Bas EICKHOUT
Bas EICKHOUT

Groupe des Verts/Alliance libre européenne

Vice-président

Pays-Bas - GroenLinks (Pays-Bas)

Date de naissance : , Groesbeek

Accueil Bas EICKHOUT

Vice-président

ENVI
Commission de l'environnement, de la santé publique et de la sécurité alimentaire

Membre

ECON
Commission des affaires économiques et monétaires
D-UK
Délégation à l’Assemblée parlementaire de partenariat UE-Royaume-Uni
D-CN
Délégation pour les relations avec la République populaire de Chine

Membre suppléant

CONT
Commission du contrôle budgétaire
D-US
Délégation pour les relations avec les États-Unis

Dernières activités

Lutte contre la violence à l’égard des femmes et la violence domestique (A9-0234/2023 - Evin Incir, Frances Fitzgerald) NL

24-04-2024
Explications de vote écrites

GroenLinks en Partij van de Arbeid zijn trots dat we voor de eerste keer op Europees niveau wetgeving hebben aangenomen om geweld tegen vrouwen tegen te gaan. Vrouwelijke genitale verminking en gedwongen huwelijk worden helder gedefinieerd en strafbaar gesteld. Met de richtlijn wordt de samenwerking tussen lidstaten verbeterd om daders van dit geweld aan te pakken en wordt de opvang voor slachtoffers geïntensifieerd. Dit zijn goede, noodzakelijke stappen vooruit.
Tegelijkertijd zijn wij zeer teleurgesteld dat de lidstaten hebben voorkomen dat ook verkrachting in deze richtlijn wordt opgenomen, ondanks duidelijke steun hiervoor van het Parlement en de Commissie. Er was een mogelijkheid om helder te maken dat in de hele EU geldt: seks zonder toestemming is verkrachting. Deze mogelijkheid is door onder andere de Nederlandse regering niet gegrepen. Dit is een klap in het gezicht van alle mensen die slachtoffer van verkrachting zijn en van toekomstige slachtoffers.
Daarnaast betreuren we de afwezigheid van een verbod op intersekse genitale verminking en een verwijzing naar genderidentiteit en -expressie, terwijl juist genderdiverse personen zo vaak slachtoffer zijn van geweld.
We steunen de stap die met deze richtlijn wordt gemaakt, maar zullen ons ervoor blijven inzetten dat verkrachting bij toekomstige herzieningen alsnog wordt opgenomen in deze wetgeving.

Contact

Bruxelles

Parlement européen
Bât. ALTIERO SPINELLI
10G301
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. WINSTON CHURCHILL
M03060
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex