Please fill this field
Milan ZVER Milan ZVER
Milan ZVER

Poslanska skupina Evropske ljudske stranke (Krščanskih demokratov)

Član

Slovenija - Slovenska demokratska stranka (Slovenija)

Datum rojstva : , Ljubljana

Domov Milan ZVER

Podpredsednik

DSAS
Delegacija za odnose z državami južne Azije

Član

CULT
Odbor za kulturo in izobraževanje

Namestnik

AFET
Odbor za zunanje zadeve
DCAM
Delegacija za odnose z državami Srednje Amerike
DLAT
Delegacija pri Evro-latinskoameriški parlamentarni skupščini

Nedavne dejavnosti

Stanje človekovih pravic v Iranu, zlasti položaj političnih zapornikov, obsojenih na smrt

01-07-2020 O-000045/2020 Podpredsednica Komisije/visoka predstavnica Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko
Vprašanja za ustni odgovor

Posebni ukrepi za mobilizacijo naložb v zdravstvenih sistemih držav članic in v drugih sektorjih njihovih gospodarstev v odziv na izbruh COVID-19 (Naložbena pobuda v odziv na koronavirus)

26-03-2020
Pisne obrazložitve glasovanja

. – EU je v prvi fazi krize zaradi koronavirusa padla na testu. Sistemi za koordinacijo med državami niso uspeli pravočasno odgovoriti na nastalo situacijo.
V odsotnosti koordinacije s strani EU so bile države prisiljene same zaščititi svoje državljane. Na notranjih mejah schengena so se pojavile kolone tovornjakov. Namesto skupnega odziva, je prišlo do medsebojnega tekmovanja za nujno medicinsko opremo.
Odbor EP LIBE je pandemijo izkoristil za sramoten ideološki boj proti desnosredinski vladi Viktorja Orbana, ki se bori proti nevidnemu sovražniku.
V nekaterih državah so na testu padli tudi osrednji mediji, ki so še vedno pod vplivom t.i. old-boys mrež iz preteklih totalitarnih sistemov. Janez Janša je prevzel vajeti vlade v najtežji fazi izbruha epidemije, osrednji mediji pa so prve dni izkoristili, da so vladi metali pod noge polena – v času, ko bi najbolj potrebovali nacionalno enotnost.
A vse ni tako črno.
V drugi fazi se je EU postavila na noge. Zamaški na mejah se odpravljajo, koordinacija je stekla. Za medicinsko opremo je EU odprla skupni razpis. Razrahljala je stroga pravila o državni pomoči, da se lahko države članice borijo proti ekonomski krizi, ki sledi zdravstveni krizi. Da lahko nadomestijo izpade plač, pomagajo podjetjem, da ohranijo delovna mesta, pomagajo kmetijstvu. Za boj proti pandemiji smo dali na razpolago 37 milijard eur iz kohezijskih sredstev in 800 milijonov eur iz solidarnostnega sklada. Spremenili smo pravila, da pomagamo letalskemu sektorju, veliko sredstev smo namenili za raziskave o COVID-19. ECB je že pred tednom dni napovedala, bo do konca leta odkupila za 870 milijard eur vrednostnih papirjev in tako razbremenila države v programu primerljivim z Marshallovim načrtom.
Države EU se z vsemi sredstvi borijo proti pandemiji, nekatere pa ob tem mislijo tudi na sosede. Slovenska vlada je v nekaj urah poslala pomoč Hrvaški, ki jo je prizadel še hud potres. Nekatere države so začele sprejemati bolnike iz preobremenjenih držav.
Več držav je priskočilo na pomoč Grčiji, ki brani zunanjo mejo EU in schengena in se poleg virusa bori še z migrantsko krizo, ki meji na vojno stanje. Odziv bi moral biti še večji.
EU mora narediti vse, kar je v njeni moči, da pomaga državam članicam v boju s pandemijo in tudi, da zaustavi migrantske valove, ki bodo v nasprotnem primeru še dodatno obremenili zdravstvene sisteme, ki so že zdaj na robu kolapsa.
Če kdaj, potem mora EU zdaj pokazati, da ni samo birokratski aparat, ampak zna v težkih časih sprejemati nujne pragmatične odločitve.

Milan ZVER
Milan ZVER

Na spletišču EP NEWSHUB

RT @tradicijaslo: Je to res? Zakaj nas RTV SLO ne informira o tem? Zakaj plačujemo RTV SLO? https://t.co/ppXEKWnCmL 

RT @spagetyuse: Pa kaj za vraga imamo samo šarca v Sloveniji??? Povsod ga je polno, kamorkoli premakneš-š a r e c! 🤮Na tw na vsakih 5tw,š a r e c....A ga lahko začnete ignorirat, prosim! On pa res ni vreden takšne pozornosti! Saj bo še za fotomodel kandidiral, itak je v vsem najboljši🤮🤮 https://t.co/RRFhbQAjMY 

RT @NovaSlovenija: 🇸🇮 Nova Slovenija – krščanski demokrati 4. avgusta letos praznujemo 20. obletnico ustanovitve. Od leta 2000 pa do danes se je v NSi srečalo veliko ljudi, mnogi med njimi so med seboj spletli tudi številna tesna prijateljstva. https://t.co/9ziIHRt2cq 

Kontakt

Bruxelles

Strasbourg