Predrag Fred MATIĆ Predrag Fred MATIĆ
Predrag Fred MATIĆ

Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu

Član

Hrvatska - Socijaldemokratska partija Hrvatske (Hrvatska)

Datum rođenja : , Pozega

Početna stranica Predrag Fred MATIĆ

Član

PECH
Odbor za ribarstvo
CULT
Odbor za kulturu i obrazovanje
DARP
Izaslanstvo za odnose s Arapskim poluotokom

Zamjenik

FEMM
Odbor za prava žena i rodnu ravnopravnost
D-ME
Izaslanstvo u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore

Posljednje aktivnosti

Izvanredna makrofinancijska pomoć Ukrajini (C9-0221/2022)

07-07-2022
Obrazloženja glasovanja (napisan.)

. – Zastupnik Matić daje punu podršku za dodatnu makrofinancijsku pomoć Ukrajini u iznosu od 1 milijarde eura. Tom se financijskom pomoći dopunjuje druga potpora EU-a Ukrajini u humanitarnom, razvojnom, carinskom i obrambenom području. Matić smatra da, osim što se ovom pomoći promiču dublje političke veze, snažnija gospodarska povezanost i poštovanje zajedničkih vrijednosti, njome se i uspostavlja okvir za provedbu ambicioznog plana reformi, pri čemu je naglasak na borbi protiv korupcije, neovisnom pravosudnom sustavu, vladavini prava i boljem poslovnom okružju. EU iskazuje stalnu potporu tim reformama, koje su ključne za privlačenje ulaganja, povećanje produktivnosti i poboljšanje životnog standarda u srednjoročnom razdoblju, posebno iz razloga što rat u Ukrajini šteti ionako krhkoj gospodarskoj i financijskoj stabilnosti te zemlje.

Financijske aktivnosti Europske investicijske banke – godišnje izvješće za 2021. (A9-0165/2022 - David Cormand)

07-07-2022
Obrazloženja glasovanja (napisan.)

. – Zastupnik Matić smatra da Europska investicijska banka ima sve važniju ulogu u rješavanju investicijskog jaza u Europi i šire. Kao europska javna banka, ona ima ogroman potencijal za poticanje održivog rasta uz zagovaranje ključnih ciljeve EU-a, uključujući zelenu i digitalnu tranziciju. U svjetlu ruskog rata protiv Ukrajine, podrška Ukrajini je posebno važna. EIB također može igrati važnu ulogu u poslijeratnoj obnovi, ali je važno naglasiti da ovakva razina ambicije mora biti praćena pojačanim nadzorom Parlamenta. Stoga Matić poziva na veću transparentnost EIB-a te usklađenost sa strogim društvenim i ekološkim standardima u svojim aktivnostima unutar EU i u trećim zemljama.

Nadzor financijskih aktivnosti Europske investicijske banke – godišnje izvješće za 2020. (A9-0173/2022 - Corina Crețu)

07-07-2022
Obrazloženja glasovanja (napisan.)

. – Zastupnik Matić odaje priznanje EIB-ovom doprinosu suočavanju s krizom izazvanom COVID-19 kroz ulaganja u zdravstveni sektor. Banka je pokazala da je sposobna ostati u potpunosti operativna unatoč COVID-19 krizi koja je trajala cijelu 2020. godinu. Matić pozdravlja usvajanje kohezijske orijentacije EIB-a 2021.-2027. te podržava nastojanja da se ostvare zadani ciljevi banke ali i izražava zabrinutost što nova politika transparentnosti Banke ne odražava vrlo jasne stavove Parlamenta zbog čega posebno inzistira na poboljšanjima u skladu s najboljom praksom i standardima drugih financijskih institucija.

Kontakt

Bruxelles

Parlement européen
Bât. ALTIERO SPINELLI
11G317
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. LOUISE WEISS
T05036
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex