Please fill this field
Corina CREȚU Corina CREȚU
Corina CREȚU

Gruppo dell'Alleanza progressista di Socialisti e Democratici al Parlamento Europeo

Membro

Romania - PRO Romania (Romania)

Data di nascita : , Bucureşti

Home Corina CREȚU

Membro

CONT
Commissione per il controllo dei bilanci
REGI
Commissione per lo sviluppo regionale
D-TR
Delegazione alla commissione parlamentare mista UE-Turchia

Membro sostituto

EMPL
Commissione per l'occupazione e gli affari sociali
AGRI
Commissione per l'agricoltura e lo sviluppo rurale
D-ME
Delegazione al comitato parlamentare di stabilizzazione e di associazione UE-Montenegro
DCAS
Delegazione alle commissioni parlamentari di cooperazione UE-Kazakistan, UE-Kirghizistan, UE-Uzbekistan e UE-Tagikistan, e per le relazioni con il Turkmenistan e la Mongolia

Ultime attività

Programma d'azione dell'Unione in materia di salute per il periodo 2021-2027 ("programma 'UE per la salute'") (EU4Health) (A9-0196/2020 - Cristian-Silviu Buşoi) RO

13-11-2020
Dichiarazioni di voto scritte

Susțin programul EU4Health pentru o Uniune Europeană a Sănătății. Cooperarea transfrontalieră și schimbul de bune practici între Statele Membre trebuie să devină o prioritate, iar această perioadă oferă toate argumentele în favoarea urgentării acestui proces amplu, dar atât de necesar.
Am acordat votul meu în Parlamentul European pentru o mai bună coordonare între Statele Membre în domeniul sănătății, mai ales în ceea ce privește amenințările grave. E nevoie, totodată, de pași concreți înspre dezvoltarea planului UE privind combaterea cancerului și noua strategie farmaceutică.
Din păcate, actuala pandemie a evoluat la cotele alarmante pe care le cunoaștem astăzi pentru că Guvernele naționale nu s-au coordonat suficient de bine. Așadar, cred că Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor trebuie să aibă un rol mai important, să poată declara o situație de urgență la nivel european și, la nevoie, să declanșeze mecanismele de intervenție.
Totodată, actuala pandemie reprezintă un imbold înspre digitalizarea asistenței medicale și crearea unui dosar european electronic de sănătate, care să le permită cetățenilor europeni să își procure medicamentele necesare de la o farmacie situată în alt stat membru decât țara de reședință.

Il futuro dell'istruzione europea nel contesto della COVID-19 (B9-0338/2020) RO

21-10-2020
Dichiarazioni di voto scritte

Militez, pentru a transforma în realitate ”Garanția pentru Copii”, ”Agenda europeană pentru competențe”, ”Spațiul european al educației”, ”Planul de acțiune pentru educația digitală” - atât în România, cât și în celelalte țări ale Uniunii Europene. Este obligatoriu ca toți copiii să aibă acces la educație gratuită. Iar această schemă de garanție trebuie completată cu o nouă ”Garanție pentru tineret”, care să ofere certitudinea persoanelor care încă nu au împlinit 30 de ani că pot beneficia de un loc de muncă, stagiu, sau formare în termen de patru luni de la părăsirea studiilor.
Constat cu regret că există discrepanțe majore la nivelul UE în ceea ce privește sfera educației, astfel, până la 32 % dintre elevi nu au avut acces la educație timp de mai multe luni în unele State Membre. Această lipsă de acces a fost cauzată de absența echipamentelor digitale, de competențele digitale inadecvate sau de dezavantajele preexistente.
Împreună cu colegii din PE invităm Comisia să propună un cadru politic ambițios pentru viitoarea politică europeană în domeniul educației, cu un set de obiective măsurabile, inclusiv recunoașterea reciprocă în Uniune a calificărilor, a diplomelor și a perioadelor de studiu în străinătate până cel târziu în 2025.

Obblighi della Commissione in tema di reciprocità in materia di visti in conformità dell'articolo 7 del regolamento (UE) 2018/1806 (B9-0339/2020) RO

21-10-2020
Dichiarazioni di voto scritte

Am votat, în Parlamentul European, în favoarea rezoluției care cere Comisiei Europene să suspende exonerarea obligației de a deține viză pentru cetățenii SUA - așa cum este stabilit în mecanism de reciprocitate. Consider că este nevoie de reciprocitate în relația dintre UE și SUA.
Regret faptul că în acest moment, cetățenii români alături de bulgari, croați și ciprioți sunt obligați să dețină viză la intrarea în SUA, în timp ce toți cetățenii celorlalte State Membre nu au această obligație. Este, așadar, o situație disproporționată care trebuie să ia sfârșit.
Sunt o susținătoare a principiului solidarității între membrii UE, și mă bucur să văd că majoritatea covârșitoare a colegilor mei din Parlamentul European susțin acest demers. Nu putem avea o dublă măsură. Dacă și Consiliul European va susține această poziție, ar trebui ca în maximum 24 de luni, SUA să elimine vizele pentru români - altfel, Uniunea Europeană va impune vize cetățenilor americani.
Îmi exprim speranța că prin decizia Parlamentului European, să asistăm la îndreptarea acestei situații, nefiind prima dată când legislativul european solicită această măsură - care în definitiv nu este altceva decât îndreptarea unei situații incorecte cu care s-au confruntat și românii atât de mulți ani.

Per contattarci

Bruxelles

Strasbourg