Zastupnici u Europskom parlamentu

Europski parlament broji 705 zastupnika izabranih u 27 država članica proširene Europske unije. zastupnici se biraju na neposrednim općim izborima na mandat od pet godina.

Zastupnici po državama

Španjolska (Kanarski otoci)
Francuska (francuski prekomorski departmani i teritoriji)
Portugal (Madeira, Azori)
image/svg+xml Irska Malta Belgija Luksemburg Portugal Švedska Hrvatska Bugarska Cipar Austrija Češka Danska Mađarska Poljska Slovačka Slovenija Njemačka Estonija Finska Latvija Litva Rumunjska Nizozemska Italija Grčka Francuska Španjolska

Pronađite svog zastupnika

703 Zastupnici

Prikaži popis

O zastupnicima

Svaka država odlučuje o načinu održavanja izbora, ali mora osigurati jednakost spolova i tajno glasovanje. Europski izbori održavaju se u skladu s načelom razmjerne zastupljenosti. U Austriji, Belgiji, Njemačkoj i Malti dobna granica za glasovanje iznosi 16 godina, u Grčkoj 17 godina, dok u preostalim državama članicama ona iznosi 18 godina. Zastupnička mjesta dodjeljuju se na temelju broja stanovnika svake države članice. Više od trećine zastupnika u Europskom parlamentu su žene. Zastupnici su svrstani prema političkoj opredijeljenosti, a ne nacionalnosti. Zastupnici obnašaju dužnost u svojim izbornim jedinicama, u Strasbourgu, gdje se održava 12 tjednih plenarnih sjednica godišnje, i u Bruxellesu gdje prisustvuju dodatnim sjednicama te sjednicama odbora i klubova zastupnika. Statutom iz 2009. utvrđena su pravila i uvjeti za zastupnike.