Az Európai Parlament képviselői

Az Európai Parlament 720 képviselőt számlál, akiket a kibővített Unió 27 tagállamában választottak meg. A képviselőket 1979 óta közvetlen és általános választójog alapján választják meg, ötéves időtartamra.

EP-képviselő keresése országonként

Spanyolország (Kanári-szigetek)
Franciaország (tengerentúli megyék és területek)
Portugália (Madeira, Azori-szigetek)
image/svg+xml Írország Málta Belgium Luxemburg Portugália Svédország Horvátország Bulgária Ciprus Ausztria Csehország Dánia Magyarország Lengyelország Szlovákia Szlovénia Németország Észtország Finnország Lettország Litvánia Románia Hollandia Olaszország Görögország Franciaország Spanyolország

EP-képviselő keresése

719 képviselő

Lista megjelenítése

A képviselőkről

Minden ország maga határoz a választás formájáról, de biztosítania kell a nemek egyenlőségét és a szavazás titkosságát. Az uniós választások az arányos képviselet alapján zajlanak. A választójog korhatára Ausztriában, Belgiumban, Németországban és Máltán 16, Görögországban 17, a többi tagállamban pedig 18 év. A képviselői helyeket az egyes tagállamok lakosságának száma alapján osztják el. Az európai parlamenti képviselők több mint harmada nő. A képviselők politikai – és nem nemzeti – hovatartozásuk szerint csoportokat alkotnak. Az EP-képviselők idejüket megosztják választókörzetük, Strasbourg és Brüsszel között; Strasbourgban évi 12 plenáris ülést tartanak, Brüsszel pedig a kiegészítő plenáris ülések, valamint a szakbizottságok és a képviselőcsoportok üléseinek a színhelye. A képviselőkre vonatkozó követelményeket és feltételeket a 2009. évi statútum szabályozza.