Marian-Jean MARINESCU
Marian-Jean MARINESCU

Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)

Membru

România - Partidul Național Liberal (România)

Data nașterii : , Râmnicu Vâlcea

Prima pagină Marian-Jean MARINESCU

Vicepreședinte

ENVI
Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară

Membru

TRAN
Comisia pentru transport și turism
DACP
Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE

Membru supleant

CONT
Comisia pentru control bugetar
ITRE
Comisia pentru industrie, cercetare și energie
DASE
Delegația pentru relațiile cu țările din Asia de Sud-Est și cu Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN)

Activități recente

Instituirea unui cadru pentru asigurarea aprovizionării sigure și durabile cu materii prime critice și modificarea Regulamentelor (UE) nr. 168/2013, (UE) 2018/858, (UE) 2018/1724 și (UE) 2019/1020 (A9-0260/2023 - Nicola Beer)

14-09-2023
Explicații scrise ale votului

. – În această sesiune plenară am votat un regulament extrem de important pentru industria europeană. După o lungă perioadă de dezindustrializare, schimbările geopolitice și economice ne-au demonstrat că dependența Uniunii de materii prime, importate din alte state este un risc mult prea mare.
Regulamentul pentru asigurarea unei aprovizionări sigure și durabile cu materii prime critice poate fi, alături de alte măsuri, precum cele din NZIA și STEP punctul de pornire pentru reindustrializarea UE.
Cu patru obiective foarte clare privind consumul anual de materii prime strategice, stabilite pentru 2030, privind extracția (10% UE), procesarea (40%), reciclarea (15%) și limitarea importului dintr-o altă țară la 65% per tip de materie primă, acest regulament stabilește un cadru de revigorare a pieței interne de materii prime. În plus, procedura de autorizare este simplificată și accelerată, sunt introduse liste clare pentru materiile prime, care sunt clasificate în critice și strategice, listă din care la propunerea PPE face parte și aluminiul. Și prin acest regulament, industria europeană începe să primească un impuls privind menținerea competitivității și păstrarea locurilor de muncă, spre a compensa obligațiile impuse de Green Deal.

Combustibilii de aviație durabili (Inițiativa ReFuelEU în domeniul aviației) (A9-0199/2022 - José Ramón Bauzá Díaz)

13-09-2023
Explicații scrise ale votului

. – Acesta este unul dintre cele mai importante texte legislative pentru aviatie si ma bucur ca, forma finala are ca linie generala o abordare neutra din punct de vedere tehnologic.Noile prevederi pun bazele unei piete de combustibili sustenabili pentru aviatie. Toate prioritatile PPE au fost incluse in acest raport. Intre acestea, definirea termenului de “operator de masina de zbor” (care opereaza cel putin 500 de zboruri de pasageri, sau 52 de zboruri comerciale cargo), a termenului “aeroport UE” (cu trafic de pasageri mai mare de 800 000 de pasageri sau un volum mai mare de 100 000 de tone de marfa transportata). O alta prevedere importanta este definirea SAF (combustibil sustenabili pentru aviatie). Textul legislativ include in SAF combustibili sintetici si o gama larga de bio combustibilii pentru aviatie (cu exceptia celor produsi din grane folosite in industria alimentara) combustibili reciclati, combustibili sintetici cu continut mic de carbon derivati din “hidrogen cu continut scazut de carbon” obtinut din combustibili nefosili. In plus de claritate aduce raportul si prin definirea termenilor “hidrogen pentru aviatie” si combustibil pentru aviatie cu continut mic de carbon”.

Poluanții apelor de suprafață și ai apelor subterane (A9-0238/2023 - Milan Brglez)

12-09-2023
Explicații scrise ale votului

. – O apa curenta curata, de calitate si la dispozitia oricarui cetatean este una dintre prioritatile legislative ale PPE. De aceea am sustinut cu votul meu raportul privind reducerea poluarii apelor subterane si de suprafata și îmbunătățirea standardelor UE de calitate a apei. Textul legislativ impune nu doar standarde mai riguroase, dar si obligativitatea ca poluatorii sa contribuie la finantarea consturilor de monitorizare, care este in prezent suportata doar din bugetele nationale ale statelor membre.
Raportul include, de asemenea, standarde mai stricte pentru mai multe pesticide (inclusiv glifosat și atrazină) și produse farmaceutice.
Listele de supraveghere ale UE - care conțin substanțe care prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea umană și pentru mediu - vor fi actualizate în mod regulat pentru a ține pasul cu noile dovezi științifice și cu noile substanțe chimice. Din pacate, nu exista inca metode eficiente de monitorizare a microplasticelor și microorganismelor rezistente la antimicrobiene. Am sustinut insa prevederea din raport care indica faptul ca indata ce comunitatea stiintifica va elabora astfel de sisteme de monitorizare, si aceste tipuri de substante sa fie incluse pe listele de supraveghere ale UE.

Contact

Bruxelles

Parlement européen
Bât. ALTIERO SPINELLI
11E254
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. LOUISE WEISS
T13041
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex