Please fill this field
Vasile BLAGA Vasile BLAGA
Vasile BLAGA

Klub zastupnika Europske pučke stranke (kršćanski demokrati)

Član

Rumunjska - Partidul Naţional Liberal (Rumunjska)

Početna stranica Vasile BLAGA

Član

ITRE
Odbor za industriju, istraživanje i energetiku
LIBE
Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove
DASE
Izaslanstvo za odnose s državama jugoistočne Azije i Zajednicom naroda jugoistočne Azije (ASEAN)

Zamjenik

DACP
Izaslanstvo u Zajedničkoj parlamentarnoj skupštini AKP-a i EU-a

Posljednje aktivnosti

Istočno partnerstvo uoči sastanka na vrhu u lipnju 2020. (A9-0112/2020 - Petras Auštrevičius) RO

19-06-2020
Obrazloženja glasovanja (napisan.)

Parlamentul European a dat în data de 19 iunie un semnal politic extrem de puternic cu privire la importanța Parteneriatului Estic. Votul din plenul PE a arătat că cele 27 de țări membre UE doresc consolidarea relațiilor cu cele șase dintre țările membre ale Parteneriatului Estic.
Raportul privind recomandarea Parlamentului European adresată Consiliului, Comisiei și Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate privind Parteneriatul estic nu vorbește explicit de integrarea celor 6 țări în UE, dar afirmă faptul că o consolidare a mecanismelor democratice, economice și de securitate ale celor șase state poate accelera procesul viitor de integrare europeană. Un lucru important accentuat în acest raport este legat de majorarea asistenței financiare acordată statelor Parteneriatului Estic, adaptată la necesitățile fiecăruia. Este importantă, de asemenea, mențiunea din raport legată de sprijinirea de către UE a mobilității forței de muncă între Uniune și țările Parteneriatului Estic, dar și în intre cele 6 state membre. În acest sens, rezoluția notează ca un succes ridicarea vizelor pentru 3 dintre țările asociate - Moldova, Ucraina și Georgia.

Situacija u schengenskom području nakon izbijanja bolesti COVID-19 (B9-0165/2020) RO

19-06-2020
Obrazloženja glasovanja (napisan.)

Parlamentul European a votat pe 19 iunie o rezoluție cu privire la spațiul Schengen în contextul crizei declanșate de Covid-19. Deși măsurile privind controlul la frontieră pe care statele aflate în Schengen le-au luat în perioada pandemiei au fost justificate, totuși votul în favoarea rezoluției a dat un mesaj clar: spațiul Schengen este una dintre cele mai importante realizări ale Uniunii Europene, ca atare este necesară restabilirea rapidă și completă a liberei circulații transfrontaliere. Un lucru deosebit de important este solicitarea Parlamentului adresată Consiliului privitoare la aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Parlamentul face, prin această nouă mențiune, un nou demers adresat Consiliului Uniunii pentru a adopta măsurile necesare înlăturării unei nedreptăți istorice. Locul României și Bulgariei este în Europa, deci în Schengen. Suntem europeni, egali în drepturi, solidari, iar fiecare zi care trece cu România și Bulgaria în afara spațiului Schengen contrazice aceste valori fundamentale pe baza cărora s-a clădit Uniunea Europeană. Nu vom înceta să facem presiuni de aici, din Parlamentul European, pentru ca integrarea totală a României în Uniunea Europeană să devină realitate.

Europska zaštita prekograničnih i sezonskih radnika u kontekstu krize uzrokovane bolešću COVID-19 (B9-0172/2020) RO

19-06-2020
Obrazloženja glasovanja (napisan.)

Criza sanitară prin care Europa trece de câteva luni a adus în atenţia publicului, mai clar decât oricând, vulnerabilitatea lucrătorilor sezonieri și transfrontalieri. A devenit evident că sectoare importante din economia europeană nu pot funcționa fără lucrătorii sezonieri sau transfrontalieri dar și că pericolul pandemiei nu îi oprește pe oamenii în nevoie să își caute un loc de muncă, fie el și peste hotare. Această perioadă de criză sanitară fără precedent a fost foaia de turnesol perfectă pentru a scoate în evidență slăbiciunile sistemului de protecţie socială în cazul acestor lucrători. Este timpul să recunoaștem deschis că sectoare economice importante din statele membre nu pot funcționa optim fără lucrătorii sezonieri și transfrontalieri. A le specula acestora nevoile fără a le oferi protecţie nu este demn de Uniunea Europeană. Rezoluția votată de Parlamentul European cere Comisiei dar și statelor membre să îi protejeze pe cei care fac ca economia Europei să meargă, să îi pună la adăpost de fraude, abuzuri și să îi protejeze când sunt vulnerabili. Este un semnal important dat de legislativul European statelor membre și instituțiilor europene că nu se mai poate continua așa, că cei care muncesc trebuie să fie protejați.

Kontakt

Bruxelles

Strasbourg