ja rahanduskomisjon
DACP
Delegatsioon AKV–ELi parlamentaarses ühisassamblees

Asendusliige

D-MX
Delegatsioon ELi–Mehhiko parlamentaarses ühiskomisjonis
DLAT
Delegatsioon Euroopa – Ladina-Ameerika parlamentaarses assamblees

Viimased tegevused

Paranduseelarve projekt nr 1/2020: Abi Kreekale suurenenud rändesurvele reageerimiseks – COVID-19 puhangu tõttu võetavad kiireloomulised meetmed – Toetus Albaaniale maavärinajärgseks ülesehitustööks – Muud kohandused HU

17-04-2020
Kirjalikud selgitused hääletuse kohta

A javaslat tárgya a 2020-as költségvetésre benyújtott első költségvetés-módosítási tervezete. Összesen 567,4 millió euró kötelezettségvállalási előirányzatot és 77,4 millió euró kifizetési előirányzatot mobilizál a tervezet. 350,0 millió eurót a görögországi migrációs helyzetre, 115,0 millió eurót a COVID-19 járvány kezelésére, 100 millió eurót az albániai földrengések utáni rekonstrukcióra fordítana a javaslat, egyéb kisebb összegek pedig az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központot, az Európai Ügyészséget, az Európai Számvevőszéket és az Európai Ombudsmant érintenék.
A 125,0 millió euró kötelezettségvállalási előirányzat az uniós polgári védelmi mechanizmus (UCPM) keretei között, amelyből 10,0 millió eurót az UCPM-en belül fognak átcsoportosítani. Így 115,0 millió eurót kell összesen pluszban mozgósítani.
Ennek egy része a tagállamokat segíti a gyógyszerek, személyi védelmi felszerelések, orvosi eszközök beszerzésében, 26 tagállamot tömörítő közös közbeszerzéssel. A tervezet szerint a RescEU közvetlen támogatás 100%-os uniós társfinanszírozást nyújt majd és a beszerzett eszközök uniós szinten elérhetőek, amik a nemzeti készleteken felül adnak majd mozgásteret, ebből lesz biztosítható a további szükséglet, amennyiben szükséges.
A Tanács a javaslatot április 14-én elfogadta.
A fentiek alapján szavazatommal támogattam a javaslat elfogadását.

Paranduseelarve projekt nr 2/2020: Erakorraline toetus liikmesriikidele ja täiendavad vahendid liidu elanikkonnakaitse mehhanismile / rescEU-le, et reageerida COVID-19 puhangule HU

17-04-2020
Kirjalikud selgitused hääletuse kohta

Az előterjesztés a kötelezettségvállalások terén 3 milliárd euróval, kifizetések terén 1,53 milliárd euróval javasolja megemelni a 2020-as költségvetés szintjét.
A Sürgősségi Támogatási Eszköz (ESI) 2016-ban került létrehozásra a migrációs helyzet kezelése céljából. Az eszközből egyedül Görögország részesült 2016 és 2018 között, 644 millió euróval, azóta „alvó üzemmódban” volt. A 2020. április 2-án benyújtott 2/2020-as költségvetés-módosító javaslattal a Bizottság ennek az eszköznek a rendelet-módosítását, illetve azonnali bevetését javasolja. A javaslattal a Bizottság kötelezettségvállalási szinten 3 milliárd euróval, kifizetések terén 1,53 milliárd euróval javasolja megemelni a 2020-as költségvetés szintjét. A 3 milliárd euróból 2,7 milliárd eurót a Sürgősségi Támogatási Eszköz aktiválásra fordítanának, amely többek között a koronavírus járványhoz kapcsolódó eszközbeszerzésre, ideiglenes kórházak kialakítására, gyógyszerfejlesztésre lesz elkölthető. A jelenlegi aktivizálás az előzővel ellentétben nem egy tagországra szabott, de várhatóan a 2,7 milliárd euró nem lesz elég arra, hogy minden tagország minden kérelmét kielégítse.
A Tanács a javaslatot április 14-én elfogadta.
A fentiek alapján szavazatommal támogattam a javaslat elfogadását.

Kontakt

Bruxelles

Strasbourg