Maria GRAPINI
Maria GRAPINI

Groupe de l'Alliance Progressiste des Socialistes et Démocrates au Parlement européen

Membre

Roumanie - PUSL (Roumanie)

Date de naissance : , Berești - Galați

Accueil Maria GRAPINI

Vice-présidente

IMCO
Commission du marché intérieur et de la protection des consommateurs

Membre

CONT
Commission du contrôle budgétaire
LIBE
Commission des libertés civiles, de la justice et des affaires intérieures
DEPA
Délégation à l'Assemblée parlementaire Euronest

Membre suppléante

TRAN
Commission des transports et du tourisme
D-MD
Délégation à la commission parlementaire d'association UE-Moldavie
D-JP
Délégation pour les relations avec le Japon

Dernières activités

Boussole stratégique et capacités de défense spatiales de l’Union (A9-0334/2023 - Arnaud Danjean) RO

23-11-2023
Explications de vote écrites

Am votat acest raport deoarece busola strategică și strategia spațială a Uniunii pentru securitate și apărare recunosc importanța spațiului ca domeniu strategic pentru afirmarea unor puteri din ce în ce mai asertive și potențial conflictuale în domeniul civil, militar și economic.
Securitatea spațială este esențială pentru a asigura stabilitatea globală și poate contribui la atenuarea impactului conflictelor sau la evitarea totală a conflictelor.
În plus s-au intensificat activitățile spațiale, a crescut riscul de coliziuni și de deșeuri spațiale și numărul actorilor statali sau privați, de asemenea are loc o cursă pentru spațiul tehnologic și comercial, iar concurența strategică dintre puterile spațiale s-a intensificat și potențialul de escaladare este în creștere.
Reziliența UE și a statelor membre și răspunsul acestora la potențialele acțiuni ostile în spațiu, în special actele răuvoitoare care amenință activele spațiale ale UE, cum ar fi testarea armelor antisatelit, trebuie să se bazeze pe o guvernanță clară, flexibilă și reactivă, abordând astfel deficiențele care decurg din fragmentarea actuală a competențelor în abordarea UE în materie de spațiu și apărare și sporind responsabilitatea pentru toți actorii implicați în diferitele componente ale Programului spațial al UE.

Mise en œuvre de l’accord de commerce et de coopération UE-Royaume-Uni (A9-0331/2023 - Seán Kelly, Andreas Schieder) RO

23-11-2023
Explications de vote écrites

Am votat acest raport deorece libertatea de circulație a adus beneficii tuturor segmentelor din sectoarele culturale și creative, inclusiv sectorului audiovizual, festivalurilor, companiilor care organizează turnee, formațiilor, orchestrelor, companiilor de dans și teatru, atât din UE, cât și din Regatul Unit.
Regatul Unit și UE au valori și interese de securitate comune atât în vecinătatea europeană imediată, cât și la nivel mondial. Din păcate, nu a fost posibil să se convină asupra unei structuri pentru consultări și cooperare periodice și aprofundate în domeniul afacerilor externe și al politicilor de securitate și apărare.
UE și Regatul Unit, în calitate de parteneri puternici și de încredere în contextul relațiilor și cooperării transatlantice, ar beneficia în mare măsură de pe urma unei cooperări mai cuprinzătoare și mai bine structurate în domeniul politicii externe, de securitate și de apărare, inclusiv în cadrul NATO.
Încheierea Acordului comercial și de cooperare limitează consecințele negative ale retragerii Regatului Unit din UE și stabilește un cadru de cooperare care ar trebui să constituie baza unui viitor parteneriat puternic și constructiv, evitându-se elementele cele mai nocive ale situației în care nu ar fi fost încheiat un acord și asigurându-le cetățenilor și întreprinderilor securitate juridică.

Contact

Bruxelles

Parlement européen
Bât. ALTIERO SPINELLI
10G202
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. LOUISE WEISS
T08143
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex