Franc BOGOVIČ
Franc BOGOVIČ

Europos liaudies partijos (krikščionių demokratų) frakcija

Narys

Slovėnija - Slovenska ljudska stranka (Slovėnija)

Gimimo data : , Senovo

Pagrindinis puslapis Franc BOGOVIČ

Pirmininko pavaduotojas

D-RS
Delegacija ES ir Serbijos stabilizacijos ir asociacijos parlamentiniame komitete

Narys

AGRI
Žemės ūkio ir kaimo plėtros komitetas

Pavaduojantis narys

ITRE
Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos komitetas
REGI
Regioninės plėtros komitetas
D-CN
Delegacija ryšiams su Kinijos Liaudies Respublika
DACP
Delegacija AKRVO ir ES jungtinėje parlamentinėje asamblėjoje
DAFR
Delegacija Afrikos ir ES parlamentinėje asamblėjoje

Pastarojo meto veikla

Parlamento darbo tvarkos taisyklių pakeitimai, kuriais įgyvendinama parlamentinė reforma „Parlamentas 2024“ (A9-0158/2024 - Salvatore De Meo) SL

10-04-2024
Rašytiniai paaiškinimai dėl balsavimo

Cilj reforme je ojačati notranjih procedur parlamenta. Zaradi te reforme bo parlament lahko polno uporabil svojo moč kot zakonodajna, preiskovalna in proračunska avtoriteta.
Z vidika zakonodajnega dela bo to pomenilo pospešeno sodelovanje med odbori in zmanjšalo možnosti konfliktov glede pristojnosti med njimi. Preiskovalni vidik pa prinaša format t.i. posebnih preiskovalnih zaslišanj in izboljšuje organizacijo potrditvenih zaslišanj. Del reforme, ki se navezuje na proračun pa krepi sodelovanje med pristojnimi odbori in uporablja že obstoječo proračunsko moč za podporo zakonodajnim iniciativam in prioritetam EP. Poročilo sem podprl.

Reagavimas į krizines ir force majeure situacijas (A9-0127/2023 - Juan Fernando López Aguilar) SL

10-04-2024
Rašytiniai paaiškinimai dėl balsavimo

Ta uredba je instrumentalno orodje za boj v kriznih situacijah držav članic, ko potrebujejo pomoč ob večjem navalu državljanov tretjih držav. Je tudi del novega paketa uredb glede migrantske politike. Ta nov zakonodajni instrument zagotavlja državam članicam večjo fleksibilnost za reakcijo v takšnih situacijah. Opredeljujejo se pravila azila, vračanja v državo izvora in solidarnostni mehanizem v času krize. Ukrepov za solidarnost je več, ti pa vključujejo preselitve in finančne prispevke. Glasoval sem za.

Prieglobsčio ir migracijos valdymas (A9-0152/2023 - Tomas Tobé) SL

10-04-2024
Rašytiniai paaiškinimai dėl balsavimo

Uredba o upravljanju azila in migracij je eden izmed osrednjih stebrov pakta o migracijah. Uredba dopolnjuje Dublinski mehanizem in razporeja odgovornost med države članice ter krepi sodelovanje med članicami in državami tretjega sveta. Dublinski mehanizem bo dopolnjen z tem, katera država je odgovorna za pregled dokumentacije prosilcev za azil. S tem se bo zmanjšalo tihotapljenje migrantov in trgovanje z ljudmi. Uredba vsebuje številne prioritete EPP, zlasti zagotavljanje pravične delitve odgovornosti, boljše sledenje pravilom in hierarhiji kriterijev za določanje države članice, ki je odgovorna za pregled prošnje azila. Prav tako se, skozi prilagojena partnerstva, krepi sodelovanje s tretjimi državami. Imam pa določene pomisleke glede t.i. obvezne solidarnosti, ki državam nalaga bodisi sprejemanje prosilcev za azil bodisi plačilo finančnih sredstev v primeru odklonitve sprejetja. Prisiljena - obvezna - solidarnost pa po moje ostaja problematična, v kolikor ne bomo uspešni pri odpravljanju vzrokov, ki sploh vodijo v migracije in pri varovanju zunanje meje ob nezakonitih migracijah, saj je kvota 30.000 relokacij letno postavljena bistveno nižje kot je današnje število ilegalnih prehodov meje. Kot rečeno, trenutno stanje, kjer je vsaka država prepuščena sama sebi, je nesprejemljivo, zato je ta paket, čeprav zdaleč ni idealen, zagotovo korak naprej. Glasoval sem za.

Kontaktai

Bruxelles

Parlement européen
Bât. ALTIERO SPINELLI
13E165
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. LOUISE WEISS
T08016
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex