Please fill this field
Kinga GÁL Kinga GÁL
Kinga GÁL

független képviselők

Magyarország - Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt (Magyarország)

Kezdőlap Kinga GÁL

Legutóbbi tevékenységek

Európai Gyógyszerügynökség (A9-0216/2021 - Nicolás González Casares)

08-07-2021
A szavazáshoz fűzött írásbeli indokolások

2020. november 11-én a Bizottság javaslatot javaslatot terjesztett elő arról a jogszabálytervezetről, amely az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által a válsághelyzetekre való felkészültség és a válságkezelés terén betöltött szerepet hivatott megerősíteni a gyógyszerek és az orvostechnikai eszközök tekintetében. Az EMA javaslat tartalmazza azokat a célkitűzéseket, amelyek elengedhetetlenek egy esetleges szükséghelyzet kezelésére, mint például a gyógyszerek és orvostechnikai eszközök hiányának nyomon követése és mérséklése, a jó minőségű, biztonságos és hatékony gyógyszerek időben történő kifejlesztésének biztosítása és azon szakértői bizottságok működési struktúrájának biztosítása, amelyek a magas kockázatú orvostechnikai eszközök értékelését végzik.
Egyetértünk azzal, hogy az egészségügyi vészhelyzetekre való reagálás uniós koordinációjának javítása érdekében fontos, hogy megerősítsük az Európai Gyógyszerügynökség szerepét. Azonban az EP javaslatával kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a tervezett jogszabály egyes részei, mint például a gyógyszerhiánnyal kapcsolatos adatszolgáltatásra vonatkozó bekezdések nem arányosak és a tagállamokra, illetve az európai vállalkozásokra nézve indokolatlanul több terhet jelentenek. A járvány okozta egészségügyi és gazdasági válság kapcsán bebizonyosodott, hogy a nemzetállamok képesek gyorsan és hatékonyan cselekedni, míg a vakcinák uniós szintű beszerzése nem teljesített megfelelően. Ennek megfelelően az adatszolgáltatásra vonatkozó bekezdéseket nem támogattam, de a végszavazásnál a jelentés elfogadása mellett szavaztam.

A 2030-ig tartó időszakra szóló általános uniós környezetvédelmi cselekvési program (A9-0203/2021 - Grace O'Sullivan)

08-07-2021
A szavazáshoz fűzött írásbeli indokolások

Tartózkodtam a jelentés végszavazásakor. Úgy vélem ugyanis, hogy a fosszilis tűzelőanyagok támogatásának középtávon történő kivezetése a magyar embereket rendkívül hátrányosan érintené, hiszen veszélyezteti a hazai árcsökkentő intézkedéseket. Továbbá felülírja az Európai Tanács 2020-ban elfogadott következtetését is, amelyben elismerik a fosszilis tüzelőanyagok közül a földgáz energia átmenetben betöltött szerepét. A magyar energiaellátási rendszer kiválóan vizsgázott a koronavírus-járvány alatt, a lakossági energiaárak pedig a legalacsonyabbak között vannak Európában. A lakossági fogyasztás viszont jelentősen megnőtt, ezért a földgáz alapú beruházások támogatását 2030-ig fent kell tartani. Az EP balliberális javaslata a támogatások középtávon való kivezetéséről elfogadhatatlan, hiszen egy fontos eszközt venne ki a tagállamok kezéből a megugró árak féken tartására. A Fidesz képviselőcsoportja számára a magyar emberek olcsó és biztonságos energiaellátása az első!

Új EKT a kutatás és az innováció szolgálatában (B9-0370/2021)

08-07-2021
A szavazáshoz fűzött írásbeli indokolások

Az Európai Kutatási Térség (EKT) kulcsfontosságú szerepet tölt be a kutatok valamint a felhalmozott tudásanyag es technológia szabad áramlásában. Az EKT törekszik a tagállamok közötti kutatás-fejlesztési egyensúlytalanságok csökkentésére, valamint elősegíti a kapcsolódó szabályozások összehangolását a szinergiák maximalizálása érdekében. A Térség szintén segíti a felsőoktatási- és tudományos intézmények, illetve a fiatal kutatók szerepvállalását az innovációs ökoszisztémák kialakításában és formálásában.
Az állásfoglalás tartalmával, különösen az innovációs szakadék felszámolásának és a regionális egyensúly, továbbá a fiatal kutatók élet-és munkakörülményeinek javításának fontosságával, nagyrészt egyet tudok érteni. Sajnálatos, hogy a határozat szövegében a nemi dimenziók is szerepelnek. A gender equality (nemi egyenlőség) alatt, az Európai Unió működéséről szóló szerződés 8. cikkének megfelelően, a nők és férfiak egyenlőségét értem ebben a szövegkörnyezetben. Minden egyéb, a gender fogalmát közvetve és közvetlenül kiterjesztő értelmezést és megjelölést határozottan ellenzek. Azonban, mivel a dokumentum többi része megfelelően kidolgozott, támogattam az állásfoglalás elfogadását.

Kapcsolat

Bruxelles

Strasbourg