Информационен бюлетин  
 

Избор на Европейската комисия 2019-2024 г.  

След представянето на екипа и програмата на новоизбрания председател фон дер Лайен в сряда сутринта, евродепутатите ще гласуват относно колегиума на членовете на Комисията.

Председателският съвет на Европейския парламент (т.е. председателят Давид Сасоли и лидерите на политическите групи) обяви в четвъртък, 21 ноември, процедурата на изслушвания на кандидатите за членове на Комисията за завършена.


Публичните изслушвания на кандидатите за комисари в парламентарните комисии, които определят дали те са подходящи за поста, се проведоха в периода 30 септември – 8 октомври, и на 14 ноември за тримата заменени кандидати.


Парламентът ще одобри (или отхвърли) целия списък с кандидатите предложени от новоизбрания председател на Комисията и Съвета на ЕС, с обикновено мнозинство чрез поименно гласуване в сряда от 13.00 ч. българско време. Гласуването ще започне след представянето на екипа и програмата на новоизбрания председател на Комисията Урсула фон дер Лайен и дебата с евродепутатите.


Ако бъде избрана, новата Европейска комисия ще поеме официално функциите си на 1 декември 2019 г.


* * *


 


Процедурен код: презентация 2019/2801(RSP), гласуване 2019/2109(INS)

Дебат: сряда, 27 ноември

Гласуване: сряда, 27 ноември

Процедура: гласуване на Европейска комисия

Пресконференция: сряда, 27 ноември от 14.30 до 15.30 ч. българско време, с Давид Сасоли (председател на ЕП) и с Урсула фон дер Лайен (новоизбрания председател на ЕК)