Please fill this field
Edina TÓTH Edina TÓTH
Edina TÓTH

független képviselők

Magyarország - Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt (Magyarország)

Születési idő : , Budapest

Kezdőlap Edina TÓTH

Legutóbbi tevékenységek

Európai Gyógyszerügynökség (A9-0216/2021 - Nicolás González Casares)

08-07-2021
A szavazáshoz fűzött írásbeli indokolások

2020. november 11-én a Bizottság javaslatot javaslatot terjesztett elő arról a jogszabálytervezetről, amely az Európai Gyógyszerügynökség által a válsághelyzetekre való felkészültség és a válságkezelés terén betöltött szerepet hivatott megerősíteni a gyógyszerek és az orvostechnikai eszközök tekintetében. Az EMA javaslat tartalmazza azokat a célkitűzéseket, amelyek elengedhetetlenek egy esetleges szükséghelyzet kezelésére, mint például a gyógyszerek és orvostechnikai eszközök hiányának nyomon követése és mérséklése, a jó minőségű, biztonságos és hatékony gyógyszerek időben történő kifejlesztésének biztosítása és azon szakértői bizottságok működési struktúrájának biztosítása, amelyek a magas kockázatú orvostechnikai eszközök értékelését végzik.
Egyetértünk azzal, hogy az egészségügyi vészhelyzetekre való reagálás uniós koordinációjának javítása érdekében fontos, hogy megerősítsük az Európai Gyógyszerügynökség szerepét. Azonban az EP javaslatával kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a tervezett jogszabály egyes részei, mint például a gyógyszerhiánnyal kapcsolatos adatszolgáltatásra vonatkozó bekezdések nem arányosak és a tagállamokra, illetve az európai vállalkozásokra nézve indokolatlanul több terhet jelentenek. A járvány okozta egészségügyi és gazdasági válság kapcsán bebizonyosodott, hogy a nemzetállamok képesek gyorsan és hatékonyan cselekedni, míg a vakcinák uniós szintű beszerzése nem teljesített megfelelően. Ennek megfelelően az adatszolgáltatásra vonatkozó bekezdéseket nem támogattam, de a végszavazásnál a jelentés elfogadása mellett szavaztam.

A 2030-ig tartó időszakra szóló általános uniós környezetvédelmi cselekvési program (A9-0203/2021 - Grace O'Sullivan)

08-07-2021
A szavazáshoz fűzött írásbeli indokolások

Tartózkodtam a jelentés végszavazásakor. Úgy vélem, hogy a fosszilis tűzelőanyagok támogatásának középtávon történő kivezetése a magyar embereket rendkívül hátrányosan érintené, hiszen veszélyezteti a hazai árcsökkentő intézkedéseket. Továbbá felülírja az Európai Tanács 2020-ban elfogadott következtetését is, amelyben elismerik a fosszilis tüzelőanyagok közül a földgáz energia átmenetben betöltött szerepét. A magyar energiaellátási rendszer kiválóan vizsgázott a koronavírus-járvány alatt, a lakossági energiaárak pedig a legalacsonyabbak között vannak Európában. A lakossági fogyasztás viszont jelentősen megnőtt, ezért a földgáz alapú beruházások támogatását 2030-ig fent kell tartani. Az EP balliberális javaslata a támogatások középtávon való kivezetéséről elfogadhatatlan, hiszen egy fontos eszközt venne ki a tagállamok kezéből a megugró árak féken tartására. A Fidesz képviselőcsoportja számára a magyar emberek olcsó és biztonságos energiaellátása az első!

Kapcsolat

Bruxelles

Strasbourg