Please fill this field
Tanja FAJON Tanja FAJON
Tanja FAJON

Groupe de l'Alliance Progressiste des Socialistes et Démocrates au Parlement européen

Membre

Slovénie - Socialni demokrati (Slovénie)

Date de naissance : , Ljubljana

Accueil Tanja FAJON

Présidente

D-RS
Délégation à la commission parlementaire de stabilisation et d'association UE-Serbie

Membre

CPDE
Conférence des présidents des délégations
AFET
Commission des affaires étrangères

Membre suppléante

LIBE
Commission des libertés civiles, de la justice et des affaires intérieures
SEDE
Sous-commission "sécurité et défense"
DACP
Délégation à l'Assemblée parlementaire paritaire ACP-UE

Dernières activités

Maladies rares et employabilité

28-04-2020 E-002554/2020 Commission
Questions écrites

Euro-obligations d’urgence

02-04-2020 E-002039/2020 Commission
Questions écrites

Mesures spécifiques visant à mobiliser des investissements dans les systèmes de soins de santé des États membres et dans d’autres secteurs de leur économie en réaction à la propagation du COVID-19 (Initiative d’investissement en réaction au coronavirus) SL

26-03-2020
Explications de vote écrites

. – Spoštovani kolegi, svet se je zaradi pandemije znašel v krču. Nevarnost bolezni pomeni grožnjo človeštvu in je znak, da nekaj delamo narobe. Bolezen ne prizanaša nikomur. Eno od svetovnih žarišč okužb je Evropa. Zato je ključno učinkovito ukrepanje s strani EU.
Danes bom podprla predlagane ukrepe Komisije. Predstavljajo prvo konkretno reševalno injekcijo prizadetim gospodarstvom držav članic. Danes „rešujemo“ letalske družbe, sproščamo neporabljen denar evropskih skladov. A že jutri bomo potrebovali dodatne, obsežnejše ukrepe.
Naj spomnim na zadnjo finančno in gospodarsko krizo. Unija je sprva zamujala, a nato odločno ukrepala z vzpostavitvijo bančne unije, reševalnim skladom, uvedbo usklajevanja ekonomskih politik, odvzemom dela suverenosti nad proračuni držav.
Opozarjam, da se je EU tudi tokrat v celostno reševanje situacije vključila sorazmerno pozno. Države so bile predolgo prepuščene same sebi, ni bilo skupnih smernic delovanja. Zato so delovale vsaka po svoje, nepovezano.
Ukrepom, ki so jih nekatere članice uvedle v želji, da bi delovale čim bolj učinkovito, so se v nekateri posmehovali, jih kritizirali: Macron je Slovenijo napadel zaradi napovedi zaprtja mej. Danes je to žal stalnica. In prav ti ukrepi so se izkazali za relativno učinkovit način zajezitve širitve virusa. S hitrejšo, poenoteno strategijo in priporočili glede omejitev in izjem pri potovanjih po Evropi in Balkanu bi bili veliko učinkovitejši in se izognili tudi zapletom, kakršen je bil v Sloveniji, kjer je zaradi popolne zapore srbske meje ostalo ujetih 400 srbskih državljanov.
Tudi glede začasne ukinitve javnega življenja EU ni imela skupne strategije. V Italiji je bilo že po več sto mrtvih na dan, poročali so o skorajšnjem kolapsu zdravstva, v Bruslju, središču Evrope, pa je nemoteno potekal javni in letalski promet.
Pogrešam tudi bolj poenoten pristop evropske zdravstvene stroke pri denimo testiranjih na virus. Različne metodologije nam dajejo različne statistike, kar bi lahko povzročilo težave v pripravah na morebitno ponovitev neke pandemije.
Opozoriti želim še na težave pri nakupu zaščitnih mask in sanitarne opreme. Zadrževanje opreme in poskuse kraje bi morala EU nemudoma obsoditi in preprečiti. Edino, kar nam lahko pomaga, je popolna solidarnost in medsebojna pomoč.
Zato ne smemo pozabiti na svojo soseščino. Ni pošteno, da je Komisija predlagala razširitev solidarnostnega sklada na države, ki se pogajajo za članstvo, ne pa tudi na kandidatke. Na glasovanju sem podprla dopolnila v tej smeri.
Verjamem, da bomo krizo kmalu premagali in se iz nje česa naučili. Marsikatero življenjsko navado bomo morali tudi spremeniti. Zmoremo!

Tanja FAJON
Tanja FAJON

Sur EP NEWSHUB

[NOVICA]: Predlog Komisije za okrevanje je dober kompromis, Sloveniji več kot 5 milijard evrov. @strankaSD #NextGenerationEU ⬇️ https://t.co/T1hbbv8oRv 

Tvegamo ne le vzdržnost notranjega trga in evrskega območja, ampak samo preživetje politične Unije. Zgodovinsko investicijo dolgujemo prihodnjim generacijam. V to moramo prepričati vse vlade #eu. V pogovoru z novinarji ob predstavitvi svežnja za okrevanje ob epidemiji. #EPlenary https://t.co/YhcXoEhls5 

Predlog obnove je dober. Ponuja nujne nove instrumente za spopadanje z ekon. in soc. posledicami zdravstvene krize, da oživimo naša gospodarstva in se bolje pripravimo na nove izzive. Je zgodovinska investicija, ki jo dolgujemo prihodnjim generacijam.#NextGenerationEU @strankaSD https://t.co/ujsCMpMrfv 

Contact

Bruxelles

Strasbourg