Please fill this field
Milan ZVER Milan ZVER
Milan ZVER

Fractie van de Europese Volkspartij (christendemocraten)

Lid

Slovenië - Slovenska demokratska stranka (Slovenië)

Geboortedatum : , Ljubljana

Schriftelijke stemverklaringen Milan ZVER

Ieder lid kan een schriftelijke verklaring over zijn stem in de plenaire vergadering indienen. Artikel 194 van het Reglement

Specifieke maatregelen om investeringen in de gezondheidszorgstelsels van de lidstaten en in andere sectoren van hun economieën vrij te maken als antwoord op de COVID-19-uitbraak [Investeringsinitiatief Coronavirusrespons] SL

26-03-2020

. – EU je v prvi fazi krize zaradi koronavirusa padla na testu. Sistemi za koordinacijo med državami niso uspeli pravočasno odgovoriti na nastalo situacijo.
V odsotnosti koordinacije s strani EU so bile države prisiljene same zaščititi svoje državljane. Na notranjih mejah schengena so se pojavile kolone tovornjakov. Namesto skupnega odziva, je prišlo do medsebojnega tekmovanja za nujno medicinsko opremo.
Odbor EP LIBE je pandemijo izkoristil za sramoten ideološki boj proti desnosredinski vladi Viktorja Orbana, ki se bori proti nevidnemu sovražniku.
V nekaterih državah so na testu padli tudi osrednji mediji, ki so še vedno pod vplivom t.i. old-boys mrež iz preteklih totalitarnih sistemov. Janez Janša je prevzel vajeti vlade v najtežji fazi izbruha epidemije, osrednji mediji pa so prve dni izkoristili, da so vladi metali pod noge polena – v času, ko bi najbolj potrebovali nacionalno enotnost.
A vse ni tako črno.
V drugi fazi se je EU postavila na noge. Zamaški na mejah se odpravljajo, koordinacija je stekla. Za medicinsko opremo je EU odprla skupni razpis. Razrahljala je stroga pravila o državni pomoči, da se lahko države članice borijo proti ekonomski krizi, ki sledi zdravstveni krizi. Da lahko nadomestijo izpade plač, pomagajo podjetjem, da ohranijo delovna mesta, pomagajo kmetijstvu. Za boj proti pandemiji smo dali na razpolago 37 milijard eur iz kohezijskih sredstev in 800 milijonov eur iz solidarnostnega sklada. Spremenili smo pravila, da pomagamo letalskemu sektorju, veliko sredstev smo namenili za raziskave o COVID-19. ECB je že pred tednom dni napovedala, bo do konca leta odkupila za 870 milijard eur vrednostnih papirjev in tako razbremenila države v programu primerljivim z Marshallovim načrtom.
Države EU se z vsemi sredstvi borijo proti pandemiji, nekatere pa ob tem mislijo tudi na sosede. Slovenska vlada je v nekaj urah poslala pomoč Hrvaški, ki jo je prizadel še hud potres. Nekatere države so začele sprejemati bolnike iz preobremenjenih držav.
Več držav je priskočilo na pomoč Grčiji, ki brani zunanjo mejo EU in schengena in se poleg virusa bori še z migrantsko krizo, ki meji na vojno stanje. Odziv bi moral biti še večji.
EU mora narediti vse, kar je v njeni moči, da pomaga državam članicam v boju s pandemijo in tudi, da zaustavi migrantske valove, ki bodo v nasprotnem primeru še dodatno obremenili zdravstvene sisteme, ki so že zdaj na robu kolapsa.
Če kdaj, potem mora EU zdaj pokazati, da ni samo birokratski aparat, ampak zna v težkih časih sprejemati nujne pragmatične odločitve.

Contact

Bruxelles

Strasbourg