Информационен бюлетин  
 

Президентът на Черна гора Мило Джуканович ще се обърне към Европейския парламент 

Президентът на Черна гора Мило Джуканович ще се обърне към евродепутатите на официално заседание в Страсбург във вторник от 12:30 ч. българско време.

Напредъкът, постигнат по време на преговорите за присъединяване на Черна гора към ЕС, сътрудничеството в сферата на сигурността и намесата на чужди сили в избори, вероятно ще бъдат сред темите, които г-н Джуканович ще засегне по време на първото си официално посещение в Европейския парламент.

Черногорските власти обвиниха Русия в опити да организира преврат на 16 октомври 2016 г. (денят на парламентарните избори) срещу г-н Джуканович, когато той все още беше министър-председател, с помощта на проруски симпатизанти. Смята се, че това е било направено, за да не се допусне страната да се присъедини към НАТО

Въпреки това, Черна гора стана 29-ият член на военния съюз на 5 юни 2017 г. Преговорите за присъединяване на страната към ЕС започнаха през юни 2012 г.

Председателят на ЕП Антонио Таяни и г-н Джуканович ще дадат съвместно изявление пред медиите в сряда в 13.00 ч. българско време пред протоколната зала.

Допълнителна информация

Дебат: вторник 2 октомври

Процедура: тържествено заседание