Malin BJÖRK : Kirjalliset äänestysselitykset 

Jäsenet voivat antaa täysistuntoäänestyksestä kirjallisen selityksen. Työjärjestyksen 194 artikla

Euroopan muistiperinnön merkitys Euroopan tulevaisuudelle (RC-B9-0097/2019, B9-0097/2019, B9-0098/2019, B9-0099/2019, B9-0100/2019) SV  
 

Jag fördömer självklart nazism och totalitär kommunism. Men jag kan inte ställa mig bakom en resolution som skriver om historien och inte tydligt klargör att det var Hitlers Nazityskland som inledde andra världskriget. Det är nödvändigt att lyfta fram den totalitära Sovjetkommunismen och dess fruktansvärda brott, men att likställa all kommunism med nazism blir märkligt.
Kommunistiska partier och rörelser i Västeuropa var motståndare till fascism och nazism. Många skickades till Nazitysklands koncentrationsläger. Efter andra världskriget, medan den fruktansvärda, totalitära Sovjetkommunismen bredde ut sig över Öst- och Centraleuropa, bekämpade andra kommunister i Spanien, Grekland och Portugal de antidemokratiska och fascistiska krafterna. Det är också problematiskt att resolutionen vill förbjuda kommunistiska symboler, statyer och organisationer.
Resolutionen likställer också Öst- och Centraleuropas demokratisträvan med deras medlemskap i EU och Nato.
Jag anser också att resolutionen missar mycket grundläggande fakta som måste lyftas fram i europeisk hågkomst, för att ge oss verktyg för att forma en demokratisk framtid. Då tänker jag främst på europeisk kolonialism och slavhandel. Utan att uppmärksamma detta, och de ideologier som låg bakom, kommer vi inte kunna bygga en framtid med respekt för mänskliga rättigheter och demokrati. Om detta finns absolut inget sagt i resolution. Det är en politisk skandal.

Lisätalousarvioesitys nro 2/2019: määrärahojen lisääminen EU:n kilpailukyvyn kannalta keskeisissä ohjelmissa: Horisontti 2020 ja Erasmus+ (A9-0004/2019 - John Howarth) SV  
 

Jag röstade emot denna budget. Titeln får oss att tro att det hela bara handlade om att skjuta till medel för arbetet mot klimatförändringar inom ramen för Horisont 2020 och mer pengar till Erasmus+. Men så är inte fallet. Det handlade också om att ändra ration så att EU bidrar med ytterligare en miljard euro till flyktinguppgörelsen mellan EU och Turkiet. Jag kan aldrig ställa mig bakom att EU betalar den auktoritäre Erdoğan för att stoppa flyktingar och agera gränsvakt. Det undergräver mänskliga rättigheter på de grymmaste sätt och gör att EU satt sig i knät på en regim som dessutom förföljer oppositionella och kurder. Jag tänker inte rösta för 1 miljard mer euro till Erdoğan för att stoppa flyktingar. Visst är det bra med 80 miljoner mer till klimatet, men det är tyvärr peanuts och det borde varit 1 miljard + 80 miljoner!

Yhteystiedot 

 • Bruxelles 

  Parlement européen
  Bât. ALTIERO SPINELLI
  06G351
  60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
  B-1047 Bruxelles/Brussel
   
 • Strasbourg 

  Parlement européen
  Bât. SALVADOR DE MADARIAGA
  G04030
  1, avenue du Président Robert Schuman
  CS 91024
  F-67070 Strasbourg Cedex
   
 • Postiosoite 

  European Parliament
  Rue Wiertz
  Altiero Spinelli 06G351
  1047 Bruxelles
   
  Contact data: