Marian-Jean MARINESCU
Marian-Jean MARINESCU

Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)

Membru

România - Partidul Național Liberal (România)

Data nașterii : , Râmnicu Vâlcea

Prima pagină Marian-Jean MARINESCU

Vicepreședinte

ENVI
Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară

Membru

TRAN
Comisia pentru transport și turism
DACP
Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE

Membru supleant

CONT
Comisia pentru control bugetar
ITRE
Comisia pentru industrie, cercetare și energie
DASE
Delegația pentru relațiile cu țările din Asia de Sud-Est și cu Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN)

Activități recente

Ambalajele și deșeurile de ambalaje (A9-0319/2023 - Frédérique Ries)

22-11-2023
Explicații scrise ale votului

. – Am adoptat în această sesiune plenară Raportul privind ambalajele și deșeurile provenite din ambalaje.
Un raport extrem de important, pentru că afectează aproape toată industria europeană și în același timp un raport complicat, la care au fost depuse peste 2000 de amendamente.
Deși intenția Comisiei de a reduce cantitatea de deșeuri trebuie susținută, obligațiile privind refolosirea și reumplerea ambalajelor a generat o critică puternică din partea statelor membre și a industriilor.
Raportul adoptat pe Parlament a îmbunătățit mult propunerea Comisiei, în special referitor la reciclarea de înaltă calitate, fără circuit închis; asigurarea flexibilității pentru minimizarea ambalajelor; introducerea excepțiilor de la refolosire acolo unde procentul de reciclare a ambalajelor este ridicat.
În continuare este permis ambalajul de unică folosință pentru fructe și legume în cantități mai mici de 1 kilogram, pentru mâncarea din restaurante/ fast-food-uri și cel de plastic (de un anumit tip) în HORECA. În ce privește țintele de refolosire, industriile vinului și spirtoaselor, precum și ambalajele de carton pentru electrocasnice, băuturi și comerțul electronic sunt exceptate, iar cotele pentru 2040 sunt acum doar orientative.

Norme comune de promovare a reparării bunurilor (A9-0316/2023 - René Repasi)

21-11-2023
Explicații scrise ale votului

. – Directiva privind „Dreptul la reparare” urmărește să asigure că mai multe produse sunt reparate în cadrul garanției legale, iar consumatorii au opțiuni mai ușoare și mai ieftine de a repara produse care sunt reparabile din punct de vedere tehnic, atunci când garanția legală a expirat sau când bunul nu mai este funcțional, ca urmare a uzurii.
Textul adoptat de Parlament în această sesiune de vot, prevede posibilitatea ca producătorul să ofere consumatorului un bun de înlocuire, inclusiv bunuri recondiționate, pe durata reparației. În același timp, producătorii nu ar trebui să refuze repararea unui dispozitiv numai pe motiv că acesta a fost reparat anterior de un reparator independent sau profesionist sau în cazul în care o reparație anterioară a fost efectuată folosind piese de schimb neoriginale, dar compatibile.
În plus, piesele de schimb ar trebui puse la dispoziția reparatorilor și utilizatorilor finali independenți la un cost rezonabil, asigurând în același timp protecția secretelor comerciale.
Statele membre ar trebui să se asigure că există cel puțin o platformă online pe teritoriul lor, care să permită consumatorilor să găsească reparatori sau inițiative comune de reparare a bunurilor, cum ar fi ”cafenelele de reparații”.

Consolidarea standardelor de performanță privind emisiile de CO2 pentru vehiculele grele noi (A9-0313/2023 - Bas Eickhout)

21-11-2023
Explicații scrise ale votului

. – In procesul de tranziție către camioane și autobuze cu emisii zero Parlamentul a dat claritate uneia dintre cele mai importante industrii europene, industria auto, adoptand noile reguli cu privire la emisiile de CO2 incepand cu 2030. Dincolo de claritate legislativa noile reguli propun și stimulente pentru investii în electrificare și hidrogen, precum si posibilitatea, in premiera, a utilizarii asa numitilor combustibili CO2 neutri in autovehiculele dotate cu motoarele cu combustie interna. Ma bucur ca prin eforturile PPE in text exista o prevedere privind combustibilii CO2 neutri, desi este regretabil ca cea privind Factorul de Corectie pentru Carbon, a fost respinsa de majoritatea parlamentului. Aceasta prevedere ar fi fost foarte utila avand in vedere ca performantele tehnice ale unui autovehicul se schimba din momentul in care iese de pe poarta fabricii. Referitor la noile standarde privind emisiile, textul adoptat de parlament propune ca incepand cu 2030 in UE sa nu mai fie permisa decat inregistrarea autobuzelor cu zero emisii, o exceptie fiind totusi prevazuta pentru autobuzele urbane alimentate cu biometan. Dupa 2030 obiectivele de reducere a emisiilor CO2 se vor inaspri: autobuzele, camioanele și remorcile vor trebui sa atinga 45% reducere emisii de CO2 pana in 2034, 65% intre 2035-2039 și 90% începând cu 2040.

Contact

Bruxelles

Parlement européen
Bât. ALTIERO SPINELLI
11E254
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. LOUISE WEISS
T13041
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex