Please fill this field
Milan ZVER Milan ZVER
Milan ZVER

Gruppo del Partito popolare europeo (Democratici cristiani)

Membro

Slovenia - Slovenska demokratska stranka (Slovenia)

Data di nascita : , Ljubljana

Home Milan ZVER

Vicepresidente

DSAS
Delegazione per le relazioni con i paesi dell'Asia meridionale

Membro

CULT
Commissione per la cultura e l'istruzione

Membro sostituto

AFET
Commissione per gli affari esteri
DCAM
Delegazione per le relazioni con i paesi dell'America centrale
DLAT
Delegazione all'Assemblea parlamentare euro-latinoamericana

Ultime attività

Misure specifiche volte a mobilitare gli investimenti nei sistemi sanitari degli Stati membri e in altri settori delle loro economie in risposta all'epidemia di COVID-19 (Iniziativa di investimento in risposta al coronavirus) SL

26-03-2020
Dichiarazioni di voto scritte

. – EU je v prvi fazi krize zaradi koronavirusa padla na testu. Sistemi za koordinacijo med državami niso uspeli pravočasno odgovoriti na nastalo situacijo.
V odsotnosti koordinacije s strani EU so bile države prisiljene same zaščititi svoje državljane. Na notranjih mejah schengena so se pojavile kolone tovornjakov. Namesto skupnega odziva, je prišlo do medsebojnega tekmovanja za nujno medicinsko opremo.
Odbor EP LIBE je pandemijo izkoristil za sramoten ideološki boj proti desnosredinski vladi Viktorja Orbana, ki se bori proti nevidnemu sovražniku.
V nekaterih državah so na testu padli tudi osrednji mediji, ki so še vedno pod vplivom t.i. old-boys mrež iz preteklih totalitarnih sistemov. Janez Janša je prevzel vajeti vlade v najtežji fazi izbruha epidemije, osrednji mediji pa so prve dni izkoristili, da so vladi metali pod noge polena – v času, ko bi najbolj potrebovali nacionalno enotnost.
A vse ni tako črno.
V drugi fazi se je EU postavila na noge. Zamaški na mejah se odpravljajo, koordinacija je stekla. Za medicinsko opremo je EU odprla skupni razpis. Razrahljala je stroga pravila o državni pomoči, da se lahko države članice borijo proti ekonomski krizi, ki sledi zdravstveni krizi. Da lahko nadomestijo izpade plač, pomagajo podjetjem, da ohranijo delovna mesta, pomagajo kmetijstvu. Za boj proti pandemiji smo dali na razpolago 37 milijard eur iz kohezijskih sredstev in 800 milijonov eur iz solidarnostnega sklada. Spremenili smo pravila, da pomagamo letalskemu sektorju, veliko sredstev smo namenili za raziskave o COVID-19. ECB je že pred tednom dni napovedala, bo do konca leta odkupila za 870 milijard eur vrednostnih papirjev in tako razbremenila države v programu primerljivim z Marshallovim načrtom.
Države EU se z vsemi sredstvi borijo proti pandemiji, nekatere pa ob tem mislijo tudi na sosede. Slovenska vlada je v nekaj urah poslala pomoč Hrvaški, ki jo je prizadel še hud potres. Nekatere države so začele sprejemati bolnike iz preobremenjenih držav.
Več držav je priskočilo na pomoč Grčiji, ki brani zunanjo mejo EU in schengena in se poleg virusa bori še z migrantsko krizo, ki meji na vojno stanje. Odziv bi moral biti še večji.
EU mora narediti vse, kar je v njeni moči, da pomaga državam članicam v boju s pandemijo in tudi, da zaustavi migrantske valove, ki bodo v nasprotnem primeru še dodatno obremenili zdravstvene sisteme, ki so že zdaj na robu kolapsa.
Če kdaj, potem mora EU zdaj pokazati, da ni samo birokratski aparat, ampak zna v težkih časih sprejemati nujne pragmatične odločitve.

Milan ZVER
Milan ZVER

Sul NEWSHUB del PE

dr. Kajetan Gantar: Provokativno kolesarjenje ni izvirni domislek https://t.co/wvulMYeifp  via @strankaSDS

RT @MitjaIrsic: 1)Kultura kulturnikov. Gremo še enkrat: - več kot 2200 samozaposlenim v kulturi država plačuje prispevke - pred in po pandemiji - zaposleni v večini javnih zavodov so javni uslužbenci - programska sredstva so se (kljub temu da programa ni bilo) nemoteno izplačevala https://t.co/6eFvU1J88q 

RT @JozeBiscak: Da razčistimo. Ne biti užaljen ni #HumanRights. In ja, kaj je za koga žalitev, je subjektivna ocena, ker se #HumanRights nanašajo na posameznika kot subjekta. In #HumanRights ne morejo biti v enem stoletju (ali desetletju) take, v drugem drugačne. https://t.co/ukwvii2UFL 

Per contattarci

Bruxelles

Strasbourg