Ruža TOMAŠIĆ Ruža TOMAŠIĆ
Ruža TOMAŠIĆ

Euroopan konservatiivit ja reformistit

Työvaliokunnan jäsen

Kroatia - Hrvatska konzervativna stranka (Kroatia)

syntynyt : , Mladoševica

Etusivu Ruža TOMAŠIĆ

Jäsen

PECH
Kalatalousvaliokunta
DSEE
Suhteista Bosnia ja Hertsegovinaan ja Kosovoon vastaava valtuuskunta
D-CA
Suhteista Kanadaan vastaava valtuuskunta

Varajäsen

AGRI
Maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunta

Viimeaikainen toiminta

OPINION on discharge in respect of the implementation of the general budget of the European Union for the financial year 2019: European Fisheries Control Agency (EFCA) EN

24-02-2021 PECH_AD(2021)660382 PE660.382v02-00 PECH
Lausunnot – varjovalmistelijana
Pierre KARLESKIND

Valko-Venäjällä sijaitsevan Astravetsin ydinvoimalan turvallisuus (B9-0109/2021) HR

11-02-2021
Kirjalliset äänestysselitykset

Nuklearna elektrana Ostrovec smještena je samo četiri kilometra od granice s Litvom i 50 kilometra od Vilniusa, i u neposrednoj je blizini drugih država članica (Poljske, Latvije i Estonije). Skupina europskih regulatora za nuklearnu sigurnost posjetila je elektranu o Ostrovcu 2018. godine i objavila niz sigurnosnih preporuka, no samo mali dio njih proveden je prije pokretanja objekta prošle jeseni. Unatoč brojnim neriješenim sigurnosnim problemima, elektrana je počela s radom 3. studenog 2020., a početak komercijalne uporabe elektrane planira se u ožujku 2021. godine. Najveća zabrinutost država članica koje se nalaze u neposrednoj blizini prvenstveno jest sigurnost objekta jer su se tijekom izgradnje dogodili brojni incidenti. Tu je i pitanje Rusije koja nastoji potkopati konkurentske planove EU-a u smislu energetskih projekata na Baltiku. Iako su baltičke zemlje najavile bojkot energije koju proizvodi elektrana u Osrtovcu, moguće je da ta energija dođe na tržište EU-a putem ruske mreže. Zbog toga se od Komisije traži da uvede mjere za blokiranje uvoza energije iz zemalja s nesigurnim nuklearnim postrojenjem, kao što je postrojenje u Bjelarusu. Smatram da je sigurnost građana država članica na prvom mjestu te sam podržala ovu rezoluciju.

Myanmarin tilanne (B9-0116/2021) HR

11-02-2021
Kirjalliset äänestysselitykset

Vjerodostojni izbori u Mjanmaru održani u studenom 2015. godine označili su važnu prekretnicu u procesu tranzicije te zemlje pod vodstvom Nacionalne lige za demokraciju (NLD) a Mjanmar je dobio prvog civilnog predsjednika u više od pola stoljeća. Izbori održani 8. studenog 2020. rezultirale su ponovnom pobjedom NLD-a, no vojska Mjanmara podržala je oporbu koja je zahtijevala ponavljanje izbora zbog navodne izborne prijevare. Međutim, izborno povjerenstvo tvrdi da nema dokaza za te optužbe i izbori nisu ponovljeni. Zbg toga je vojska preuzela vlast državnim udarom 1. veljače 2021. i uhitila predsjednika i vodeće članove vlade. Proglašeno je jednogodišnje izvanredno stanje, a kao odgovor na državni udar u raznim gradovima Mjanmara izbili su prosvjedi. Oštro osuđujem ovakvo ograničavanje građanskih i ljudskih prava, slobodu izražavanja i okupljanja te podržavam ovu rezoluciju kojom se daje potpora zagovornicima civilnog društva i demokracije u Mjanmaru.

Yhteystiedot

Bruxelles

Strasbourg