Romana JERKOVIĆ
Romana JERKOVIĆ

Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu

Članica

Hrvatska - Socijaldemokratska partija Hrvatske (Hrvatska)

Datum rođenja : , Split

Početna stranica Romana JERKOVIĆ

Članica

ITRE
Odbor za industriju, istraživanje i energetiku
D-AL
Izaslanstvo u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Albanije

Zamjenica

ENVI
Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane
COVI
Posebni odbor za pandemiju bolesti COVID-19: stečena iskustva i preporuke za budućnost
D-RU
Izaslanstvo u Odboru za parlamentarnu suradnju između EU-a i Rusije

Posljednje aktivnosti

Informacije koje se prilažu prijenosima novčanih sredstava i određene kriptoimovine (preinaka) (A9-0081/2022 - Ernest Urtasun, Assita Kanko)

20-04-2023
Obrazloženja glasovanja (napisan.)

. – Kažem da informacijama koje prate prijenose sredstava i određene kriptoimovine.
Smatram da kriptotransakcije ne bi trebale biti anonimne. Naprotiv, one bi, baš kao i obični bankovni prijenosi, trebale biti popraćene informacijama o osobi koja šalje i prima sredstva. To bi u značajnoj mjeri pomoglo vlastima u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma, koji i dalje predstavljaju goruće probleme Europske unije.
Nova pravila osiguravaju širok pristup transparentnom prijenosu kriptoimovine, što obuhvaća i novčanike bez hostinga. Isključivanje ove vrste novčanika iz teksta, kao što su predložile neke političke skupine, predstavljalo bi rupu u zakonu koja bi omogućila kontinuirane i neometane nezakonite prijenose kriptoimovine.

Procjena prihoda i rashoda za financijsku godinu 2024. - dio I. - Europski parlament (A9-0153/2023 - Nils Ušakovs)

20-04-2023
Obrazloženja glasovanja (napisan.)

. – Kažem da procjenama financijskih prihoda i rashoda Parlamenta za nadolazeću 2024. godinu.
Osiguranje komunikacijskih i kibersigurnosnih sredstava EP-a te uokvirivanje građevinske politike EP-a su od iznimne važnosti. Naime, luksuzni projekti bi u ovim teškim vremenima dodatno otežali situaciju našim sugrađanima koji su već pogođeni financijskim problemima. Shodno tomu, trebamo im pružiti konkretne smjernice o ulaganjima u energetsku učinkovitost i uštedu energije.
Ključan faktor u cijelom ovom procesu je podizanje razine ambicije EP-a, koji bi trebao biti primjer u borbi protiv klimatskih promjena i ostvarivanje uštede na novcu poreznih obveznika.

Opća dekriminalizacija homoseksualnosti u svjetlu nedavnih događaja u Ugandi (RC-B9-0219/2023, B9-0219/2023, B9-0220/2023, B9-0221/2023, B9-0222/2023, B9-0223/2023, B9-0224/2023)

20-04-2023
Obrazloženja glasovanja (napisan.)

. – Kažem da univerzalnoj dekriminalizaciji homoseksualnosti. Živimo u 21. stoljeću u kojem je nedopustivo da su pripadnicima LGBT skupine uskraćena prava na temelju njihove seksualnosti.
Izgleda da je demokratsko društvo očito samo paravan za strašne zločine koji se svakodnevno događaju i zataškavaju. Pozivam predsjednika Ugande na nepotpisivanje zloglasnog zakona protiv LGBT osoba kojim se osigurava legitimacija kršenja njihovih prava i oduzimanje slobode.
Ako se prijedlog zakona usvoji, rezolucija sadrži nekoliko važnih zahtjeva. Jedan od njih je da Komisija razmotri suspenziju trgovinskih povlastica EBA-e, pokrene EU-ov režim globalnih sankcija za ljudska prava te da EU ojača potporu organizacijama za ljudska prava LGBT osoba u Ugandi.
Ljudska seksualnost ne poznaje granice. Usvajanje ovog zakona predstavljalo bi ne samo poraz za Ugandu već i za svijet općenito. Pozivam također na omogućavanje sigurnih i legalnih putova za LGBT osobe koje bježe od progona.

Romana JERKOVIĆ
Romana JERKOVIĆ

Na EP NEWSHUB-u

Nakon gerrymanderinga ponovno gerrymandering. HDZ tretira Hrvatsku kao svoje feudalno vlastelinstvo te umjesto da smanji broj zastupnika u već frankeštajnskim izbornim jedinicama, kreirao je još veće Frankensteine od izbornih jedinica https://t.co/L23LP9UVMx 

S kraljicom rocka, popa i soula otišao je i dio moje mladosti. Tina Turner je bila sjajna glazbenica, ali i hrabra žena koja je preživjela nasilnog muža, te svojom životnom energijom i veseljem bila uzor mnogim ženama. Falit će nam https://t.co/iskWP5PBsC 

@dpasaric EP je tijekom pregovora osigurao pravo na korištenje pseudonima u svim digitalnim interakcijama, osim onih slučaja gdje je stvarna identifikacija građana propisana nacionalnim ili europskim zakonodavstvom. Vijeće je smatralo da ta odredba ide predaleko, no nisu uspijeli.

Kontakt

Bruxelles

Parlement européen
Bât. ALTIERO SPINELLI
13G209
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. LOUISE WEISS
T05040
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex