Veuillez remplir ce champ
Sunčana GLAVAK Sunčana GLAVAK
Sunčana GLAVAK

Klub zastupnika Europske pučke stranke (kršćanski demokrati)

Članica

Hrvatska - Hrvatska demokratska zajednica (Hrvatska)

Datum rođenja : , Čakovec

Početna stranica Sunčana GLAVAK

Članica

AFET
Odbor za vanjske poslove
DSEE
Izaslanstvo za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom

Zamjenica

ENVI
Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane
D-US
Izaslanstvo za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama

Posljednje aktivnosti

Dodjela slotova u zračnim lukama Zajednice: zajednička pravila

26-03-2020
Obrazloženja glasovanja (napisan.)

. – Uredba br. 95/931 postavlja pravila o raspodjeli slotova na zračnim lukama Europske unije. Članak 10. sadrži pravilo "iskoristi ili izgubi", koje definira kako avioprijevoznici moraju koristiti najmanje 80% dodijeljenih slotova u određenom razdoblju planiranja (ljeto ili zima) da bi zadržali prednost u odnosu na isti niz mjesta u odgovarajućem razdoblju planiranja za sljedeću godinu. Obzirom na pad potražnje uzrokovane širenjem koronavirusa, zračni prijevoznici su već započeli otkazivati letove što će za razdoblja planiranja za zimu 2019.-2020. i ljeto 2020. rezultirati upotrebom slotova ispod praga od 80%, koji je propisan Uredbom. Učinci trenutnih okolnosti dovode do velikog broja letova s vrlom malom popunjenosti kako bi avioprijevoznici zaštitili svoja prava, no na taj način povećavaju financijske gubitke i štetno utječu na okoliš. Uredbu br. 95/93 je potrebno izmijeniti kako bi se zaštitila prava avioprijevoznika na one slotove koji nisu korišteni u razdoblju u kojem je zrakoplovno tržište bilo najviše pod negativnim utjecajem izbijanja koronavirusa. Predloženo zaštićeno razdoblje obuhvaća period između ožujka 2020. i listopada 2020. za sve letove. S obzirom na to da trenutne okolnosti otežavaju bilo kakva sigurna predviđanja, predloženo je da Komisija produži navedeno razdoblje, ako je to potrebno.
U skladu sa svime navedenim, podržavam ovo izvješće.

Posebne mjere za mobilizaciju ulaganja u zdravstvene sustave država članica i u druge sektore njihovih gospodarstava kao odgovor na izbijanje covida-19 (Investicijska inicijativa kao odgovor na koronavirus)

26-03-2020
Obrazloženja glasovanja (napisan.)

. – Kriza uzrokovana koronavirusom dramatično je pogodila države članice te postoji mogućnost da će imati velike posljedice na njihova društva i gospodarstva. U ovoj iznimnoj situaciji potrebno je uvesti posebne mjere radi pružanja potpore i zaštite gospodarstvima, poduzećima i radnicima država članica te mobilizirati sve raspoložive resurse. Komisija stoga predlaže pokretanje „Investicijske inicijative kao odgovora na koronavirus”, s pomoću koje će se promicati ulaganja mobiliziranjem raspoloživih novčanih rezervi u okviru europskih strukturnih i investicijskih fondova kako bi se bez odgode odgovorilo na krizu. Ulaganja će dosegnuti više od 37 milijardi EUR. Kako bi se tih 37 milijardi EUR europskih javnih ulaganja brzo usmjerilo na saniranje posljedica krize uzrokovane koronavirusom, Komisija predlaže da se ove godine ukine obveza vraćanja sredstava pretfinanciranja iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), Europskog socijalnog fonda (ESF), Kohezijskog fonda (KF) i Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR) koja nisu iskorištena do zaključenja programa. Iznose koje ne vrate 2020. države članice dužne su upotrijebiti za ubrzanje ulaganja povezanih s izbijanjem covida-19 u okviru EFRR-a, ESF-a, KF-a i EFPR-a. Također, osnovana je radna skupina čija je zadaća koordinirati rad s državama članicama, ustanoviti koje su točno njihove potrebe i pomoći im kako bi novac bio na raspolaganju što prije.
U skladu sa svime navedenim, podržavam ovo izvješće.

Financijska pomoć državama članicama i zemljama koje pregovaraju o pristupanju Uniji ozbiljno pogođenima izvanrednim stanjem velikih razmjera u području javnog zdravlja

26-03-2020
Obrazloženja glasovanja (napisan.)

. – Od pojave prvih slučajeva koronavirusa u Europi, Europska unija neumorno radi na pružanju podrške državama članicama i njihovim građanima u rješavanju krize. Nužno je da države članice djeluju odlučno i zajednički, sprječavanjem širenja virusa te suzbijanjem ekonomskog zastoja. Kao dio zajedničkog koordiniranog odgovora, Fond solidarnosti EU-a (FSEU) može igrati važnu ulogu u iskazivanju solidarnosti Europske unije prema državama članicama u rješavanju izvanrednih situacija. Cilj ove Uredbe je proširiti područje primjene Fonda solidarnosti EU-a na izvanredna stanja velikih razmjera u području javnog zdravlja i definirati posebne operacije prihvatljive za financiranje. Postojeći Fond solidarnosti EU-a strogo je ograničen na prirodne katastrofe koje uzrokuju fizičku štetu poput poplava, oluja, potresa i sličnih katastrofa, a državama se može dodijeliti financijska pomoć u iznosu do 500 milijuna eura. Komisija također predlaže povećanje razine avansnog plaćanja za pojedinačne katastrofe svih kategorija s 10% na 25% od očekivanog doprinosa Fonda solidarnosti EU-a, a maksimalni iznos bi se povećao s 50 milijuna eura na 100 milijuna eura. Proširenjem područja primjene postojećeg Fonda solidarnosti EU-a omogućila bi se sveobuhvatna akcija Unije.
U skladu sa svime navedenim, podržavam ovo izvješće.

Kontakt

Bruxelles

Strasbourg

Poštanska adresa

  • Rue Wiertz
    Altiero Spinelli 12E218

    1047 Bruxelles