Ladislav ILČIĆ Ladislav ILČIĆ
Ladislav ILČIĆ

Europski konzervativci i reformisti

Član Predsjedništva

Hrvatska - Hrvatski suverenisti (Hrvatska)

Datum rođenja : ,

Početna stranica Ladislav ILČIĆ

Član

PECH
Odbor za ribarstvo
DSEE
Izaslanstvo za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom

Zamjenik

ITRE
Odbor za industriju, istraživanje i energetiku
AGRI
Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj

Posljednje aktivnosti

Ruska invazija na Ukrajinu: privremene mjere u pogledu vozačkih isprava koje je izdala Ukrajina (C9-0201/2022)

07-07-2022
Obrazloženja glasovanja (napisan.)

Ovo je još jedno u nizu glasovanja o zahtjevima za hitni postupak koji se tiču Ukrajine. Cilj je ove Uredbe omogućiti građanima Ukrajine koji trenutno borave u Državama članicama EU-a da privremeno omogućiti da nastave koristiti ukrajinsku vozačku dozvolu, tj. da ju ne moraju zamijeniti za europsku. Riječ je ovdje, dakako, o privremenom sustavu zaštite koji se pruža ukrajinskim građanima za vrijeme Ruske agresije u njihovoj državi. Uredbom je također predviđeno da se ukrajinskim vozačima autobusa i kamiona omogući produljenje valjanosti potvrde o stručnoj osposobljenosti nakon kratkog tečaja i položenog testa. Ovim se mjerama nastoji pomoći ukrajinskim građanima, ponajprije zato što će krajem kolovoza vozačkim ispravama mnogima od njih isteći rok valjanosti. Podržavam ovu Uredbu jer smatram da za vrijeme rata u Ukrajini, odnosno dok je na snazi poseban sustav zaštite ukrajinskim građanima moramo olakšati život.

Dodavanje kršenja Unijinih mjera ograničavanja područjima kriminaliteta utvrđenima u članku 83. stavku 1. UFEU-a (C9-0219/2022 - Juan Fernando López Aguilar) (glasovanje)

07-07-2022
Obrazloženja glasovanja (napisan.)

5. svibnja 2022. godine Komisija je podnijela prijedlog za dodavanjem kršenja restriktivnih mjera Unije u područje kriminaliteta unutar članka 83. stavka 1. Ugovora o funkcioniranju Europske unije. Njime trenutačno se ne dopušta utvrđivanje minimalnih pravila o definiciji i sankcijama za kršenje Unijinih mjera ograničavanja jer njihovo kršenje kao takvo još nije obuhvaćeno područjima kriminaliteta navedenima u tom članku. Međutim, kršenje Unijinih mjera ograničavanja može biti povezano s kaznenim djelima obuhvaćenima nekima od navedenih područja kriminaliteta, kao što su terorizam i pranje novca. Komisija smatra da trenutna pravila ne omogućavaju uspostavu minimalne regulative za definiranje sankcija u slučaju kršenja mjera ograničenja Unije iz članka 29. Ugovora o Europskoj uniji i članka 215. Ugovora o funkcioniranju EU. Trenutno se u Uniji primjenjuje više od 40 mehanizama restriktivnih mjera poput primjerice mjere zamrzavanja financijskih sredstava i gospodarskih izvora, zabrane stavljanja na raspolaganje financijskih sredstava i gospodarskih izvora te zabrane ulaska na državno područje države članice Europske unije. Iz svih navedenih razloga, glasao sam za.

Izvanredna makrofinancijska pomoć Ukrajini (C9-0221/2022)

07-07-2022
Obrazloženja glasovanja (napisan.)

Rat u Ukrajini već je prouzročio ogromnu štetu na fizičkoj infrastrukturi te stambenim i javnim zgradama. Borbe su dovele i do masovnog egzodusa: više je od šest milijuna osoba interno raseljeno, a više od sedam milijuna izbjeglo je iz zemlje.
Osim što je nanio golemu štetu gospodarstvu, ruska agresija protiv Ukrajine onemogućila je toj zemlji pristup međunarodnim tržištima kapitala. Prema procjenama ukrajinskih vlasti i MMF-a nastali manjak u financiranju platne bilance dosegnut će 39 milijardi USD za cijelu 2022.
Na zahtjev Komisije, EP-u je predstavljen ovaj prijedlog kao prvi korak o pružanju dodatne makrofinancijske pomoći Ukrajini u iznosu do 1 milijarde EUR u obliku povlaštenog dugoročnog zajma. Kao drugi korak Komisija namjerava što prije predstaviti ostatak tog paketa, koji je izvanredan s obzirom na svoju prirodu i veličinu. Zajedno s hitnom makrofinancijskom pomoći u iznosu od 1,2 milijarde EUR isplaćenom početkom ove godine, ukupna makrofinancijska pomoć EU-a Ukrajini od početka rata iznosila bi 2,2 milijarde EUR i mogla bi dosegnuti 10 milijardi EUR nakon što se provede ukupna izvanredna makrofinancijska pomoć Ukrajini. Ta financijska pomoć dopuna je mnogim drugim vrstama potpore, posebno humanitarnoj, razvojnoj i obrambenoj pomoći, suspenziji svih uvoznih carina na ukrajinski izvoz na godinu dana i drugim inicijativama solidarnosti. Stoga, odlučio sam glasati za ovaj prijedlog.

Kontakt

Bruxelles

Parlement européen
Bât. SOPHIE SCHOLL
02U041
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. SALVADOR DE MADARIAGA
G01026
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex