Veuillez remplir ce champ
Tomislav SOKOL Tomislav SOKOL
Tomislav SOKOL

Gruppo del Partito popolare europeo (Democratici cristiani)

Membro

Croazia - Hrvatska demokratska zajednica (Croazia)

Data di nascita : , Zagreb

Home Tomislav SOKOL

Membro

IMCO
Commissione per il mercato interno e la protezione dei consumatori
D-TR
Delegazione alla commissione parlamentare mista UE-Turchia

Membro sostituto

REGI
Commissione per lo sviluppo regionale
D-ME
Delegazione al comitato parlamentare di stabilizzazione e di associazione UE-Montenegro
DMED
Delegazione all'Assemblea parlamentare dell'Unione per il Mediterraneo

Ultime attività

Assegnazione di bande orarie negli aeroporti della Comunità: norme comuni HR

26-03-2020
Dichiarazioni di voto scritte

Novonastala situacija pojavom koronavirusa (SARS-CoV-2) rezultirala je naglim smanjenjem zračnog prometa uslijed drastičnog pada potražnje usluga zračnog prijevoza kao i restriktivnih mjera koje su države članice poduzele radi sprječavanja daljnjeg širenja virusa.
Europski parlament i Vijeće donijeli su Uredbu kako bi se olakšao položaj pružatelja zračnog prijevoza u području dodjele slotova u zračnim lukama obzirom da uzrok kao ni posljedice izbijanja virusa nisu u domeni i nadzoru pružatelja usluga.
Uredbom su izmijenjene odredbe koje definiraju način na koji koordinatori smatraju određene slotove iskorištenima u razdoblju od 1. ožujka 2020. do 24. listopada 2020., kao i u razdoblju od 23. siječnja 2020. do 29. veljače 2020. kada je riječ o uslugama zračnog prijevoza između zračnih luka u EU i zračnih luka u Narodnoj Republici Kini ili u Posebnom Upravnom Području Narodne Republike Kine Hong Kongu.
Fleksibilnost u ovom području morala se pokazati obzirom da se izbijanje bolesti prouzrokovanom SARS-CoV-2 nije moglo predvidjeti, a što se posljedično negativno reflektiralo na gotovo sve avioprijevoznike. Sukladno navedenim argumentima podržao sam prijedlog Uredbe o izmjeni Uredbe (EEZ) br. 95/93 o zajedničkim pravilima za dodjelu slotova u zračnim lukama Zajednice.

Misure specifiche volte a mobilitare gli investimenti nei sistemi sanitari degli Stati membri e in altri settori delle loro economie in risposta all'epidemia di COVID-19 (Iniziativa di investimento in risposta al coronavirus) HR

26-03-2020
Dichiarazioni di voto scritte

Osim značajnih socijalnih utjecaja, izbijanje koronavirusa velik je i gospodarski šok za EU te zahtijeva odlučnu i koordiniranu zajedničku gospodarsku politiku. Širenje virusa uzrokuje poremećaje u globalnim lancima opskrbe, nestabilnost na financijskim tržištima, veliku potražnju potrošača i negativan utjecaj u ostalim ključnim sektorima.
Kako bi ublažila udarac na gospodarstvo, Komisija je usvojila sveobuhvatan ekonomski odgovor na pandemiju primjenjivanjem potpune fleksibilnosti fiskalnih pravila EU te revidiranjem pravila o državnim potporama. Novim mjerama pružila bi se podrška malim i srednjim poduzećima u svrhu ublažavanja ozbiljnog nedostatka likvidnosti kao rezultata pandemije, kao i za jačanje ulaganja u proizvode i usluge neophodne za jačanje zdravstvenih usluga. Ove mjere osmišljene su s ciljem omogućavanja državama članicama da usmjeravaju potpore tamo gdje je najpotrebnije, posebice za kupnju zdravstvene opreme, lijekova, zaštitne opreme i slično. Pored navedenog mjere će služiti za osiguranje likvidnosti poduzećima u borbi protiv kratkoročnih financijskih šokova povezanih s pojavom COVID-19.
Samo solidarnim i koordiniranim europskim rješenjima možemo učinkovito upravljati ovakvim hitnim pitanjima javnog zdravstva stoga sam sukladno navedenim argumentima podržao ovu Uredbu.

Assistenza finanziaria agli Stati membri e ai paesi che stanno negoziando l'adesione all'Unione europea pesantemente colpiti da una grave emergenza di salute pubblica HR

26-03-2020
Dichiarazioni di voto scritte

Kao odgovor na katastrofe velikih razmjera, Europska unija osnovala je Fond solidarnosti Europske unije (FSEU). Unija može uz pomoć Fonda pomoći u mobiliziranju hitnih službi i doprinijeti kratkoročnoj obnovi oštećene ključne infrastrukture. Pomoć iz Fonda može se aktivirati u slučaju prirodne katastrofe većih razmjera ili regionalne prirodne katastrofe te u slučaju izvanrednog stanja velikih razmjera u području javnog zdravlja.
Trenutno svjedočimo kriznoj situaciji velikih razmjera koja je rezultat izvanrednog stanja u području javnog zdravlja, a obzirom na važnost i hitnost da odgovorimo na ovu situaciju, podržao sam ovu Uredbu.

Tomislav SOKOL
Tomislav SOKOL

Sul NEWSHUB del PE

RT @OBShealth: Today we’re launching the #COVID19 Health System Response Monitor. This platform is designed to ➡️collect & organize up-to-date information on country responses, and ➡️systematically map & analyse health system responses to the pandemic. https://t.co/Enp3GZANO1  #HSRM https://t.co/VIYZdmjqoJ 

Per contattarci

Bruxelles

Strasbourg

Indirizzo postale

  • European Parliament
    Office

    1047 Bruxelles