Veuillez remplir ce champ
Željana ZOVKO Željana ZOVKO
Željana ZOVKO

Klub zastupnika Europske pučke stranke (kršćanski demokrati)

Članica

Hrvatska - Hrvatska demokratska zajednica (Hrvatska)

Početna stranica Željana ZOVKO

Članica

AFET
Odbor za vanjske poslove
DSEE
Izaslanstvo za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom

Zamjenica

CULT
Odbor za kulturu i obrazovanje
SEDE
Pododbor za sigurnost i obranu
D-US
Izaslanstvo za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama
DLAT
Izaslanstvo u Europsko-latinskoameričkoj parlamentarnoj skupštini

Posljednje aktivnosti

Dodjela slotova u zračnim lukama Zajednice: zajednička pravila

26-03-2020
Obrazloženja glasovanja (napisan.)

Trenutačna kriza koronavirusa ozbiljno utječe na zračne prijevoznike što dovodi do značajnog pada prometa u Europi i svijetu. S obzirom na smanjenu potražnju uzrokovanu krizom, većina europskih zračnih prijevoznika odlučila je prizemljiti svoje zrakoplove. Prema pravilima dodjele slotova u zračnim lukama zračnim prijevoznicima, oni su dužni koristiti svoje slotove najmanje 80% vremena tijekom vremenskog razdoblja za koje su im dodijeljeni, kako bi ih zadržali i sljedeće godine.
Iz navedenih razloga Komisija je predložila Europskom parlamentu da izmijeni postojeću regulativu kako bi se zaštitila prava zračnih prijevoznika. Prijedlogom Komisije oni bi mogli zadržati slotove za sljedeću godinu unatoč tome što nisu korišteni u razdoblju trajanja krize koronavirusa. Predloženo razdoblje pokriva razdoblje između ožujka 2020. (23. siječnja za Kinu) i 24. listopada 2020. za sve letove te se period može po potrebi produžiti.
Podržala sam ovaj hitni prijedlog Komisije jer je izmijenio postojeću regulativu tako da će koordinatori slotova od sada smatrati da su slotovi dodijeljeni za trenutačno razdoblje korišteni. Nova regulativa će ublažiti učinke trenutne krize koronavirusa, pružiti pravnu sigurnosti i smanjiti gubitke zračnim prijevoznicima za buduće razdoblje.

Posebne mjere za mobilizaciju ulaganja u zdravstvene sustave država članica i u druge sektore njihovih gospodarstava kao odgovor na izbijanje covida-19 (Investicijska inicijativa kao odgovor na koronavirus)

26-03-2020
Obrazloženja glasovanja (napisan.)

Zbog krize koronavirusa gospodarske aktivnosti se naglo usporavaju dok zdravstveni sustav trpi ogroman pritisak. To je stvorilo izvanrednu situaciju koju je nužno poduprijeti hitnim mjerama oslobađanja dodatnih sredstava za podršku i zaštitu gospodarstava, zdravstvenog sustava i radnika država članica.
Stoga Komisija je predložila Europskom parlamentu da se odustane od ovogodišnje obveze traženja povrata neiskorištenog predfinanciranja za Europski fond za regionalni razvoj (ERDF), Europski socijalni fond (ESF), Kohezijski fond (CF) i Europski fond za pomorstvo i ribarstvo (EMFF) do završetka programa i time oslobodila 8 milijardi eura. Dodatno, Unija će iz proračuna osigurati 29 milijardi eura, što će ukupno osigurati 37 milijardi eura za ublažavanje posljedica koronavirusa.
Podržala sam prijedlog Komisije pod nazivom Coronavirus Response Investment Initiative, jer će omogućiti mobiliziranje raspoloživih rezervnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova i osigurati više od 37 milijardi eura za ublažavanje posljedica koronavirusa. Ovaj hitni prijedlog je od izuzetne važnosti za Republiku Hrvatsku jer će, prema procjenama Komisije, osloboditi ukupno oko 1,16 milijardi eura za ublažavanje posljedica izazvanih koronavirusom. Dodatna financijska sredstva su od ključnog značaja za Republiku Hrvatsku koja se trenutačno suočava s dvije krize, zdravstvenom i onom izazvanom potresom u Zagrebu.

Financijska pomoć državama članicama i zemljama koje pregovaraju o pristupanju Uniji ozbiljno pogođenima izvanrednim stanjem velikih razmjera u području javnog zdravlja

26-03-2020
Obrazloženja glasovanja (napisan.)

. – Kriza koju je uzrokovala pandemija koronavirusa zahtijevala je oslobađanje dodatnih sredstava za ublažavanje gospodarskih i društvenih posljedica. Jedan od mehanizama ublažavanja ovakvih kriza je i Europski fond solidarnost (EUSF) koji je osnovan 2002. godine radi pružanja podrške državama članicama i zemljama kandidatkinjama u velikim katastrofama. Međutim, trenutno, Europski fond solidarnosti (EUSF) je strogo ograničen na prirodne katastrofe koje uzrokuju fizičku štetu poput poplava, oluja, zemljotresa i slično.
Komisija je stoga predložila izmjenu Uredbe kako bi se sredstva unutar Europskog fonda solidarnosti (EUSF) mogla iskoristiti za ublažavanje trenutačne krize. Prijedlog proširuje područje primjene Europskog fonda solidarnosti na hitna stanja u javnom zdravstvu i definira posebne operacije prihvatljive za financiranje. Pored proširenja tematske primjene kako bi se obuhvatile velike krizne situacije koje su posljedica prijetnji za javno zdravlje, Komisija je predložila povećanje razine predujma za pojedinačne katastrofe svih kategorija na 25% od očekivanog doprinosa iz Europskog fonda solidarnosti (EUSF), ograničenog na maksimalno 100 milijuna eura.
Podržala sam hitni prijedlog Komisije za proširenje djelovanja Europskog socijalnog fonda na zdravstvene krize jer će omogućiti korištenje sredstava Fonda u trenutačnoj borbi protiv koronavirusa te tako ubuduće poboljšati spremnost i ubrzati reakciju. U sklopu prijedloga, posebno pozdravljam povećanje limita predujma fonda sa sadašnjih 50 na 100 milijuna eura što će omogućiti brži dotok preliminarnih sredstava pomoći iz Europskog socijalnog fonda državama pogođenim prirodnim katastrofama i javnozdravstvenim krizama. Ta mjera će omogućiti veću preliminarnu financijsku pomoć i gradu Zagrebu i tako ubrzati oporavak od razornog potresa koji je pretrpio proteklu nedjelju.

Željana ZOVKO
Željana ZOVKO

Na EP NEWSHUB-u

Shareholders of Bosnia's Aluminij back improved bid for foundry lease - Reuters https://t.co/VIQUU2rLYQ 

RT @AndrejPlenkovic: I wish a quick recovery to my friend @BorisJohnson. We all hope he recovers soon. We stand together and united in our fight against the #COVID19 and our resolve to protect the health of our citizens. https://t.co/AyimOs2oZo 

Pozdravljam današnju odluku @EU_Commission o odobrenju programa kreditnih jamstava Republici Hrvatskoj u iznosu od 6 milijardi kuna za izvozna poduzeća koja trpe teške posljedice izazvane #COVID19. ➡️ https://t.co/7eJu3czF9P 

Kontakt

Bruxelles

Strasbourg

Poštanska adresa

  • European Parliament
    Rue Wiertz
    Altiero Spinelli 12E202
    1047 Brussels