Информационен бюлетин  
 

Руската пропаганда в ЕС  

В сряда следобед евродепутатите ще обсъдят влиянието на руската пропаганда в страните от ЕС и обвиненията за опити за оказване на влияние върху изборите в някои държави чрез дезинформация.

Евродепутатите вече предупредиха през 2016 г. за засилването на пропагандата от Кремъл срещу ЕС след анексирането на Крим и провеждането на хибридна война в Донбас. Те отбелязаха в резолюция, „използването от страна на руското правителство на широк набор от средства и инструменти, като мозъчни тръстове..., многоезични телевизионни канали (напр. RT), псевдо информационни агенции (напр. Спутник),...  социални медии и интернет троли, за поставяне под съмнение на демократичните ценности, разделяне на Европа, мобилизиране на вътрешна подкрепа и създаване на представа за нефункциониращи държави в източното съседство на ЕС“.


С цел противопоставяне на пропагандата, евродепутатите предлагат подсилване на малкия екип на ЕС за стратегическа комуникация, както и повече инвестиции в повишаването на осведомеността, разследващата журналистика и информационната грамотност.*              *              *

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ


Разискване: сряда, 17 януари

Процедура: разискване по актуален въпрос