Ladislav ILČIĆ
Ladislav ILČIĆ

Groupe des Conservateurs et Réformistes européens

Membre du bureau

Croatie - Hrvatski suverenisti (Croatie)

Date de naissance : ,

Accueil Ladislav ILČIĆ

Membre

PECH
Commission de la pêche
DSEE
Délégation pour les relations avec la Bosnie-Herzégovine et le Kosovo

Membre suppléant

ITRE
Commission de l'industrie, de la recherche et de l'énergie
AGRI
Commission de l'agriculture et du développement rural

Dernières activités

Système européen des comptes nationaux et régionaux dans l'Union européenne (SEC 2010) (A9-0202/2022 - Irene Tinagli) HR

02-02-2023
Explications de vote écrites

Europski sustav računa (ESA 2010) uspostavljen je uredbom iz 2013. godine. Na temelju međunarodno priznatih statističkih klasifikacija, koje osiguravaju usporedivost podataka između zemalja, ESA 2010 predviđa metodologiju o zajedničkim standardima, definicijama, klasifikacijama i računovodstvenim pravilima koja će se koristiti za sastavljanje računa i tablica za potrebe Unije, kao i program kojim se utvrđuju vremenski rokovi u kojima države članice Komisiji (Eurostatu) dostavljaju račune i tablice sastavljene prema propisanim standardima.
Te se klasifikacije povremeno ažuriraju kako bi se poboljšala njihova relevantnost za korisnike. Ovo izvješće predviđa poboljšanje dostupnosti metapodataka koji prate podatke o nacionalnim računima (npr. o softveru i bazama podataka).
Osim toga, stavlja se izvan snage 11 pravnih akata koji se odnose na bivši Europski sustav računa (ESA 1995) i nisu više relevantni od implementacije ESA 2010.
Prijedlog bi stupio na snagu 1. rujna 2024.
Ovo je tehničko izvješće, stručnjaci tvrde da je korektno izrađeno i stoga sam ga podržao.

Conservation du thon rouge du Sud: mesures de conservation et de gestion (A9-0134/2022 - Grace O'Sullivan) HR

02-02-2023
Explications de vote écrites

Podržao sam ovo izvješće koje predstavlja tehničku potvrdu dogovora nakon izvršenog trijaloga. Naime, 2019. g. Komisija za tunu u Indijskom oceanu je donijela mjeru za očuvanje i upravljanje kojom se države članice ove organizacije ovlašćuju da dostave podatke o stvarnim vlasnicima odobrenih plovila za izlov plavoperajne tune. Poradi toga što držim do važnosti regionalnih organizacija za kontrolu izlova ribe, napose kada je kod istih preciziran te jasno strukturiran djelokrug obveza i prava, nisam dvojio podržati stav EP-a nakon završetka trijaloga kako bi se omogućila implementacija preporučenih mjera od strane Komisije za tunu u Indijskom oceanu.

Transparence et ciblage de la publicité à caractère politique (A9-0009/2023 - Sandro Gozi) HR

02-02-2023
Explications de vote écrites

Cilj ovog izvješća jest uspostaviti pravila političkog oglašavanja, primarno na webu i na društvenim mrežama kako bi se povećala transparentnost političkog oglašavanja, ali i kako bi se pružio uvid korisnicima to jest potencijalnim glasačima tko plaća političku promociju i oglašavanje. Podržavam podizanje transparentnosti jer mislim da bi korisnici trebali imati uvid u informacije tko je platio navedeni oglas, imajući na umu razna uplitanja u izborne, ali i unutarnje političke procese u europskim državama, sve s ciljem smanjena uplitanja u političke procese iz trećih zemalja. Međutim ono što jest problematično u ovom izvješću jest obveza koja ograničava vrijeme obrade obavijesti o političkim oglasima na 48 sati što bi moglo dovesti do pretjeranog uklanjanja sadržaja i potencijalne cenzure od strane najvećih online platformi. Ključnim problemom ovog izvješća smatram vrlo restriktivan okvir koji gotovo u potpunosti zabranjuje targetiranje u svrhu političkog oglašavanja što u konačnici dovodi do neučinkovitije, ali i puno skuplje izborne kampanje. Koliko god podržavao podizanje transparentnosti, potrebno je ustanoviti jasne granice između nje same i ograničavanja političke promocije. Zbog svega navedenog, odlučio sam biti suzdržan na ovu temu.

Contact

Bruxelles

Parlement européen
Bât. SOPHIE SCHOLL
02U041
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. SALVADOR DE MADARIAGA
G01026
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex