Tanja FAJON Tanja FAJON
Tanja FAJON

Grupa Postępowego Sojuszu Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim

Członkini

Słowenia - Socialni demokrati (Słowenia)

Data urodzenia : , Ljubljana

Strona główna Tanja FAJON

Przewodnicząca

D-RS
Delegacja do Parlamentarnego Komitetu Stabilizacji i Stowarzyszenia UE-Serbia

Członkini

CPDE
Konferencja Przewodniczących Delegacji
AFET
Komisja Spraw Zagranicznych

Zastępstwo

LIBE
Komisja Wolności Obywatelskich, Sprawiedliwości i Spraw Wewnętrznych
SEDE
Podkomisja Bezpieczeństwa i Obrony
DACP
Delegacja do Wspólnego Zgromadzenia Parlamentarnego AKP-UE

Ostatnie prace

Rare diseases and employability EN

28-04-2020 E-002554/2020 Komisja
Pytania pisemne

Euroobligacje kryzysowe

02-04-2020 E-002039/2020 Komisja
Pytania pisemne

Szczególne środki w celu uruchomienia inwestycji w systemach ochrony zdrowia państw członkowskich i innych sektorach ich gospodarek w odpowiedzi na wystąpienie epidemii COVID-19 [Inicjatywa inwestycyjna w odpowiedzi na koronawirusa] SL

26-03-2020
Pisemne wyjaśnienia dotyczące sposobu głosowania

. – Spoštovani kolegi, svet se je zaradi pandemije znašel v krču. Nevarnost bolezni pomeni grožnjo človeštvu in je znak, da nekaj delamo narobe. Bolezen ne prizanaša nikomur. Eno od svetovnih žarišč okužb je Evropa. Zato je ključno učinkovito ukrepanje s strani EU.
Danes bom podprla predlagane ukrepe Komisije. Predstavljajo prvo konkretno reševalno injekcijo prizadetim gospodarstvom držav članic. Danes „rešujemo“ letalske družbe, sproščamo neporabljen denar evropskih skladov. A že jutri bomo potrebovali dodatne, obsežnejše ukrepe.
Naj spomnim na zadnjo finančno in gospodarsko krizo. Unija je sprva zamujala, a nato odločno ukrepala z vzpostavitvijo bančne unije, reševalnim skladom, uvedbo usklajevanja ekonomskih politik, odvzemom dela suverenosti nad proračuni držav.
Opozarjam, da se je EU tudi tokrat v celostno reševanje situacije vključila sorazmerno pozno. Države so bile predolgo prepuščene same sebi, ni bilo skupnih smernic delovanja. Zato so delovale vsaka po svoje, nepovezano.
Ukrepom, ki so jih nekatere članice uvedle v želji, da bi delovale čim bolj učinkovito, so se v nekateri posmehovali, jih kritizirali: Macron je Slovenijo napadel zaradi napovedi zaprtja mej. Danes je to žal stalnica. In prav ti ukrepi so se izkazali za relativno učinkovit način zajezitve širitve virusa. S hitrejšo, poenoteno strategijo in priporočili glede omejitev in izjem pri potovanjih po Evropi in Balkanu bi bili veliko učinkovitejši in se izognili tudi zapletom, kakršen je bil v Sloveniji, kjer je zaradi popolne zapore srbske meje ostalo ujetih 400 srbskih državljanov.
Tudi glede začasne ukinitve javnega življenja EU ni imela skupne strategije. V Italiji je bilo že po več sto mrtvih na dan, poročali so o skorajšnjem kolapsu zdravstva, v Bruslju, središču Evrope, pa je nemoteno potekal javni in letalski promet.
Pogrešam tudi bolj poenoten pristop evropske zdravstvene stroke pri denimo testiranjih na virus. Različne metodologije nam dajejo različne statistike, kar bi lahko povzročilo težave v pripravah na morebitno ponovitev neke pandemije.
Opozoriti želim še na težave pri nakupu zaščitnih mask in sanitarne opreme. Zadrževanje opreme in poskuse kraje bi morala EU nemudoma obsoditi in preprečiti. Edino, kar nam lahko pomaga, je popolna solidarnost in medsebojna pomoč.
Zato ne smemo pozabiti na svojo soseščino. Ni pošteno, da je Komisija predlagala razširitev solidarnostnega sklada na države, ki se pogajajo za članstvo, ne pa tudi na kandidatke. Na glasovanju sem podprla dopolnila v tej smeri.
Verjamem, da bomo krizo kmalu premagali in se iz nje česa naučili. Marsikatero življenjsko navado bomo morali tudi spremeniti. Zmoremo!

Tanja FAJON
Tanja FAJON

Na stronie EP NEWSHUB

RT @pengovsky: The mere sight of @tfajon makes the blood of incels and others right-wing trolls boil, which is an asset in the social-media-dominated news cycle. A simple Twitter search query is proof of that. #theprogressives #girlpower #slovenia https://t.co/gpn3stJ9ju 

RT @strankaSD: »Verjamem, da Slovenija potrebuje spremembe. Ampak zato je potrebna drugačna politika. In jaz želim biti del te spremembe. Verjamem, da je v Sloveniji mogoča drugačna politika, ki bo vredna vašega zaupanja.« ~ @tfajon, nova voditeljica SD https://t.co/XyWtLa271T 

Spoštovani @MatejTonin. Najlepša hvala za povabilo. Z veseljem. https://t.co/uBZZ50DiV3 

Kontakt

Bruxelles

Strasbourg