Andor DELI Andor DELI
Andor DELI

Non-inscrits

Hongrie - Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt (Hongrie)

Date de naissance : , Óbecse (Szerbia)

Accueil Andor DELI

Membre

BUDG
Commission des budgets
D-RS
Délégation à la commission parlementaire de stabilisation et d'association UE-Serbie

Membre suppléant

TRAN
Commission des transports et du tourisme
D-ME
Délégation à la commission parlementaire de stabilisation et d'association UE-Monténégro

Dernières activités

Convocation d'une convention pour la révision des traités (B9-0305/2022, B9-0307/2022) HU

09-06-2022
Explications de vote écrites

Vitathatatlan a jelenlegi helyzetben az Európai Unió jövőjéről folytatott párbeszéd jelentősége. Sajnálatos azonban, hogy az Európa Jövőjéről szóló Konferencia nem valódi önvizsgálatot folytatott le, hanem ideológiailag meghatározott, irányított folyamat volt. Az állásfoglalás a Konferencia következtetéseire hivatkozva tesz javaslatokat a szerződések rendes felülvizsgálati eljárásának megindítására, holott az nem felelt meg a pluralizmus, a függetlenség és az objektivitás követelményének. A Konferencia döntéshozó szerveiben kizárólag bizonyos politikai affiliációval rendelkező képviselők kaptak helyet, nem vették figyelembe a föderációpárti véleményektől eltérő álláspontokat, a kritikus, de kifejezetten az integráció mellett elkötelezett véleményeket, holott ezek nélkül a folyamat sikeressége kérdőjeleződik meg. Visszautasították a magyar polgári vitacsoportok eredményeit, nem vették figyelembe a magyarországi rendezvények keretében megfogalmazott észrevételeket annak ellenére, hogy Magyarország a tagállamok között abszolút értékben a hatodik, míg lakosságarányosan a második legaktívabb ország volt a digitális platformon. Az állásfoglalás mellékletében szereplő szerződésmódosítások megfelelő hatásvizsgálat és támogatottság nélkül, politikai szándékból sürgetett, nem átlátható eljárásban kerültek kidolgozásra, helyenként még a konferencia következtetéseitől is eltérnek, lényegében az Európai Unió centralizációjához és szövetségi állammá alakításához szükséges lépéseket fogalmaznak meg. Mindezekre tekintettel nem támogattam az állásfoglalást.

Révision du système d’échange de quotas d’émission de l'UE (A9-0162/2022 - Peter Liese) HU

08-06-2022
Explications de vote écrites

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a zöld átállás döntő fontosságú Európa és a világ jövője szempontjából. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy felelős és hatékony döntéseket hozzunk. De ez a klímacsomag épp az ellenkezője, felelőtlen javaslatok összessége, melyek szembe mennek a józan ésszel, s unió-szerte jelentős lakossági energiaár-növekedést okoznának. A klímaadó elfogadása különösen kedvezőtlenül érintené az európai, s köztük a magyar családokat és vállalkozásokat, valamint veszélyeztetné a magyar rezsicsökkentési program eredményeit és fenntarthatóságát. Láthatjuk, hogy a felelőtlen brüsszeli klíma- és energiapolitika miatt már most egekben vannak az energiaárak, s elszabadult az infláció. A Parlament a klímacsomag finanszírozására 2029-től kezdve ún. klímaadót vezetne be a lakosság közúti közlekedésére és az épületeik energiaellátására. Ezt nem tudom támogatni, úgy vélem ugyanis, hogy nem hozhatjuk nehezebb helyzetbe a polgárokat és az európai cégeket. Ha például Magyarországon bevezetnének egy ilyen mértékű karbonadót, akkor az üzemanyagok ára számítások szerint 20-25 %-kal emelkedne, a családok havi rezsiköltsége havi 10-12 ezer forinttal emelkedne. A magas energiaárak hatásai miatt pedig további jelentős áremelkedésekre számíthatunk az Európai Unióban és hazánkban is. A gazdasági növekedést gátló, irreális baloldali elképzelések helyett valódi környezet- és polgárbarát klímavédelmi intézkedésekre van szükség!

Utilisation des terres, changement d'affectation des terres et foresterie (UTCATF) (A9-0161/2022 - Ville Niinistö) HU

08-06-2022
Explications de vote écrites

Az erdők hosszú életciklusa és lassú növekedése miatt a csökkenő szénmegkötési tendencia megfordítása, a szénlekötés növelése csak hosszabb időtávon valósítható meg. A „Fit for 55!” LULUCF rendeletmódosítás keretében meghatározott 310 millió tonna szénnyelési célérték figyelmen kívül hagyja, hogy az elmúlt időszakban – elsősorban a nagy területeket érintő erdőkárok miatt – az EU erdeinek szénmegkötése jelentősen csökkent. Megalapozatlannak tartom továbbá a hazám számára 2030-ra előírt CO2 megkötést. A jövőben tervezett erdőtelepítések szénmegkötése sajnos csak lassan fog emelkedni, 2030-ig, így még nem fog tudni jelentős szénmegkötést eredményezni. A fentiek alapján nem támogatom, hogy a Bizottság saját hatáskörében állapítson meg a tagországok számára LULUCF célértékeket, annak előkészítését és a tagországok közti elosztás módját csak a tagországok jóváhagyásával és nemzeti szintű hatásvizsgálattal lehet megalapozni.

Contact

Bruxelles

Parlement européen
Bât. SOPHIE SCHOLL
00U028
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. SALVADOR DE MADARIAGA
G05046
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex