Veuillez remplir ce champ
Tanja FAJON Tanja FAJON
Tanja FAJON

Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu

Članica

Slovenija - Socialni demokrati (Slovenija)

Datum rojstva : , Ljubljana

Domov Tanja FAJON

Predsednica

D-RS
Delegacija pri stabilizacijsko-pridružitvenem parlamentarnem odboru EU-Srbija

Članica

CPDE
Konferenca predsednikov delegacij
AFET
Odbor za zunanje zadeve

Namestnica

LIBE
Odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve
SEDE
Pododbor za varnost in obrambo
DACP
Delegacija pri skupni parlamentarni skupščini AKP-EU

Nedavne dejavnosti

Posebni ukrepi za mobilizacijo naložb v zdravstvenih sistemih držav članic in v drugih sektorjih njihovih gospodarstev v odziv na izbruh COVID-19 (Naložbena pobuda v odziv na koronavirus)

26-03-2020
Pisne obrazložitve glasovanja

. – Spoštovani kolegi,
Svet se je zaradi pandemije znašel v krču. Nevarnost bolezni pomeni grožnjo človeštvu in je znak, da nekaj delamo narobe. Bolezen ne prizanaša nikomur. Eno od svetovnih žarišč okužb je Evropa. Zato je ključno učinkovito ukrepanje s strani EU.
Danes bom podprla predlagane ukrepe Komisije. Predstavljajo prvo konkretno reševalno injekcijo prizadetim gospodarstvom držav članic. Danes "rešujemo" letalske družbe, sproščamo neporabljen denar evropskih skladov. A že jutri bomo potrebovali dodatne, obsežnejše ukrepe.
Naj spomnim na zadnjo finančno in gospodarsko krizo. Unija je sprva zamujala, a nato odločno ukrepala z vzpostavitvijo bančne unije, reševalnim skladom, uvedbo usklajevanja ekonomskih politik, odvzemom dela suverenosti nad proračuni državam.
Opozarjam, da se je EU tudi tokrat v celostno reševanje situacije vključila sorazmerno pozno. Države so bile predolgo prepuščene same sebi, ni bilo skupnih smernic delovanja. Zato so delovale vsaka po svoje, nepovezano.
Ukrepom, ki so jih nekatere članice uvedle v želji, da bi delovale čim bolj učinkovito, so se v nekateri posmehovali, jih kritizirali: Macron je Slovenijo napadel zaradi napovedi zaprtja mej. Danes je to žal stalnica. In prav ti ukrepi so se izkazali za relativno učinkovit način zajezitve širitve virusa. S hitrejšo, poenoteno strategijo in priporočili glede omejitev in izjem pri potovanjih po Evropi in Balkanu bi bili veliko učinkovitejši in se izognili tudi zapletom, kakršen je bil v Sloveniji, kjer je zaradi popolne zapore srbske meje ostalo ujetih 400 srbskih državljanov.
Tudi glede začasne ukinitve javnega življenja EU ni imela skupne strategije. V Italiji je bilo že po več sto mrtvih na dan, poročali so o skorajšnjem kolapsu zdravstva, v Bruslju, središču Evrope, pa je nemoteno potekal javni in letalski promet.
Pogrešam tudi bolj poenoten pristop evropske zdravstvene stroke pri denimo testiranjih na virus. Različne metodologije nam dajejo različne statistike, kar bi lahko povzročilo težave v pripravah na morebitno ponovitev neke pandemije.
Opozoriti želim še na težave pri nakupu zaščitnih mask in sanitarne opreme. Zadrževanje opreme in poskuse kraje bi morala EU nemudoma obsoditi in preprečiti. Edino, kar nam lahko pomaga, je popolna solidarnost in medsebojna pomoč.
Zato ne smemo pozabiti na svojo soseščino. Ni pošteno, da je Komisija predlagala razširitev solidarnostnega sklada na države, ki se pogajajo za članstvo, ne pa tudi na kandidatke. Na glasovanju sem podprla dopolnila v tej smeri.
Verjamem, da bomo krizo kmalu premagali in se iz nje česa naučili. Marsikatero življenjsko navado bomo morali tudi spremeniti. Zmoremo!

Tanja FAJON
Tanja FAJON

Na spletišču EP NEWSHUB

Draga Romana. Lepa gesta. Škoda, da se nam nisi pridružila v donaciji Rdečemu križu ob začetku epidemije. Takrat si zapisala in strinjali sva se, da dobrodelnost ni dobrodelnost, če s tem delamo svoj PR. Pomagam in doniram pa vsa leta, odkar si sama služim plačo. Le objavljam ne. https://t.co/Nw49dkeVhu 

Popravljam. Latvija, Estonija in Slovaška.

Pismu 13 držav #EU, med njimi 6 ustanovnih, ki pozivajo, da vlade epidemije #COVIDー19 ne izkoriščajo za omejevanje demokracije in svobode medijev in da uvajajo sorazmerne in časovno omejene ukrepe so se danes pridružile še tri baltske države. @vladaRS?! https://t.co/PQee0hA39m 

Kontakt

Bruxelles

Strasbourg

Poštni naslov

  • European Parliament
    Office

    1047 Bruxelles